Home » Blog » De ademhaling » Spélen met de vanzelfsprekende ademhaling.

Spélen met de vanzelfsprekende ademhaling.

door | 22 jul, 2022 | De ademhaling

Lieve lezer,

Zit je misschien veel ‘in je hoofd’ en minder in je buik met dito ademhaling hoog? Dit kan leiden tot te veel stress met bijbehorend moe en onrustig gevoel. Mogelijk heb je ook andere klachten gerelateerd aan een onvolledige ademhaling en/of veelvuldig malen in je hoofd.
Deze klachten kunnen steeds vervelender worden. Wanneer je dit eerlijk voor jezelf onderkent kun je er iets aan gaan doen en valt er veel te winnen.
Ik neem je graag mee in een aantal leuke oefeningen om kort, maar regelmatig, spelenderwijs uit te voeren voor het beste resultaat.

Wat heet: vanzelfsprekende ademhaling !

Het woord ‘vanzelfsprekend’ geeft een uiterst ruim kader voor de adembeweging. De vanzelfsprekende ademhaling kun je ervaren in ruste wanneer je zit of staat, anders dan bij een rondje joggen om de Kralingse Plas of als je zwaar moet tillen. Een astmatische aanleg geeft ook een andere vanzelfsprekende ademhaling dan bij iemand zonder die aanleg. De adembeweging past zich ook aan aan je activiteiten en dit is geheel normaal. Minder normaal wordt de ademaanpassing als je door te veel stress, wìllen of jezelf forceren de adembeweging wijzigt: te hoog, te onregelmatig, te oppervlakkig. Dan raakt er iets uit balans.

Mentale en tevens lichamelijk aspecten.

Jouw toestand op zeker tijdstip waardoor diverse ademritmes en diverse ademkwaliteiten ontstaan.

–   In rust zijn. Adem is rustig en meestal in de buik goed voelbaar.
–   Geestelijke druk / stress. Adem is onrustiger en hoger in de romp voelbaar.
–   Geestelijke druk. Je beseft dit en kiest voor ontspannen blijven. Adem zakt weer naar de buik, of blijft in de buik en is rustiger.
–    Je verveelt je en je wilt je persé niet vervelen; dit kan onbewust gaan en stress geven. Adem wordt onrustiger en hoger in de romp.
–    Je gebruikt je ‘verveling’ om weg te dromen en te mediteren. Adem wordt weer rustiger en lager in de buik. Bij meditatie wordt de adem licht en soms bijna onmerkbaar.
–    Vechten of vluchten. De ademhaling past zich snel aan aan de situatie, het gaat om overleving.

Je ziet hierboven dat vanuit het lichaam vanzelfsprekend ademen met zo min mogelijk ‘willen’ en ‘doen’ toch steeds anders is, afhankelijk van je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Maar … Het één beïnvloedt het ander en andersom. Hiermee kunnen we spelen en ons ook richten.
Wetende dat onze vanzelfsprekende adem anders is bij stress, of lichamelijke inspanning dan wanneer we in ruste zijn, kunnen we toch vanuit ons bewustzijn (= bewuste zijn) ons ‘willen’ en ‘doen’ constructief inzetten. Met verschillende ademritmes kunnen we onze geestelijke en lichamelijke gesteldheid beïnvloeden. Een voorbeeld: De meeste hardlopers weten dat je de ademhaling kunt reguleren op je looppassen. Dit geeft meer uithoudingsvermogen en ook minder kans op vervelende steken in je zij.

Verschillende ademritmes met verschillende doelen.

Bron: Aquarian Teacher, Yogi Bhajan.- 4 tellen in / 1 tel uit: genezing, energie gevend, opwekkend (hierbij stevig uitademen maar duizeligheid voorkomen)
– 4 tellen in / 4 tellen uit: helderheid, alertheid, triggering van de klieren
– 8 tellen in / 8 tellen uit: kalmerend, centrerend
– 8 tellen in / 4 tellen uit: concentreren, focussen, energie gevend
– 4 tellen in / 8 tellen uit: kalmerend, blokkades opheffen: loslaten

Adem rustig in door de neus en zeker niet te diep. Adem ook door de neus uit. Van de tellen kun je korte of lange tellen maken, voel zelf wat het prettigst en zo ontspannen mogelijk gaat.

Voel …

en observeer goed hoe de lucht je neus in komt, je neusvleugels bijna optilt, en verder gaat je luchtpijp en longen in. Visualiseer dat de longblaasjes zich overal vullen en visualiseer daarbij het uitzetten van borst, buik en flanken. Visualiseer ook eens dat de lucht inademend zelfs door je huid naar buiten gaat en ‘een relatie’ aangaat met de omgeving. Uitademend laat je als het ware de lucht weer door de huid naar binnen stromen. Zo kun je op allerlei manieren via je beeldend vermogen de adem spelenderwijs beïnvloeden om steeds meer te verruimen, met gunstige effecten op lichaam en geest. Die raken weer meer ÌN balans.

Hou even vol.

Adem minstens drie minuten op het door jou gekozen ritme, eventueel met de handen op de buik. Rond de ademtraining af met eenvoudig en onbevooroordeeld waarnemen hoe je je voelt en benoem dit met een of twee woorden. Ook kun je een cijfer geven aan deze observatie. Dit openlijk en zonder (zelf)oordeel benoemen heeft als functie dat de ademtraining dieper wordt ervaren en door het lichaam wordt onthouden.

Raak je gestimuleerd?

Veel plezier met oefenend ontdekken van nieuwe dingen rond je adem en de aangename gevolgen hiervan voor je dagelijks leven. Beter kort en regelmatig oefenen, dan lang en slechts eenmalig.

Wil jij reageren op dit blog met een voorbeeld van een specifieke ademoefening waar jij baat bij hebt gehad? Of misschien wil je een heel persoonlijke tip van mij?

Kom eens proeven in een van mijn lessen en leer onder meer spelen met jouw ademhaling; je krijgt meer grip op jezelf op ontspannen wijze. Met yoga en adembewustzijn wordt je dagelijks leven vitaler.
Ga naar: https://yoga-capelle.nl/contact/

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Goeie vraag. Ook ik kom met inhoudelijke artikelen over wat je allemaal kunt doen met de adem. Dit artikel is meer beschouwend en gaat naar het ‘waarom’ van oefenen met ademen.
Ademen is natuurlijk veel meer dan een beetje lucht naar binnen halen en weer uitscheiden. Hierdoor kunnen we op aarde leven. Hoe wil jìj leven?

lees verder
Volledige ademhaling voor helderheid en ontspannen energie.

Volledige ademhaling voor helderheid en ontspannen energie.

Heb je helderheid en ontspannen extra energie nodig? Laat jouw ademhaling je hierbij helpen.
In dit artikel beschrijf ik hoe je tot een volledige ademhaling komt. Sla in principe geen detail over: Alles is van belang en oefen geduldig. Je kunt de oefening in drieën knippen en apart oefenen totdat je de onderdelen hebt eigen gemaakt:
1 De ontspannen buikademhaling: zie praktische inleiding.
2 De ontspannen volledige ademhaling.
3 Als het goed voelt en je zo ver bent, adem dan ook naar de rug en de flanken.
Er is ook een video. Bestudeer echter eerst deze tekst voor onder meer de juiste mindset.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin