Basishouding bij ademoefeningen

 

BASISHOUDING bij de meeste ademtrainingen

 

  • Ga rustig rechtop zitten op een stoel, los van de leuning, of op de grond in ‘easy’ pose met gekruiste benen. Zit je op de stoel zet dan de voeten, zonder schoenen, plat op de grond. De kin trek je iets naar het kuiltje in je hals. Bij Nederland in Beweging zeggen ze wel eens: alsof je verbaasd kijkt. Houd de schouders geheel ontspannen.
  • Bij alle pranayama’s je beide handen, of bij nadi sodhana de linker hand, ontspannen open of gesloten neerleggen op je knieën.
  • Houd gedurende de hele ademtraining deze ‘verbaasde houding’, in stand. De nek verleng je hiermee ook iets. Houd een ontspannen gevoel in de nek en kaaklijn en sluit als het ware binnen in de keel iets af: de stemspleet. De in- en uitademing gaat nu een heel zacht kreunend geluid geven. Deze wijze van ademen heet ‘ujay’.
  • Het schaambot kantel je een klein beetje naar voren en omlaag en tegelijkertijd laat je aan de rugkant je stuitje iets zakken of je trekt het zelfs iets naar beneden. Zo trek je het bekken rustig actief in het midden. De zitbotjes kun je daarbij iets naar elkaar toetrekken. Dit maakt ook de billen van binnenuit krachtiger, maar mag geen overbodige spanning in de billen veroorzaken.
  • Laat voeten, benen, bekken, romp en hoofd ‘elkaar vinden’ in een mooie ontspannen uitlijning.
  • De romp blijft tijdens de oefening zo veel mogelijk in dezelfde krachtige positie. Je beheerst de bekkenbodem- en buikspieren. De ogen zijn gesloten, maar als je ze open zou hebben zijn de ogen recht vooruit gericht.
  • De in- en uitademing gaat door de neus.
  • BELANGRIJK: oefen krachtige pranayama’s voorzichtig wanneer er kans is op hartklachten, longaandoeningen, menstruatie of de zwangerschap; doe de oefening eventueel niet en raadpleeg je huisarts.

 

 

Interessant? Ik waardeer het als je dit deelt. Dank!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Categorieën: Ademhaling, Asana's, Blog en Nieuws