De weg naar een krachtige en tevens ontspannen lichaamshouding

 

Een correcte lichaamshouding werpt resultaten af doordat hierdoor onder meer gewrichtsklachten worden voorkomen.

Enkele mogelijke gevolgen van een verslapte houding: hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, heupklachten, knieklachten, problemen met de achillespees en ook hielspoor.

Daarom is het de moeite waard om de tips in dit blog te bestuderen en er mee aan de slag te gaan. Je zult merken dat je veel minder hoeft ‘te werken’ om een – voor jou – juiste houding te handhaven. Je gaat lichter en toch steviger lopen met een prettige rust in je ‘hoofd-huishouding’.

 

Hier een link naar de audio-opname over ‘het staan’.

Deze neemt ongeveer 13 minuten en kan, wanneer je al luisterend oefent, een omslag betekenen in je houding: innerlijk en uiterlijk !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De integrale tekst van de audio-opname:

Ga zitten op een rechte stoel met de voeten op smalle heupbreedte plat op de grond. De binnenkant van de voeten zijn evenwijdig als treinrails. Richt je dan op het hoogste punt op je hoofd: de kruin.

 • De plaats van de kruin kun je vinden door de muis van je hand op je voorhoofd te leggen tussen de wenkbrauwen, op je derde oog. Strek je vingers naar boven. Je kruin zit aan het einde van je middelvinger.
 • Ga dan rustig staan met de voeten onder de heupen recht naar voren, nog met de top van je middelvinger op je kruin. Strek je op met je kruin als hoogste punt en laat hierbij de kin iets zakken naar het kuiltje in je hals (houd je hoofd alsof je verbaasd kijkt; houd hoofd en nek ontspannen). Voel hoe je staat. Laat beide armen losjes afhangen langs je lichaam. Heb bewuste aandacht voor hoe je staat en wat je voelt.
 •  
 • Breng je aandacht naar de onderbuik.
 •  
 • Stel je een ongeveer 5 cm. lang elastisch koord voor vanaf het midden van het perineum (de huid nog vóór de anus) omhoog. Je spant nu de lage kringspieren c.q. bekkenbodemspieren zó op en recht omhoog, zodat dit elastiekje recht omhoog korter wordt getrokken. Dit lijkt op het ophouden van je plas en ontlasting, echter zonder de billen naar elkaar toe te trekken en zonder de liezen te spannen. Je houdt een grote openheid rondom je bekkengordel. Houd heel veel gevoel van ruimte bij de liezen en de billen. VOEL !
 •  
 • Je gaat dit elastieken koordje steeds meer aantrekken. Doe het voorzichtig en invoelend.
 • Visualiseer dat er een gewicht van 1 kilo jouw kruis naar beneden trekt. Dit gewicht hangt als het ware in een brede elastische band die van voren vast zit aan je schaambeen en aan de achterkant aan het heiligbeen: net boven je stuitje. Til dit gewicht omhoog met die denkbeeldige brede elastische band aan voor- en achterkant EN met die denkbeeldige elastische verbinding tussen perineum en bekkenbodemspieren, ook weer ZONDER de billen naar elkaar te trekken en ook zonder de liezen aan te spannen, dus openheid rondom alom. Het stuitje wordt door dit proces iets omlaag getrokken, het schaambeen behoudt een neutrale stand en tesamen met het optrekken van het middelste elastiekje komt er – en voel ook dat je dit alles zo toepast ! – evenwicht bij het optrekken van het denkbeeldige gewicht.
 •  
 • Om de laatste oefening effectief te kunnen voelen, kun je op een uitademing iets door de knieën zakken en op een inademing de benen weer strekken, waarbij de knieën niet op slot worden gezet. Blijf het denkbeeldige gewicht nog even in evenwicht onder je kruis visualiseren.

 

 • Na deze kniebuiginkjes sta je weer stil, behoud je de opgebouwde en evenwichtige bekkenbodemkracht en ga je na wat er verandert bij alle spiergroepen in je lichaam:
  • Wat gebeurt er met de stand van je voeten? Het lichaamsgewicht wordt verdeeld over de gehele voet en er is een welving onder de voet alsof daar een klein opgeblazen ballonnetje onder is geplaatst. Voel of dit klopt en trek anders de BB nog wat meer aan. Je hoeft dus niet de voet te spannen of zoiets. De kracht in de voet wordt echt aangestuurd vanuit de BB.
  •  
  • Wat gebeurt er met de knieën? Deze zijn niet meer geheel doorgestrekt. De knieschijven kun je nog iets optrekken zodat ze recht boven je een-na-grootste teen komen (knieschijven nooit naar binnen laten zakken, is slecht voor het weefsel).
  •  
  • Wat gebeurt er met de kuiten en de bovenbenen? Deze worden actiever. De benen worden gereed om aarde-energie te ontvangen via de voeten. Het stromen van aarde-energie is duidelijk voelbaar in de benen wanneer je nu even oefent om verschillen te ervaren door dan eens de knieën naar achteren te drukken (op slot te zetten) en dan weer van het slot te halen. Voel je het nu nog niet, neem op een later moment wat meer tijd om dit te ervaren.
  •  
  •  
  • Het bovenlichaam reageert ook
   • Wat gebeurt er met de navel? De navel reageert met meer omhoog en naar de rug toe gaan. Dit kun je nog versterken door de navel nog iets meer omhoog en naar achteren te trekken, maar moet subtiel gebeuren. Wanneer je hierdoor voelt dat je de bilspieren naar elkaar gaat toetrekken, laat die actieve spanning van de bilspieren dan weer los en laat je rug blijven rusten op je heiligbeen en hele bekkengordel. Bij het extra optrekken van de navel kun je ook merken dat de benen reageren met effectief meer spierkracht, wat nodig is bij TILLEN, BOODSCHAPPEN DRAGEN, TRAPPEN LOPEN om dit alles veilig te kunnen blijven doen.
   •  
   • Wat gebeurt er nu met de romp? De bekkengordel gaat meer ‘dragen’ ! Het strekken van de romp wordt vanzelfsprekender. Dit gevoel van vanzelfsprekendheid is van groot belang!  VOEL daarom steeds welk effect elke beweging en spierspanning heeft op andere lichaamsdelen.
   •  
   • Wat gebeurt er met de schouders? Til de schouders iets omhoog en breed naar opzij en laat ze vervolgens weer rusten op je romp. Je hoofd rust heel natuurlijk op je romp, waarbij je de nek iets naar achteren drukt tegen een denkbeeldige muur en daardoor je kin gaat in de richting van het kuiltje in je hals (denk weer even aan de eerste oefening waarbij je de kruin leerde vinden en van daaruit omhoog strekken). Wanneer je hier spanning voelt, probeer dan door goed waar te nemen waar de spanning kan zitten, toch iets los te laten zonder de houding in essentie te veranderen.
   •  
   • Strek je uit
   • Stel je voor dat er een koord is bevestigd tussen je kruin en het plafond. Laat in gedachten dit koord iets korter worden en je kruin daardoor iets recht omhoog komen. Doe dit weer heel subtiel met medevoelen van alle vorige items (de kin blijft naar het kuiltje in de hals).
   •  
   • Til je borstbeen iets op zonder de rug weer holler te trekken. Bij het optrekken van het borstbeen houd je goed aandacht voor het subtiel maar krachtig blijven optrekken van de bekkenbodem. Houd de onderrug daarbij ontspannen met natuurlijke holling wat prima is. Voel hoe het is om – zoals een hond zijn staart tussen de poten trekt – je stuitje iets onder je te trekken maar dan heel subtiel ! Het gaat altijd om evenwicht tussen voor- en achterkant van het lichaam en natuurlijk boven en onder, ofwel hemel en aarde.
   •  
   • Richt aandacht op de twee schouderbladen, houd deze iets naar elkaar toegetrokken en gezamenlijk ontspannen afhangen naar een denkbeeldig zakje in het midden van de onderrug. Voel minstens gedurende een halve minuut de ruimte achter de schouderbladen op ongeveer een halve meter afstand.

 

Doorvoel de hele houding

 

Voel nu de hele houding door waarbij je onbevooroordeelde aandacht hebt voor alle genoemde details.

Beweeg nog eens je spieren zo afzonderlijk mogelijk (voeten, enkels, kuiten, knieën, buik, rug, schouders, schouderbladen etc….) om vanuit die beweginkjes verschillen te ervaren, waardoor je nog beter gaat snappen hoe de effecten zijn van het juiste optrekken van de bekkenbodem. Je kunt ook de gevolgen ontdekken voor het houdingsgevoel, wanneer je je benen spant, weer ontspant, en/of je knieën ‘van het slot’ haalt, dus de knieën niet helemaal doorstrekt. De wisselwerking tussen spiergroepen en gewrichten ga je zo spelenderwijs veel bewuster ervaren.

 

Enkele mogelijke gevolgen van een verslapte houding: hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, heupklachten, knieklachten, problemen met de achillespees en ook hielspoor

Ik sprak ook over doorstroming van aarde-energie, wat levensenergie is. Deze wordt tegengehouden wanneer de bekkenbodem verslapt en de knieën op slot worden gezet. Dit werkt ‘hangen in de rug’ in de hand en is belastend voor de nek, het hoofd, de rug, de heupen, de knieën, achillespezen en de voetzolen met op den duur overbelasting met de bijbehorende klachten. Hielspoor is ook niet ondenkbeeldig en kan heel pijnlijk zijn: een vervelende kwaal.

Wil je dit alles helpen voorkomen, ga dan ook naar het vervolg op dit blog over ‘Goed lopen en zitten’.

 

Het mooie resultaat van een juiste houding, onder andere meer rust in het hoofd

Last but not least: een goede houding met een krachtige bekkenbodem geeft rust in het hoofd. Merk op of dit gebeurt. Als dit niet zo is, blijf geduldig met de genoemde details oefenen met innerlijke aandacht, uitgaande van het zachte maar stevige optrekken van de bekkenbodemspieren. Met de juiste intentie is een mooi resultaat verzekerd.

Al je gewrichten krijgen meer ruimte. Het gevolg is een betere energetische doorstroming en een betere doorbloeding van het hele lichaam. Een verbetering kan zeker zijn: minder hoofdpijn.

Een nieuwe mooie stoere en toch zachte houding wordt ook door anderen opgemerkt. En niet alleen vanwege je uiterlijk, maar ook door de innerlijke doorwerking omdat er altijd een wisselwerking is tussen jouw lichamelijke houding en je innerlijke houding, ofwel attitude.

Aarden of gronden

Nog een interessant gegeven is dat je door deze nieuwe houding ertoe wordt uitgenodigd meer in het ‘hier en nu’ te zijn. In de yoga wordt aangenomen dat de rug staat voor het verleden en de borst voor de toekomst. Wanneer rug en borst door je houding in evenwicht zijn gebracht, kan het niet anders dan dat jouw bewustzijn het NU ervaart. Je raakt goed geaard, of gegrond en dit geeft rust. Over NU valt nog veel meer te zeggen, maar dat komt een andere keer.

 

Hoe jij omgaat met wat je voelt en je steeds opkomende gedachten staat in nauw verband met je uiterlijke houding. En jij zelf hebt grote invloed op dit proces!

 

Kom tot actie

 
Dit blog over onze houding vanuit bekkenbodemkracht staat in nauwe relatie met mijn blogs over ‘het lopen en zitten‘ en de vitaliserende ademhaling.
 
Doe met allevier deze blogs je voordeel, oefen alles 1 voor 1, geniet er van en draag het uit. ‘Besmet’ anderen met je nieuwe ervaringen.

 

Wil je meer leren over houding, yoga-asana’s en –filosofie ? Meld je dan hier aan voor een proefles.

 

Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie wilt geven.

 

Interessant? Ik waardeer het als je dit deelt. Dank!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Categorieën: Asana's, Blog en Nieuws

Commentaar

 1. Review cursiste Linda Hanssen: < Je podcast over het ontwikkelen van een goede lichaamshouding heb ik beluisterd en de aanwijzingen in praktijk gebracht. Bij het lange stukken lopen, merk ik dat ik nu rechtop loop, veel actiever en tegelijk ook veel lichter. Dank voor de tips Nelleke.>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − vijf =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.