Home » Blog » De ademhaling » Rust in je hoofd met enkele minuten Nadi Shodhana

Rust in je hoofd met enkele minuten Nadi Shodhana

door | 6 aug, 2022 | De ademhaling

Is het wel eens wat chaotisch in je hoofd? Slechts enkele minuten deze eenvoudige ademoefening herhalen, geeft al direct wat rust: een goede voorbereiding voor je meditatie, of domweg als geïsoleerde ademoefening aan het begin van de dag vóór het ontbijt, of aan het einde van de dag. Voor de vroege vogels: doe het bij zonsopkomst en eventueel bij zonsondergang nog een keer: Dan maak je een innerlijk schakelmoment naar de avond.

Wat is Nadi Shodhana en hoe voer je het uit?

Nadi Shodhana staat voor zon-maanademhaling. Er zijn allerlei variaties op deze ademwijze. De meest gebruikte is waarbij je de energieën van het linker- en rechter neusgat apart maar evenveel activeert. En deze kan als volgt worden uitgevoerd:

Ga rechtop zitten op een stoel, zonder te leunen tegen de rugleuning, met je stuitje iets naar beneden getrokken. De voeten plat op de grond op smalle heupbreedte. Je kunt natuurlijk ook op de grond zitten in yogahouding, rechtop.

Leg de linkerhand ontspannen op je linker knie.

De toppen van de wijs- en middelvinger van de rechterhand plaats je tegen het zogenaamde derde oog. Deze plek, die dan ook direct je aandacht heeft, ligt net iets tussen en boven de wenkbrauwen. Hier zetelt Ajna, ofwel de voorhoofdchakra.

Je ademt nu eerst een paar keer rustig in en uit door beide neusgaten. Zo geluidloos mogelijk en als het kan door de buik ademend.

# Hierna druk je met de rechter duim het rechter neusgat voorzichtig van onderaf dicht. 

Adem langzaam en geluidloos in door het linker neusgat. Houd even een adempauze. Sluit dan met de nagel van de ringvinger het linker neusgat af, zodat je ruim, langzaam en zo geluidloos mogelijk kunt uitademen door het rechter neusgat. Houd weer een korte adempauze. Herhaal vanaf # minimaal zeven keer, of meer tot bijvoorbeeld 21 keer in- en uitademen.

Rond dit af met een of twee keer in- en uitademen door beide neusgaten.

Herhaal vanaf # tot ‘door beide neusgaten’, maar sluit dan eerst het linker neusgat aan de onderkant af met de nagel van de ringvinger om in te ademen door het rechter neusgat, waarna je de rechterduim onder het rechter neusgat plaatst en je uitademt door links.

Noot
Verplaats je rechterduim en -ringvinger zeer langzaam en zorgvuldig, zodat je bijna vanzelf even pauzeert tussen de in- en de uitademing.
Tijdens de hele oefening ligt je linkerhand rustig op de linker knie.
Na de oefening observeer je rustig een minuutje, met de handen in de schoot, de uitwerking van dit innerlijk balanceren.

Inspiratievraag: Kun je met slechts één woord omschrijven hoe je je voelt (in je hoofd) na deze oefening?

Gerelateerd artikel: nadere uitleg van Nadi Shodhana komt binnenkort in een ander blog.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Spélen met de vanzelfsprekende ademhaling.

Spélen met de vanzelfsprekende ademhaling.

Zit je misschien veel ‘in je hoofd’ en minder in je buik met dito ademhaling hoog? Dit kan leiden tot te veel stress met bijbehorend moe en onrustig gevoel. Mogelijk heb je ook andere klachten gerelateerd aan een onvolledige ademhaling en/of veelvuldig malen in je hoofd.
Deze klachten kunnen steeds vervelender worden. Wanneer je dit eerlijk voor jezelf onderkent kun je er iets aan gaan doen en valt er veel te winnen.

lees verder
Volledige ademhaling voor helderheid en ontspannen energie.

Volledige ademhaling voor helderheid en ontspannen energie.

Heb je helderheid en ontspannen extra energie nodig? Laat jouw ademhaling je hierbij helpen.
In dit artikel beschrijf ik hoe je tot een volledige ademhaling komt. Sla in principe geen detail over: Alles is van belang en oefen geduldig. Je kunt de oefening in drieën knippen en apart oefenen totdat je de onderdelen hebt eigen gemaakt:
1 De ontspannen buikademhaling: zie praktische inleiding.
2 De ontspannen volledige ademhaling.
3 Als het goed voelt en je zo ver bent, adem dan ook naar de rug en de flanken.
Er is ook een video. Bestudeer echter eerst deze tekst voor onder meer de juiste mindset.

lees verder
Ademen doen we allemaal, maar hoe?

Ademen doen we allemaal, maar hoe?

Hoe gaat bij jou de ademhaling? Voel je wel eens spanning in de borst en adem je dan ook hoog in de borst?
Een ‘baby’ademhaling
Vanuit ‘de natuur’ hebben we een buikademhaling wat inhoudt dat bij de inademing de buik iets uitzet en bij de uitademing weer inkrimpt. Normaal gezonde babies ademen altijd op deze wijze.
Voor deze buikademhaling is het nodig dat de longen zich kunnen vullen tot in de onderste longtopjes, waardoor het middenrif naar beneden wordt geduwd en ‘dus’ jouw buik iets naar buiten wordt gedrukt. Mocht je het idee hebben dat dit naar buiten gaan van jouw buik nu niet zo leuk is voor je figuur, dan kan ik je helemaal geruststellen, want

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin