De weg naar een krachtige en tevens ontspannen lichaamshouding

 

Voorwoord

 

Een correcte lichaamshouding werpt resultaten af doordat hierdoor onder meer gewrichtsklachten worden voorkomen. Ook kan hoofdpijn het gevolg zijn van een verkeerde en/of gespannen lichaamshouding. Daarom is het de moeite waard om de tips in dit blog te bestuderen en er mee aan de slag te gaan. Je zult merken dat je veel minder hoeft ‘te werken’ om een – voor jou – juiste houding te handhaven. Je gaat lichter en toch steviger lopen met een prettige rust in je ‘hoofd-huishouding’.

 

 

Hieronder vind je een link naar de audio-opname over ‘het staan’.

Deze neemt ongeveer 13 minuten en kan, wanneer je al luisterend oefent, een omslag betekenen in je houding(sbeleving): innerlijk en uiterlijk !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna volgt de integrale tekst van de audio-opname:

 

Ga zitten op een rechte stoel met de voeten op smalle heupbreedte plat op de grond. De binnenkant van de voeten zijn evenwijdig als treinrails. Richt je dan op het hoogste punt van je schedel: de kruin.

 • De plaats van de kruin kun je vinden door de muis van je hand op je voorhoofd te leggen tussen de wenkbrauwen, op je derde oog. Strek je vingers naar boven. Je kruin zit aan het einde van je middelvinger.
 • Ga dan rustig staan, nog met de top van je middelvinger op je kruin. Strek je op met je kruin als hoogste punt. Dit houdt in dat je kin iets zakt naar het kuiltje in je hals (een hulpmiddel is het beeld, dat je je hoofd zo houdt alsof je erg verbaasd bent; houd hoofd en nek wel ontspannen). De voeten staan op smalle heupbreedte recht evenwijdig naast elkaar. Voel hoe je staat. Laat nu beide armen langs het lichaam hangen. Blijf je hele lichaam aandachtig voelen.
 •  
 • Breng nu je aandacht vanuit het derde oog naar je onderbuik.
 •  
 • Je bent een vrouw: Stel je voor dat er een elastiekje zit tussen de anus en de baarmoedermond; bij de man tussen de anus en de genitaliën. Dit elastiekje maak je als het ware korter met aandacht voor het inkrimpen van het gehele elastiekje vanaf de genitaliën of baarmoedermond richting de anus en betekent een inwendige spierspanning van de onderste kringspieren. Dit lijkt op het ophouden van je plas en ontlasting, echter zonder de billen naar elkaar toe te trekken en zonder de liezen te spannen. Je houdt een grote openheid rondom je bekkengordel. Bevoel ook eens het aantrekken van het elastiekje in omgekeerde richting: van anus naar genitalien of baarmoedermond. Dit oefenen moet resulteren in een gelijkmatig optrekken voor en achter, of liever gezegd: het midden. Nogmaals: houd heel veel gevoel van ruimte bij de liezen en de billen. VOEL !
 •  
 • Het elastiekje ga je steeds iets meer aantrekken en dus je bekkenbodemspieren (BB) meer OMHOOG TREKKEN. Dit is sowieso goed om verzakkingen te helpen voorkomen.
 •  
 • Ga innerlijk na welke gevolgen dit optrekken heeft op alle spiergroepen in je lichaam in bijvoorbeeld deze volgorde:
  • Wat gebeurt er met de stand van je voeten? Het lichaamsgewicht wordt verdeeld over de gehele voet en er is een welving onder de voet alsof daar een klein opgeblazen ballonnetje onder is geplaatst. Voel of dit klopt en trek anders de BB nog wat meer aan. Je hoeft dus niet de voet te spannen of zoiets. De kracht in de voet wordt echt aangestuurd vanuit de BB.
  •  
  • Wat gebeurt er met de knieën? Deze zijn niet meer geheel doorgestrekt. De knieschijven kun je nog iets optrekken zodat ze recht boven je een-na-grootste teen komen (knieschijven nooit naar binnen laten zakken, is slecht voor het weefsel).
  •  
  • Wat gebeurt er met de kuiten en de bovenbenen? Deze worden actiever. De benen worden gereed om aarde-energie te ontvangen via de voeten. N.B. Het stromen van aarde-energie is duidelijk voelbaar in de benen wanneer je eens oefent om verschillen te ervaren door dan eens de knieën naar achteren te drukken (op slot te zetten) en dan weer van het slot te halen.
  •  
  • Visualiseer ook eens dat er een gewicht, bijvoorbeeld een Kettlebel van 1 kilo jouw kruis naar beneden trekt. Dit gewicht hangt als het ware in een brede elastische band die van voren vast zit aan je schaambeen en aan de achterkant aan het heiligbeen: het stuitgebied. Til dit gewicht met die denkbeeldige elastische band hoog op, ook weer ZONDER de billen naar elkaar te trekken en ook zonder de liezen aan te spannen, dus openheid rondom alom. Het stuitje wordt daardoor omlaag getrokken en het schaambeen kantelt iets naar voren. Hierin komt – en voel ook dat je dit toepast ! – evenwicht bij het optrekken van het denkbeeldige gewicht.
  •  
  • Om de laatste oefening effectief te kunnen voelen, kun je op een uitademing iets door de knieën zakken en op een inademing de benen weer strekken, waarbij de knieën niet op slot worden gezet. Het denkbeeldige gewicht onder je kruis blijft hierbij in het midden tussen de voor- en achterkant van de denkbeeldige elastische band.
  •  
  • Het bovenlichaam reageert ook
   • Wat gebeurt er met de navel? De navel reageert met iets meer omhoog en naar achteren trekken. Dit kun je nog versterken door de navel nog iets meer omhoog en naar achteren te trekken, maar moet subtiel gebeuren. Wanneer je hierdoor voelt dat je de bilspieren naar elkaar gaat toetrekken, laat die actieve spanning van de bilspieren dan weer los en laat je rug blijven rusten op je heiligbeen en hele bekkengordel. Bij het extra optrekken van de navel kun je ook merken dat de benen reageren met effectief meer spierkracht, wat nodig is bij TILLEN, BOODSCHAPPEN DRAGEN, TRAPPEN LOPEN om dit alles veilig te kunnen blijven doen.
   •  
   • Wat gebeurt er nu met de romp? De bekkengordel en het heiligbeen gaan meer ‘dragen’ ! Het strekken van het lichaam wordt vanzelfsprekender. Dit gevoel van vanzelfsprekendheid is van groot belang!  VOEL daarom steeds welk effect elke beweging en spierspanning heeft op andere lichaamsdelen.
   •  
   • Wat gebeurt er met de schouders? De schouders kun je even optillen en hoog en breed naar opzij trekken, vervolgens weer laten rusten op je rechte romp. Je hoofd rust dan weer heel natuurlijk op je romp, waarbij je de nek iets naar achteren drukt tegen een denkbeeldige muur, je kin gaat in de richting van het kuiltje in je hals. (Denk weer even aan de eerste oefening waarbij je de kruin leerde vinden en van daaruit omhoog strekken) Wanneer je hier spanning voelt, probeer de houding dan iets te ontspannen zonder de houding in essentie te veranderen.
   •  
   • Strek je uit
   • Stel je voor dat er een koord is bevestigd tussen je kruin en het plafond. Laat in gedachten dit koord iets korter worden en je kruin daardoor iets omhoog worden getrokken. Doe dit weer heel subtiel met medevoelen van alle vorige items.
   •  
   • Til je borstbeen iets op zonder de rug weer holler te trekken. Bij het optrekken van het borstbeen houd je goed aandacht voor het subtiel maar krachtig blijven optrekken van de bekkenbodem. Houd de onderrug daarbij ontspannen met natuurlijke holling wat prima is. Voel hoe het is om je stuitje iets naar beneden te laten zakken, want het gaat altijd om evenwicht tussen voor- en achterkant van het lichaam en natuurlijk boven en onder, ofwel hemel en aarde.
   •  
  • Wat gebeurt er met de stand van je voeten? Het lichaamsgewicht wordt verdeeld over de gehele voet en er is een welving onder de voet alsof daar een klein opgeblazen ballonnetje onder is geplaatst. Voel of dit klopt en trek anders de BB nog wat meer aan. Je hoeft dus niet de voet te spannen of zoiets. De kracht in de voet wordt echt aangestuurd vanuit de BB.

 

 

Doorvoel de hele houding

 

Voel nu de hele houding door waarbij je onbevooroordeelde aandacht hebt voor de details zoals bovengenoemd.

Beweeg nog eens je spieren zo afzonderlijk mogelijk (voeten, enkels, kuiten, knieën, buik, rug, schouders, schouderbladen etc….) om vanuit die beweginkjes verschillen te ervaren, waardoor je nog beter gaat snappen hoe de effecten zijn van het juiste optrekken van de bekkenbodem. Je kunt ook de gevolgen ontdekken voor het houdingsgevoel, wanneer je je benen spant, weer ontspant, en/of je knieën ‘van het slot’ haalt, dus de knieën niet helemaal doorstrekt. De wisselwerking tussen spiergroepen en gewrichten ga je zo spelenderwijs veel bewuster ervaren.

 

 

Ook meer rust in het hoofd

 

Last but not least: een goede houding met een krachtige bekkenbodem geeft meer rust in het hoofd. Merk op of dit gebeurt. Als dit niet zo is, blijf met de genoemde details oefenen met de juiste innerlijke aandacht uitgaande van het zachte maar stevige optrekken van de bekkenbodemspieren.

 

 

Aarden of gronden

 

Ik sprak ook over doorstroming van aarde-energie, wat levensenergie is. Dezewordt tegengehouden wanneer de bekkenbodem verslapt en de knieën daardoor op slot worden gezet. Dit werkt ‘hangen in de rug’ in de hand en is belastend voor de knieën, achillespezen en de voetzolen met op den duur overbelasting met de bijbehorende klachten. Hielspoor is dan niet ondenkbeeldig en kan heel pijnlijk zijn: een vervelende kwaal.

 

 

Het mooie resultaat van een juiste houding

 

Al je gewrichten krijgen meer ruimte. Het gevolg is een betere energetische doorstroming en een betere doorbloeding van het hele lichaam. Een nieuwe mooie stoere en toch zachte houding wordt ook door anderen opgemerkt. En niet alleen vanwege je uiterlijk, maar zeker ook door de innerlijke doorwerking omdat er altijd een wisselwerking is tussen jouw lichamelijke houding en je innerlijke houding, ofwel attitude.

 

Nog een interessant gegeven is dat je door deze nieuwe houding ertoe wordt uitgenodigd meer in het ‘hier en nu’ te zijn. In de yoga wordt aangenomen dat de rug staat voor het verleden en de borst voor de toekomst. Wanneer rug en borst in evenwicht zijn gebracht, kan het niet anders dan dat jouw bewustzijn het NU ervaart. Dit geeft sowieso een zekere rust. Over NU valt nog veel meer te zeggen, maar dat komt een andere keer.

 

Hoe jij omgaat met wat je voelt en je steeds opkomende gedachten staat in nauw verband met je uiterlijke houding. En jij zelf hebt grote invloed op dit proces!

 

Kom tot actie

 
Deze bekkenbodemtraining staat in nauwe relatie met mijn blogs over ‘het lopen en zitten’ en de vitaliserende ademhaling.
 
Doe met alledrie de blogs je voordeel, oefen alles 1 voor 1, geniet er van en draag het uit. ‘Besmet’ anderen met je nieuwe ervaringen.

 

Wil je meer leren over houding, yoga-asana’s en –filosofie ? Meld je dan hier aan voor een proefles.

 

Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie wilt geven.

 

Interessant? Ik waardeer het als je dit deelt. Dank!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Categorieën: Asana's, Blog en Nieuws

Commentaar

 1. Review cursiste Linda Hanssen: < Je podcast over het ontwikkelen van een goede lichaamshouding heb ik beluisterd en de aanwijzingen in praktijk gebracht. Bij het lange stukken lopen, merk ik dat ik nu rechtop loop, veel actiever en tegelijk ook veel lichter. Dank voor de tips Nelleke.>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + 9 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.