Home » Blog » De ademhaling » Is vrij ademen ‘een dingetje’ voor je? Er is hoop bij verstoorde ademhaling.

Is vrij ademen ‘een dingetje’ voor je? Er is hoop bij verstoorde ademhaling.

door | 30 jul, 2022 | De ademhaling, Raja Yoga

Hoe snel kan je ademhaling niet veranderen. Hoe is dat bij jou? Merk je wel eens dat je adem een tikkeltje stokt of gespannen voelt, afhankelijk van wat je aan het doen bent?

Heb je echt een ontspannen ademhaling?

Er kunnen momenten zijn dat je niet goed laag in de buik kunt ademen, ook al doe je nog zo je best om de adem te laten zakken. Je kunt het gevoel hebben dat de adem ergens blokkeert. Soms weet je zelf precies hoe het komt door wat je overdag hebt meegemaakt, maar mogelijk weet je de oorzaak niet. Ik noem een paar mogelijkheden:

  • Een al te drukke werkkring of overspannen verwachtingen van jezelf of anderen.
  • Eventueel astmatische aanleg.
  • Hoe ziet je verleden er uit? Zijn er vroege jeugdervaringen of recentere ervaringen met (misschien nog niet bewust) veel impact die je wellicht niet goed hebt verwerkt? Dan kunnen zich afweer- en angstreacties hebben genesteld in je lichaam. De ademhaling kan dan ook verstoord raken.

Hoe staat het er voor met mijn eigen ademritme en ademruimte?

Ik zelf merk het als ik aan het werk ben achter de computer en er veel werk ligt, of ik ben wat onzeker wat ik als eerste wil doen en hóe ik dat wil doen. Dan wordt mijn adem ongemerkt wat korter, iets onregelmatiger, wat gespannener. Als ik dit dan opmerk, dan sta ik vaak even op, loop wat keutelend rond en probeer ik de noodzaak van ‘al dat werk’ te relativeren. Ik zeg dan bijvoorbeeld tegen mezelf: ik kan toch alles maar een voor een doen. Doe dan het belangrijke maar eerst en concentreer je er op. Wat niet af is, is niet af. Ik laat mijn ademhaling dan bewuster rustig worden. Eigenlijk haal ik het heilige moeten af van wat ik aan het doen ben en haal het plezier weer terug. Zo maak ik nu ook dìt artikel.

Niets is verkeerd … of toch?

Om te beginnen: er moet niets en er is niets fout. Wanneer je vindt dat je verkeerd ademt omdat je er spanning bij ervaart, realiseer je dan dat we allemaal in ons leven van alles verkeerd doen, maar dat is heel nuttig omdat je daarvan kan leren om het een volgende keer beter te doen.

Zie in dit licht ook je eventuele grotere èn kleinere traumatische ervaringen. Durf zó veel van jezelf te houden dat je innerlijk durft te kijken en durft toe te laten wat jou heeft gevormd tot wat je nu bent. Emotioneel weglopen hiervan heeft geen zin, ook al lijkt het een tijdelijke oplossing om je kop in het zand te steken en soms te verharden waar je dit eigenlijk niet zou willen.

Jaaaaa ! Dit alles heeft dik te maken met hoe je ademt en hoeveel ademruimte, ofwel levensruimte, je jezelf gunt.

Hoe dan ook. Dìt moment is van belang.

Je bent een vrij mens, dit ten diepste realiseren is fantastisch. Vanuit dit besef je adem laten gaan zoals die gaat. Nodig de adembeweging eens uit door je handen op de buik te leggen en steeds een stukje lager te leggen. Liggend op de rug is dit het makkelijkst. Je merkt dan vast dat de adem steeds iets lager voelbaar wordt. Wie weet komt je adem dan echt goed in de buik en jij hebt dit toegelaten.

Oefen in vertrouwen hebben

Heb vertrouwen in jouw innerlijke (adem)ruimte. Lukt jou dit niet om welke reden dan ook, zoek dan ergens hulp – maar misschien doe je dit al – om meer inzicht te krijgen in hoe je beter kunt leren omgaan met eventuele chronische stoornissen in de ademhaling. Of zoek hulp bij het ontdekken dat je eigenlijk voldoende ademruimte hebt, maar jij zelf de rem er ergens op zet. Mocht je ‘pufjes’ als medicatie gebruiken bij astma: wat zou het fijn zijn als dit niet of steeds minder nodig is.

Elke stap, al is die nog zo klein, die je zet om dichter bij een besef van jezelf als vrij wezen te komen, is jezelf een cadeautje geven. Je komt uit bij een nog groter cadeau aan jezelf: meer ruimte aan de vanzelfsprekende ademhaling. En uiteindelijk meer ruimte om authentiek van het leven te genieten. Vanuit mijn yogische discipline ondersteun ik jou graag bij dit proces.

Vraag eens een proefles aan. Ga hiertoe naar Contact voor meer informatie, of bel 0642675840.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.

Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.

Op een dag komen er allerlei indrukken en gedachten in je op. Ze zijn vijf-voudig. Je zult je vast niet altijd bewust zijn van deze verdeling, ik ook niet. Het is goed om een en ander eens uit elkaar te plukken voor meer inzicht in wat er eigenlijk in ons hoofd, hart (en buik) gebeurt.
Je vindt in dit blog ook reflectieoefeningen en een meditatie.

De vijf soorten gedachtengolven zijn volgens Taimni:

lees verder
Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoi lieve lezer,

Wellicht kijk je ook wel eens weg van iets essentieels ?

Hoe voel jij je over het algemeen? Wel rustig van binnen of wat gejaagd, onrustig, machteloos, boos of verdrietig? Wat zou het mooi zijn als we gelukkig en tevreden kunnen zijn. Dit is toch een mooi streven, zodat we een weldadige uitstraling hebben op onze omgeving. Op spiritueel vlak zie ik mogelijkheden …

lees verder
Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

Hoe voel jij je bij de ‘toestand in de wereld’? Dagelijks komen we op wat voor manier dan ook in aanraking met alle spanningen die er zijn in de wereld, onder meer via de social media. Op zich prima: zonder spanning geen leven.
Het kan echter zijn dat je je wilt afschermen voor negativiteit. In het begin zal dit lijken te werken, alleen: lijden schijnt toch bij het leven te horen. Het is overal om ons heen, naast ook de heel mooie dingen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis podcast over eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomstemails krijg je één keer per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin