Home » Blog » De ademhaling » Rust in je hoofd met enkele minuten Nadi Shodhana

Rust in je hoofd met enkele minuten Nadi Shodhana

door | 6 aug, 2022 | De ademhaling

Is het wel eens wat chaotisch in je hoofd? Slechts enkele minuten deze eenvoudige ademoefening herhalen, geeft al direct wat rust: een goede voorbereiding voor je meditatie, of domweg als geïsoleerde ademoefening aan het begin van de dag vóór het ontbijt, of aan het einde van de dag. Voor de vroege vogels: doe het bij zonsopkomst en eventueel bij zonsondergang nog een keer: Dan maak je een innerlijk schakelmoment naar de avond.

Wat is Nadi Shodhana en hoe voer je het uit?

Nadi Shodhana staat voor zon-maanademhaling. Er zijn allerlei variaties op deze ademwijze. De meest gebruikte is waarbij je de energieën van het linker- en rechter neusgat apart maar evenveel activeert. En deze kan als volgt worden uitgevoerd:

Ga rechtop zitten op een stoel, zonder te leunen tegen de rugleuning, met je stuitje iets naar beneden getrokken. De voeten plat op de grond op smalle heupbreedte. Je kunt natuurlijk ook op de grond zitten in yogahouding, rechtop.

Leg de linkerhand ontspannen op je linker knie.

De toppen van de wijs- en middelvinger van de rechterhand plaats je tegen het zogenaamde derde oog. Deze plek, die dan ook direct je aandacht heeft, ligt net iets tussen en boven de wenkbrauwen. Hier zetelt Ajna, ofwel de voorhoofdchakra.

Je ademt nu eerst een paar keer rustig in en uit door beide neusgaten. Zo geluidloos mogelijk en als het kan door de buik ademend.

# Hierna druk je met de rechter duim het rechter neusgat voorzichtig van onderaf dicht. 

Adem langzaam en geluidloos in door het linker neusgat. Houd even een adempauze. Sluit dan met de nagel van de ringvinger het linker neusgat af, zodat je ruim, langzaam en zo geluidloos mogelijk kunt uitademen door het rechter neusgat. Houd weer een korte adempauze. Herhaal vanaf # minimaal zeven keer, of meer tot bijvoorbeeld 21 keer in- en uitademen.

Rond dit af met een of twee keer in- en uitademen door beide neusgaten.

Herhaal vanaf # tot ‘door beide neusgaten’, maar sluit dan eerst het linker neusgat aan de onderkant af met de nagel van de ringvinger om in te ademen door het rechter neusgat, waarna je de rechterduim onder het rechter neusgat plaatst en je uitademt door links.

Noot

Verplaats je rechterduim en -ringvinger zeer langzaam en zorgvuldig, zodat je bijna vanzelf even pauzeert tussen de in- en de uitademing.

Tijdens de hele oefening ligt je linkerhand rustig op de linker knie.

Na de oefening observeer je rustig een minuutje, met de handen in de schoot, de uitwerking van dit innerlijk balanceren.

Inspiratievraag: Kun je met slechts één woord omschrijven hoe je je voelt (in je hoofd) na deze oefening?

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Rustiger ademen met buikademhaling.

Rustiger ademen met buikademhaling.

Hoe zit dit bij jou als je spannende dingen doet of moet doen, of wanneer er een deadline is: opgelegd door anderen en soms ook door jezelf?
Ik merk wanneer een activiteit mij uitdaagt, of deze nu leuk of niet zo leuk is, dat mijn ademhaling geneigd is oppervlakkiger te worden, hoger in de borst komt en meer gespannen is. Dit heeft te maken met een beetje onzekerheid. Wat de reden verder ook is, zodra ik die wat meer gespannen ademhaling opmerk, spreek ik mezelf toe …

lees verder
Nadi Shodhana: een heilzame neusademhaling.

Nadi Shodhana: een heilzame neusademhaling.

We voelen ons wel eens ‘uit balans’. Jij vast ook wel eens. Dat is helemaal niet erg, maar juist een signaal om op te pakken en iets mee te doen. Er zijn nu eenmaal keuzes te maken in je leven. Je kunt jezelf helpen om rust te vinden, zodat je beter goede afwegingen kunt maken. Bijvoorbeeld kun je met je ademhaling werken in korte meditatieve oefeningetjes.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis podcast over eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomstemails krijg je één keer per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin