Leer meer over jezelf aarden, of gronden. Leer meer over Muladhara

 

Dit blog is een vervolg op het blog van 190601. Lees dit nog eens (het is in oktober 2019 weer aangepast) voordat je verder gaat met informatie over onze eerste chakra

In boeken en via allerlei internetsites is veel geschreven over de chakra’s. Wat zou ik daar eigenlijk op willen aanvullen, vraag ik mezelf regelmatig af, behalve – voor nu – een eenvoudige grondingsoefening: scrol door tot helemaal onderaan dit blog.

Ik hoop met mijn blog toch iets extra’s te hebben gegeven. Lees het helemaal door want onderaan is het – ook theoretisch – volgens mij nog steeds interessant. Sowieso wordt het steeds aangevuld met nieuwe inzichten.

 

Het motto, of grondtoon van de eerste chakra

Het in ere herstellen van de tempel die je lichaam is. De individuele intentie om je lichaam te gaan ervaren als een wonderlijke tempel die je dient te leren begrijpen en te onderhouden om tot zelfrealisatie te komen, is ongelooflijk belangrijk. Lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn dus belangrijke aspecten. Alleen … jouw ruimere bewustwording van wat je zelf eigenlijk bent en in welke mate jij jezelf realiseert hoeft niet altijd vanzelfsprekend een blakende lichamelijke en geestelijke gezondheid in te houden. Het kan ook heel goed zijn dat je met je ruimere bewustwording leert aanvaarden dat je bijvoorbeeld gehandicapt bent, of chronische psychiatrische klachten hebt die genetisch bepaald zijn. Gebruik je nuchtere visie en houd je daarom niet àl te veel vast aan het idee ‘gezondheid verbeteren’, want tja … ons lichaam is eindig, vergankelijk.

 

Welke intentie heb je om meer over de chakra’s te willen weten?

Besef daarom met welke intentie je je wilt gaan verdiepen in de werking van de chakra’s. Voor mij is interessant hoe ik van ‘leven uit angst (voor de dood)’ kan gaan naar ‘leven in liefde’. Hierin zijn vele dimensies te ontdekken: dimensies die het driedimensionele leven overtreffen. Omdat ik hiervan gevoelsmatig overtuigd ben, blijf ik nieuwsgierig naar wat het nu eigenlijk inhoudt om hier op aarde ‘van angst naar liefde’ te gaan. Ik merk regelmatig in mijn dagelijks leven dat liefde iets heel ingewikkelds kan lijken, en tegelijkertijd iets supereenvoudigs. Het komt me soms voor dat liefde zich niet werkelijk laat kennen, dan alleen wanneer ik bereid ben tot overgave aan mijn angstvrije wezenskern. En dat ik alleen van daaruit zelfrealiserende handelingen kan verrichten om het leven vorm te geven. Poeh … dat was voor mijzelf even een kraker.

 

 

Nu heel praktisch naar een opsomming van kenmerken van de eerste chakra, genaamd Muladhara

 

Plaats: De chakra is gelokaliseerd bij het perineum, aan de basis van de wervelkolom en het chakrastelsel en is de fundering waarop alle wervels en chakra’s rusten.

Kshetram (reflectie van het oorspronkelijke chakra-triggerpoint)

Bij mannen: tussen anus en perineum

Bij vrouwen: bij de baarmoederhals

(Sanskriet)naam: Muladhara, wortelchakra, staartbeenchakra

Betekenis / Wortel, ondersteuning, de basis, fundament

Element / De energie is verbonden met het element Aarde: de opslagplaats van energie

Energievorm / Vaste vorm

Functie of grondslag en doel van de energie / Overleven, gronden en zelfbehoud in het aardse leven, gezondheid, voorspoed en kracht. Een doel is: je laten dragen door de aarde.

Gevoelstoestand /Stilte, vertrouwen, vastberadenheid, stabiliteit, kracht

De heersende kracht / De zwaartekracht.

Emotie / Overlevingsinstinct, angst.

De opstijgende kracht uit Muladhara ervaren we meestal als bedreigend. Die angst kan transformeren tot een oersterke overlevingskracht zodra we ons er niet meer mee identificeren.

Klieren / Bijnieren, testikels.

Via de bijnieren zou deze chakra de vorming in het lichaam beïnvloeden van de hormonen: cortisonen en de produktie van adrenaline en noradrenaline. Deze chakra heeft ook invloed op de stressbestendigheid en de vatbaarheid voor allergieën.

Bij slecht functioneren van de energie / Zwaarlijvigheid, aambeien, constipatie, ischias, degeneratieve artritis, anorexia nervosa, problemen met de knieën.

Maar ook: traag- en luiheid, agressief gedrag, woede, diepe onzekerheden en angsten, zweverigheid, wantrouwen en obsessie naar aards bezit. De behoefte is voornamelijk gericht op het materiële voortbestaan.

Recht / Je mag er zijn.

Ik zeg wel eens: je bent geboren, dat is niet voor niks, dus ‘je bent’.

Want tegenover ‘recht’ staat ‘plicht’. Wanneer we ervan uitgaan dat alles beweging is, dus ook het verschillen tussen ‘recht’ en ‘plicht’, dan zou ik liever in plaats van ‘Je mag er zijn’ zeggen: ‘Je bent’ en laat dit jou voldoende zijn. Vanuit ‘ik ben’ of alleen ‘ben’ kun je ook de werking van de 1e chakra:  ‘Je LATEN dragen door de aarde’ gemakkelijker toestaan.

Corresponderende lichaamsdelen /De blaas, nieren, urinewegen, prostaat, seksorganen, dikke darm, blinde darm. Ook: de benen, voeten, botten.

Kwaliteiten / Gronden, aarden, moed, hoop, vreugde, zetel van een ongelooflijke hoeveelheid latent aanwezige energie, maar ook: de slaap goed kunnen vatten. Waak hierbij echter voor te veel slapen want rust roest nog steeds.

Bijbehorend zintuig / De reuk. Ook als iets lekker ruikt of smaakt naar meer (de smaak hoort bij 2e chakra), eet niet te veel. Dan houd je contact met je lichaam. Dit geldt wellicht ook voor seksuele handelingen.

Klank / zaadklank of basismantra LAM. De klinkerklank is O. LAM wordt in actieve vorm gechant als LANG. De ng aan het eind duidt op activiteit (dus) in het heden. Denk maar aan het Engelse: I am going, doing, walking, breathing etc….

Werkwoord / Hebben

Dieren / Olifant, os, stier.

Citaat uit Drieëenheid in de Chakra’s: “In de staartbeenchakra bevindt zich het symbool van de olifant. Dit wil zeggen dat de olifant in staat is om de aarde te kunnen dragen. De aarde als moeder-aarde vanwege de voedingsbodem voor al het leven. De olifant symboliseert dus eigenlijk de moeder. De moeder (aarde) is degene die ons kan dragen. De olifant is in dit symbool ook de illusie van de aarde.”

 

De bloembladen

Vier. Ik citeer Hans Wesseling uit zijn boek Yoga (Hatha). “In het onderste draaiende wiel, de 1e chakra zien wij vier bladen, een vierkant als symbool van het aarde-element met daarin een driehoek met de punt omlaag. Dit geeft het aanknopingspunt weer van de ‘geest’ die is afgedaald in de stof, zich daarmee heeft verenigd om weer bewust gemaakt te worden; in de driehoek het paaltje met de drieëneenhalve winding van de slang die zich gedurende je leven gaat oprichten. Dit houdt in dat je dingen leert op alle mogelijke gebied, volwassen en wijzer wordt.

Eenmaal ontwaakt stijgt de kundalini op. De 1e chakra is de ‘verknoping’ geest met de stoffelijke wereld. Vandaar uit bouwt het lichaam zich in de stofwereld op en zoekt de stoffelijke kundalinieenwording met de geestelijke kundalini (shakti) in het hoofd: 6e chakra. De 1e chakra wordt geassocieerd met de seksorganen; het omhoog stijgen van kundalini wordt aangeduid met een verfijnen van energie (het aantal bladen). Dit wordt geopenbaard als een steeds wezenlijker ‘worden’ van eigenschappen, welke het denkvermogen zo schept.

Bert van Riel zegt in ‘Drieëenheid in de Chakra’s’ over de bladen het volgende:

“Bij de twee blaadjes die rechtstreeks vanuit de voorhoofdchakra aan het staartbeen zijn verbonden, komen blaadje drie en vier, respectievelijk de instroming en uitstroming van en naar de aarde.”

 

Bijbehorende kleur

Een gangbare aanname is dat de kleur (karmijn) rood behoort bij deze chakra. Citaat uit ‘Drieëenheid in de chakra’s’ : “Dat de bijbehorende kleur groen is die zelfs neigt naar blauw: de kleur van rust. Op het moment dat er door mensen in de directe omgeving veel spanning wordt aangeboden, komen er roodgekleurde blaadjes bij in deze chakra. Dit kan nog erger worden: gemêleerd groen met rood of paarsig: een kleur die agressiviteit weergeeft.”

Noot
Zou het kunnen, denk ik nu, dat het ‘normaler’ wordt beschouwd dat helderzienden hier de kleur rood zien, omdat we het als normaal ervaren om meer spanning te hebben dan nodig is? Iets om eens bij stil te staan.

 

Yogapad: Hatha Yoga. Ook Poweryoga, of Ashtanga Yoga is een actieve vorm van Hatha Yoga: de inzet van het lichaam waarbij je je in de strekkingen bewust bent van de gehele strekking vanuit de uiteinden … en liefst nog wat verder.

 

Guna: Tamas. Dit principe wordt in een ander blog nog nader uitgewerkt.

 

 

Samenhang met andere chakra’s

De seksorganen worden hier genoemd bij de 1e chakra. Dit wordt wel verschillend geduid, want veelal worden de seksorganen aan de 2e chakra, de heiligbeenchakra, gekoppeld. Denk aan ‘vlinders in de buik’ als je verliefd bent.

Waarom dan toch ook noemen bij de 1e chakra? Dit moet te maken hebben met de werking van de kundalini energie. Lees hiervoor nog eens een stukje tekst na “Hoe beweegt de kundalini?’ in https://yoga-capelle.nl/2019/05/speel-een-vrij-spel-met-jouw-energie-en-leer-over-de-werking-van-kundalini/

Muladhara moet sowieso altijd samen met de 6e chakra, Ajna, gezien worden. Vanuit besef een te zijn in dualiteit, kun je ervaren dat je stevig met je voeten op de aarde staat, je gegrond voelt, wat hoort bij de 1e chakra muladhara. Ook is de 7e chakra gekoppeld met de 1e chakra. Eigenlijk logisch als je beseft dat we alleen maar met onze voeten lekker op de grond kunnen staan: aarden, omdat wij aan het andere einde ‘de hemel’ treffen. Ervaring met yogahoudingen en oefeningen die horen bij de 1e chakra, helpt je om bij een geopende 1e basischakra doorstroming voelbaar te maken tot helemaal naar het puntje van je hoofd en nog verder en ruimer.

 

Een eenvoudige grondingsoefening

Ga rechtop staan of zitten, liefst op je blote voeten, en pas de tips toe, die ik heb gegeven in het blog over Houding.

Met het navolgen van deze tips ben je al een heel eind op dreef om te gronden. Je kunt het intenser laten worden door te gaan visualiseren (als het ware voelen) dat je een boom bent waarvan de wortels de aarde ingaan en zich in de diepte steeds fijner gaan vertakken. Wanneer je de armen omhoog strekt (mag ook denkbeeldig) kun je visualiseren dat je benen de stam zijn en je romp en armen de vertakkingen en het bladerdek.

Laat nu maar eens een denkbeeldige wind opsteken waardoor jouw bladeren en takken gaan schudden en zwiepen, in de wetenschap dat jouw krachtige wortels en stam jou rustig overeind houden (je kunt de armen inderdaad zacht heen en weer bewegen).

Laat de wind nu geleidelijk stil vallen, laat eventueel de armen zakken, en voel en observeer in alle rust jezelf – als diep gewortelde boom. Verder ‘niets’ dan alleen afrondend ook te ervaren hoe je uit deze oefening komt als ‘jij’ met je voeten op de grond.

 

BRONNEN:

 

 

Wil je meer ervaring opdoen via Hatha yoga en yogagerelateerde onderwerpen, meld je dan hier aan voor een proefles.

 

Een reactie op dit blog stel ik op prijs.

 

Download hier het PDF van dit blog

 

Interessant? Ik waardeer het als je dit deelt. Dank!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Categorieën: Blog, Nieuws en Yogafilosofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − twee =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.