Home » Blog » Raja Yoga » Hoe werken jouw gedachten? Vijfvoudig, pijnlijk en niet-pijnlijk!
Yoga Sutra's Patanjali - Yogacapelle

Hoe werken jouw gedachten? Vijfvoudig, pijnlijk en niet-pijnlijk!

door | 13 sep, 2023 | Meditaties, Raja Yoga, Yogafilosofie

Sutra’s I.5 Patanjali en een mooie meditatie.

Wanneer je gedachten met je op de loop gaan en je het gevoel hebt dat je achter jezelf aanloopt, je taken en ook je emoties je overweldigen, je je soms paniekerig en angstig voelt, dan kan het tijd worden om inzicht te krijgen in hoe die gedachten en emoties, als wervelingen van de geest, nu eigenlijk werken.

Maarre … ook als je daar allemaal geen last van hebt, is het reuzeïnteressant om meer te weten over de processen rond onze gedachtenvorming.

In een email van 5 maart j.l. heb ik op mijn eigen manier iets verteld over de Yogasutra’s van Patanjali. Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4.: Het pad van eenwording. Je kunt het lezen in mijn blog.

 

Nu is Sutra 1.5 aan de beurt: Er zijn vijf soorten wervelingen in ons bewustzijn die pijnlijk of niet-pijnlijk zijn.

Neutrale gedachten, bijvoorbeeld ‘Ik zie een boom’ vallen onder de niet-pijnlijke gedachten. Er is zuiver onderscheidingsvermogen nodig om te beseffen wanneer een gedachte(nwerveling) behoort bij ‘pijnlijk’ dan wel bij ‘niet-pijnlijk’.

Angst, verdriet, boosheid, frustratie, eenzaamheidsgevoelens worden in deze sutra gerangschikt onder de pijnlijke gedachtenwervelingen waar ook beelden en emoties onder vallen.

Een genotvolle, prettige gedachte of verlangen kan ook pijnlijk blijken in zijn uitwerking. Wanneer je je te veel laat leiden door die gedachte of dat verlangen, kunnen de gevolgen nadelig en pijnlijk worden met lijden tot gevolg.

Je kunt leren met behulp van Yoga en meditatie je te bevrijden uit dit soort lijden. Je kunt leren nog beter te onderscheiden waar je echt gelukkig van wordt, of dat je pijnlijke gedachtenvormen in stand houdt.

Neem ‘bevrijding uit lijden’ (zie Noot) niet absoluut, want ‘lijden’ komen we tegen zolang we leven op aarde.

Noot

‘Bevrijding uit lijden’ is op zichzelf wel reuze interessant om te snappen wat er mee wordt bedoeld: Geleidelijk aan je de innerlijke ruimte-ontvangende houding die hiervoor nodig is, eigen maken. Feitelijk bevrijd je jezelf uit de zogenaamde ‘paren van tegenstelling’, in dit geval: pijn en niet-pijn. Deze innerlijke houding zint op een diep aanvaarden vanuit liefdevolle inner-aandacht van letterlijk àlles wat je als prettig, niet-pijnlijk of niet-kwellend ervaart EN OOK wat je als naar, pijnlijk of kwellend ervaart.

Vanuit aanvaarding van wat ‘er is’, op vanzelfsprekende wijze, de eeuwige en oneindige innerlijke ruimte, die ons WEZEN is, benutten om je perceptie over allerlei zaken en handelingen, te verdiepen, te transformeren, te verzachten en ook ‘het pure genieten’ beter toe te laten.

Anderen zien deze verandering in en aan jou. Dit werkt heilzaam op jouw intieme en werkrelaties: nooit weg.

 

Mediteer eens en pas ‘awareness’ toe:

Zit rustig rechtop op je kussentje of stoel
Keer je aandacht naar binnen
Bemerk hoe je ademt zonder hieraan iets te veranderen
Jij, kom erbij als stille waarnemer !
Blijf enkele minuten rustig gericht op de adembeweging, die zich geleidelijk verdiept
Observeer dan aandachtig de bewegingen in het bewustzijn
Jij, als stille waarnemer
Laat deze bewegingen komen en gaan
Als voorbijdrijvende wolken aan de hemel
Aanvaard alles wat zich aandient zonder jouw inmenging
Jij, als stille waarnemer.

Reflecteer eens:

1 Waar was jij misschien even niet meer de stille waarnemer en liet je je, en dit kan ook emotioneel zijn, meezuigen in een nieuwe, jou overkomende, gedachtenstroom rond slechts één gedachte die bij je op kwam?

2 Ontmoette je in deze meditatie meer liefdevolle gedachten, gevoelens of beelden dan neutrale of angstige gedachten?

3 Hoe ontstaan in jouzèlf pijnlijke gevolgen van: zie 2.

Mediteren en rustig oefenen in mediteren is heilzaam om onderscheidingsvermogen te vergroten, zodat je onder andere meer helderheid en rust kunt ervaren, ook tijdens je activiteiten van alledag.

Kom eens proeven in een van mijn wekelijkse yogalessen: yoga-capelle.nl/contact

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Laten we een nummertje maken.

Laten we een nummertje maken.

Dit blog heb ik geschreven op 4 september 2022. Wanneer ik de cijfers van deze datum optel, kom ik op: 04-09-2022 / 4 – 9 – 6 / 1 – 9 / 10 / 1.
De 1: best passend bij de eerste zondag van de maand en – voor mij – mijn eerste werkweek in het nieuwe seizoen voor de yogalessen weer binnen.
Op internet vind je verschillende numerologische uitleg over getallen met mogelijke toekomstvoorspellingen. Ik doe in principe niet aan toekomstvoorspellingen, want mijn toekomst help ik nú mee te máken. Ook zijn er altijd onverwachte omstandigheden en gebeurtenissen die mijn toekomstverwachtingen omver kunnen schoppen. Ik vind ’t toch interessant om eens naar de getallen te kijken omdat het ook niet niks is!

lees verder
Eenvoud loont!

Eenvoud loont!

Hoe houd jij je staande in een wereld met allerlei ingewikkeldheden, onzekerheden en bedreigingen? Word je er onrustig van, voel je nog aan wat het leven van je vraagt? Of krijg je fysieke klachten? Loop je achter jezelf aan of word je juist passief? Als je iets hiervan herkent, onderneem je dan iets zodat de schoonheid van het leven weer meer vat op je krijgt?
Een ding staat als een paal boven water: zonder inzicht in jezelf wát je bent in samenhang met de buitenwereld, draai je een keer vast en word je meegezogen in een maalstroom die heet: ‘Ik laat mij leven’ met als gevolg steeds meer klachten die niet overgaan.
Wauw, er kan iets anders gebeuren zodat je in een andere levensstroom komt die heet: ‘Ik Leef!’ ☺

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin