Home » Blog » De ademhaling » Nadi Shodhana: een heilzame neusademhaling.

Nadi Shodhana: een heilzame neusademhaling.

door | 24 aug, 2022 | De ademhaling

We voelen ons wel eens ‘uit balans’. Jij vast ook wel eens. Dat is helemaal niet erg, maar juist een signaal om op te pakken en iets mee te doen. Er zijn nu eenmaal keuzes te maken in je leven. Je kunt jezelf helpen om rust te vinden, zodat je beter goede afwegingen kunt maken. Bijvoorbeeld kun je met je ademhaling werken in korte meditatieve oefeningetjes.

De zon- en maanademhaling.

We hebben twee neusgaten en dat is niet voor niets. Met ademen uitsluitend door het linker neusgat (Ida) activeer je – volgens yogische systemen – de zogenaamde maanenergie en deze heeft invloed op de werking van de rechter hersenhelft die staat voor intuïtie, wijsheid en ontspanning. Ook is er een verwijzing naar het ontvankelijke en vrouwelijke deel in ons.
Het rechter neusgat (Pingala) verwijst naar de linker hersenhelft. In ‘yogaland’ wordt hier gesproken over de zonademhaling, die voedend is en staat voor actie, daad- en wilskracht, het mannelijke aspect in ons.

Je begrijpt nu wellicht dat de activering van linker- en rechter neusgat onze mannelijke en vrouwelijke eigenschappen uitbalanceert: nodig om je weer meer in balans te voelen en eigenlijk je individuele mens-zijn meer te beleven.

Noot

Afhankelijk van het moment van de dag en waar wij mee bezig zijn: actief handelend of in rust, kun je merken dat dan weer het linker neusgat en dan weer het rechter neusgat meer open is. Over dit aspect zijn hele boeken geschreven.

Iets over Prana

Prana, levensenergie, is hiermee gemoeid. Pranayama, ofwel ademtraining, kan heel gestaag leiden naar bewustzijnsverruiming zonder drugs: die heb je lekker in jezelf voorradig!

Het woord prana is afkomstig uit het Sanskriet en betekent kosmische energie. Een paar andere aanduidingen: Het werkwoord ‘pran’ betekent ademen, prana betekent ook ademhaling. Het houdt vitaliteit en kracht in. Er is een directe relatie tussen ons gehele grove lichaam, de adem en onze vitaliteit !

Om dit begrijpelijk te maken wordt gesproken over het pranalichaam, of ademlichaam. Hierbij is geen sprake van een aparte identiteit, maar van een voortdurende inwerking van prana op het stoffelijk lichaam.
Vanuit ons beeldend vermogen kunnen wij bijvoorbeeld met aandacht voor de beweging een heel grote stap maken tijdens een bewuste inademing. Je zult merken dat die stap je dan makkelijker afgaat, dan wanneer je impulsief een grote stap maakt, of moet maken om iets snel te ontwijken. Ook dansers maken veel gebruik van hun ademlichaam.

Al met al: de functie van de adem doorgronden en leren er mee te spelen, geeft inzicht in hoe je jezelf kunt helpen om beter te functioneren en beter te ontspannen.

Kom tot actie.

Bezoek dit relaterende blog en doe eens die links-rechts neusademhaling. Je zult snel merken wat dit je brengt:

https://yoga-capelle.nl/ademhaling/rust-in-je-hoofd-met-enkele-minuten-nadi-shodhana/

Wil je meer leren over de ademhaling, houding, yoga-asana’s en –filosofie ? Meld je dan hier aan voor een proefles.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Volledige ademhaling voor helderheid en ontspannen energie.

Volledige ademhaling voor helderheid en ontspannen energie.

Heb je helderheid en ontspannen extra energie nodig? Laat jouw ademhaling je hierbij helpen.
In dit artikel beschrijf ik hoe je tot een volledige ademhaling komt. Sla in principe geen detail over: Alles is van belang en oefen geduldig. Je kunt de oefening in drieën knippen en apart oefenen totdat je de onderdelen hebt eigen gemaakt:
1 De ontspannen buikademhaling: zie praktische inleiding.
2 De ontspannen volledige ademhaling.
3 Als het goed voelt en je zo ver bent, adem dan ook naar de rug en de flanken.
Er is ook een video. Bestudeer echter eerst deze tekst voor onder meer de juiste mindset.

lees verder
Rust in je hoofd met enkele minuten Nadi Shodhana

Rust in je hoofd met enkele minuten Nadi Shodhana

Is het wel eens wat chaotisch in je hoofd? Slechts enkele minuten deze eenvoudige ademoefening herhalen, geeft al direct wat rust in je hoofd: een goede voorbereiding voor je meditatie, of domweg als geïsoleerde ademoefening aan het begin van de dag vóór het ontbijt, of aan het einde van de dag. Voor de vroege vogels: doe het bij zonsopkomst en eventueel bij zonsondergang nog een keer: Dan maak je een innerlijk schakelmoment naar de avond.

lees verder
Tips om comfortabel rechtop te zitten.

Tips om comfortabel rechtop te zitten.

Bij yogabeoefening – en in het dagelijks leven – is het van essentieel belang een juiste basishouding in te nemen zodat je lichaam en geest goed zijn voorbereid voor verschillende oefeningen en blessures worden voorkomen. Hierna volgt een gedetailleerde beschrijving van ‘het zitten’. Je kunt dit bij allerlei yoga-asana’s en ademoefeningen toepassen, maar uiteraard ook een goede gewoonte maken van een goede zithouding in je dagelijks leven. Leer het ook je kinderen; zij zullen er (later) blij mee zijn.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin