Oefentips voor een correcte lichaamshouding

Voorwoord

Een correcte lichaamshouding werpt resultaten af doordat dit onder meer rugklachten, voet-, knie-, nek/schouder- en heupklachten helpt voorkomen. Ook kan hoofdpijn het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding. Een goede houding helpt ook om rustiger in je hoofd te worden. Daarom is het de moeite waard om de tips in dit blog te bestuderen en er mee aan de slag te gaan. Je zult merken dat je veel minder hoeft ‘te werken’ om een – voor jou – juiste houding te handhaven. Je gaat lichter en toch steviger lopen met een prettige rust in je ‘hoofd-huishouding’.

N.B. Van dit blog komt ook een audio-opname. Let op Nelleke’s Nieuws, wanneer dit klaar is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zit eerst ontspannen op een stoel en zoek naar de juiste plaats van je kruintje.

 • De plaats van de kruin kun je vinden als volgt: leg de muis van je hand op je voorhoofd tussen de wenkbrauwen, op je derde oog, met de vingers naar boven. Strek je vingers. Het einde van je middelvinger is de locatie van de kruin.
 • Ga dan rustig staan, nog met de top van je middelvinger op je kruin, strek je op met je kruin als hoogste punt. Dit houdt in dat je kin iets zakt naar het kuiltje in je hals (een hulpmiddel is het beeld, dat je je hoofd zo houdt alsof je erg verbaasd bent). De voeten staan op smalle heupbreedte naast elkaar. De binnenkant van de voeten zijn evenwijdig als treinrails. Voel hoe je staat. Laat nu beide armen langs het lichaam hangen.
 •  
 • Breng je aandacht vanuit het derde oog naar je onderbuik.
 •  
 • Je bent een vrouw: Stel je voor dat er een elastiekje zit tussen de anus en de baarmoedermond; bij de man tussen de anus en de genitalien. Dit elastiekje trek je als het ware korter aan met aandacht voor het trekken van het gehele elastiekje vanaf de genitalien of baarmoedermond richting de anus en betekent een inwendige spierspanning van de onderste kringspieren. Dit lijkt op het ophouden van je plas en ontlasting, echter zonder de bilspieren naar elkaar toe te trekken en zonder de liezen te spannen. Je houdt een grote openheid rondom je heupgordel. Bevoel ook eens het aantrekken van het elastiekje in omgekeerde richting: van anus naar genitalien of baarmoedermond. Dit oefenen moet resulteren in een gelijkmatig optrekken voor en achter, of liever gezegd: het midden.
 •  
 • Het elastiekje ga je steeds iets meer aantrekken en dus je bekkenbodemspieren meer OMHOOG TREKKEN. Dit is sowieso goed om verzakkingen te helpen voorkomen.
 •  
 • Ga innerlijk na welke gevolgen dit optrekken heeft op alle spiergroepen in je lichaam in bijvoorbeeld deze volgorde:
  • Wat gebeurt er met de stand van je voeten? Het lichaamsgewicht wordt verdeeld over de gehele voet en voel of dit klopt.
  •  
  • Wat gebeurt er met de knieen? Deze zijn niet meer geheel doorgestrekt. De knieschijven kun je iets optrekken zodat ze recht boven je tweede teen komen (binnenkant knieen nooit naar binnen laten zakken, is slecht voor het weefsel).
  •  
  • Wat gebeurt er met de kuiten en de bovenbenen? Deze worden actiever. De benen worden gereed om aarde-energie te ontvangen via de voeten. N.B. Het stromen van aarde-energie is duidelijk voelbaar in de benen wanneer je eens oefent om verschillen te ervaren door dan eens de knieen op slot te zetten en dan weer van het slot te halen.
  •  
  • Aarde-energie wordt tegengehouden wanneer de bekkenbodem verslapt en daardoor de knieen te veel zijn doorgestrekt en de rug te hol komt te staan, eigenlijk ga je dan ‘hangen in de rug’. Ook werkt dit hangen in de rug zeer belastend voor de achillespezen en de voetzolen met overbelasting als gevolg. Hielspoor is dan niet ondenkbeeldig en heel pijnlijk.
  •  
  • Visualiseer ook eens dat er een gewicht, bijvoorbeeld een Kettlebel van 1 kilo jouw kruis naar beneden trekt. Dit gewicht hangt als het ware in een brede elastische band die van voren vast zit aan je schaambeen en aan de achterkant aan het heiligbeen: het stuitgebied. Til dit gewicht met die denkbeeldige elastische band hoog op, ook weer ZONDER de billen naar elkaar te trekken en ook zonder de liezen aan te spannen, dus openheid rondom alom. Het stuitje wordt daardoor omlaag getrokken en het schaambeen kantelt iets naar voren. Hierin komt – en voel ook dat je dit toepast ! – evenwicht bij het optrekken van het denkbeeldige gewicht.
  •  
  • Om de laatste oefening effectief te kunnen voelen, kun je op een uitademing iets door de knieen zakken en op een inademing de benen weer strekken. Het denkbeeldige gewicht onder je kruis blijft hierbij in evenwicht tussen de voor- en achterkant van de denkbeeldige elastische band.
  •  
  • Het bovenlichaam reageert ook:
   • Wat gebeurt er met de navel? De navel reageert met iets meer omhoog en naar achteren trekken. Dit kun je nog versterken door de navel nog iets meer omhoog en naar achteren te trekken, maar moet subtiel gebeuren. Wanneer je hierdoor voelt dat je de bilspieren naar elkaar gaat toetrekken, laat die actieve spanning van de bilspieren dan weer los en laat je rug blijven rusten op je heiligbeen en hele bekkengordel. Bij het extra optrekken van de navel kun je ook merken dat de benen reageren met meer spierkracht en dat is prima: zie het volgende item:
   •  
   • Dit extra optrekken van de spieren en de navel met effectief meer spierkracht in de benen, is nodig bij TILLEN, BOODSCHAPPEN DRAGEN, TRAPPEN LOPEN om dit alles veilig te kunnen blijven doen.
   •  
   • Wat gebeurt er nu met de romp? De bekkengordel en het heiligbeen gaan meer ‘dragen’ ! Het strekken van het lichaam wordt vanzelfsprekender. Dit gevoel van zelfsprekendheid is van groot belang! VOEL daarom steeds wat elke beweging en spierspanning tot gevolg heeft op andere lichaamsdelen.
   •  
   • Wat gebeurt er met de schouders? De schouders kun je even optillen en hoog en breed naar opzij trekken, vervolgens weer laten rusten op je rechte romp. Je hoofd rust dan weer heel natuurlijk op je romp, waarbij je de nek iets naar achteren drukt tegen een denkbeeldige muur, je kin gaat in de richting van het kuiltje in je hals. (Denk weer even aan de eerste oefening waarbij je de kruin leerde vinden en van daaruit omhoog strekken) Wanneer je hier spanning voelt, probeer de houding dan iets te ontspannen zonder de houding in essentie te veranderen.
   •  
   • Stel je voor dat er aan je kruin een touwtje zit dat is bevestigd aan het plafond. Dit touwtje trekt aan je kruin en je laat je daardoor iets omhoog trekken. Doe dit weer heel subtiel met medevoelen van alle vorige items.
   •  
   • En/of til je borstbeen iets op zonder de rug weer holler te trekken. Bij het optrekken van het borstbeen houd je goed aandacht voor het subtiel blijven optrekken van de bekkenbodem. Houd de onderrug daarbij ontspannen met natuurlijke holling wat prima is. Soms kan het nodig zijn om je stuit iets naar beneden te trekken, of liever te laten zakken, want het gaat altijd om evenwicht tussen voor- en achterkant van het lichaam en natuurlijk boven en onder, ofwel hemel en aarde.

 

Doorvoel de hele houding

Voel nu de hele houding door waarbij je onbevooroordeelde aandacht hebt voor de details zoals bovengenoemd. Wanneer je nog iets niet goed voelt, beweeg dan eens je spieren zo afzonderlijk mogelijk (benen, kuiten, knieen, buik, rug, schouders, schouderbladen, voeten en voetzolen, enkels etc….) om vanuit die beweginkjes verschillen te ervaren waardoor je gaat begrijpen hoe de effecten zijn van het juiste optrekken van de bekkenbodem. Je kunt ook de gevolgen ontdekken voor het houdingsgevoel, wanneer je je benen spant, weer ontspant, en/of je knieen ‘van het slot’ haalt, dus de knieen niet helemaal doorstrekt. De wisselwerking tussen spiergroepen, gewrichten ga je al met al veel bewuster doorvoelen.

 

Het mooie resultaat

Inleidend heb ik er al iets over gezegd: alle gewrichten overal in je lichaam worden veel minder belast dan wanneer je onevenwichtig en hangend staat. Het gevolg is meer ruimte voor de gewrichten, een betere energetische doorstroming en betere doorbloeding van het hele lichaam. Een nieuwe mooie stoere en toch zachte – ook innerlijke – houding naar buiten toe, wordt ook door anderen vast opgemerkt.

Tevens is er een wisselwerking met je gedachtengang.

 

Ook meer rust in het hoofd

Last but not least: een goede bekkenbodemhouding geeft meer rust in het hoofd. Merk op of dit gebeurt. Als dit niet zo is, blijf met de genoemde details oefenen met de juiste innerlijke aandacht uitgaande van het zachte maar stevige optrekken van de bekkenbodemspieren.

 

Kom tot actie

 
Deze bekkenbodem-behandeling, met als resultaat een krachtige en tevens ontspannen houding, staat in nauwe relatie met mijn blog over de vitaliserende ademhaling, aangekondigd in Nelleke’s Nieuws van 5 mei 2018.
Doe met beide je voordeel, oefen alles 1 voor 1, geniet er van en draag het uit. ‘Besmet’ anderen met je nieuw geleerde en toegepaste ervaringen.
 

Wil je meer leren over houding, yoga-asana’s en –filosofie ? Meld je dan hier aan voor een proefles.

 

Ik zou het heel leuk vinden als je een reactie hieronder geeft, zeker wanneer je hebt geoefend en je wilt hierover iets delen. Ook aanvullende opmerkingen over dit blog stel ik zeer op prijs.

 

Interessant? Ik waardeer het als je dit deelt. Dank!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Categorieën: Asana's en Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 3 =