Blog 2a – Vervolg op ‘Wat is yoga’

Er zijn vele soorten yoga waardoor het lastig kan zijn om te bepalen wat goed is voor je. Laat ik eerst voortborduren op de vraag ‘Wat is yoga’ waar ik in mijn eerste blog al het een en ander over vertelde.

 

Ervaringswetenschap

Yoga is een ervaringswetenschap waardoor je op verschillende terreinen in je leven een ander licht krijgt geworpen. Je kunt leren om kleinere en grotere ervaringen in verhouding tot elkaar te zien. Yoga is dan ook eenheidsstreving zonder eenheid te zien als iets dat ‘in beton is gegoten’. Je streeft naar een eenheidsbesef van alles van de zichtbare wereld, juist omdat er zo veel verscheidenheid is (Zie al die gekleurde wolken in de afbeelding).

Wanneer we er van uitgaan dat waar is, uitsluitend wat wij met eigen ogen zien, dan spreken we van je leven ervaren in de dualiteit met de polen: jijzelf en ‘al het andere’. Wat naar mijn idee dichter bij de waarheid ligt, is dat de pool ‘ik’ en die andere pool ‘al het andere’ niet zo afzonderlijk van elkaar bestaan als wij denken te ervaren binnen onze driedimensionale blik. Wellicht zijn wij non-dualistische wezens….

 

We zijn dualistisch … en toch niet

We kennen de stroming van energie die plaatsvindt bij een + en een –pool. Dit lijken we allemaal te kunnen begrijpen, want we hebben hierdoor verwarming in ons huis en er gebeurt iets! Wanneer we iets van onszelf willen begrijpen, stel je dan eens voor dat je de beweging tussen twee polen bent. Maar zo is het bij ons als mens ook weer niet helemaal, want bij elektriciteit staan de + en de – pool min of meer vast. Wij mensen kunnen zelf spelen met die stroming en die opgewekte energie; feitelijk werken wij met onszelf als energie. Ik geef je het volgende ‘denkertje’ mee: Wanneer wij € 25 euro uitgeven dan gebruiken we en handelen we met die € 25,– als energie, want geld is ook energie. Niemand maakt zich er druk om dat € 25,– het verschil kan zijn tussen de ene pool: € 100 en de andere pool: € 75, maar tevens het verschil kan zijn van de ene pool: € 40 en de andere pool: € 15 ! Niemand houdt zich bezig met deze denkbeeldige tegenpolen, want we benutten gewoon het verschil en dat zijn die heerlijke € 25.

Als we aan onszelf denken en de buitenwereld zijn we sterk geneigd om in vaste tegenpolen te denken, terwijl we – net als ons geld – energie zijn en met ons bewust(e) zijn denkbeeldige – steeds andere – tegenpolen of paradoxen, kunnen opzoeken om – inderdaad – ervaring op te doen.

Wij en het leven zelf zijn de beweging van de drie-eenheid: geboren worden (1), overlijden (2) en leven (3). De nummers 1, 2 en 3 kunnen wat mij betreft alle worden verwisseld, omdat het gaat om ervaring opdoen. Geboren worden, leven en overlijden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in een (drie)eenheidsbeweging die niet genoemd kan worden, maar wel nu kan worden ervaren in voelen en denken.

 

Vergis je niet !

Er wordt gesproken over drie-eenheid als: het ene, het andere en het verschil. Dit verschil lost zich voortdurend op in nieuwe drie-eenheden en zorgt voor beweging. Wanneer je iets leest over drie-eenheid, gaat het nooit om een statisch beeld of gegeven. Lees hierover meer bij de toelichting op het woord ‘verdriet’ in het blog: “Over genot, pijn, vreugde en verdriet”.

We kunnen dan ook niet anders dan onvergelijkbaar met anderen en dus op unieke en individuele wijze vorm geven aan dit leven. Yoga beoogt je een nieuw inzicht op en in je leven te geven zonder dat al je ervaringen een grote berg worden waar je niet meer overheen kunt kijken of doorheen kunt gaan.

 

Quote: Vertrouwen en dapperheid vanuit je diepste essentie, is waar het om gaat.

Interessant? Ik waardeer het als je dit deelt. Dank!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Categorieën: Blog en Yogafilosofie