Home » Blog » Raja Yoga » Samenleving houdt in: sámen leven en is tegenstellingen overbruggen.

Samenleving houdt in: sámen leven en is tegenstellingen overbruggen.

door | 22 dec, 2023 | Kerst- en nieuwjaarswensen, Raja Yoga

Lieve lezer,

De Koning zei het mooi op 25 december 2023: Samenleven doe je door sámen te leven en te werken.
Daar waar jij je dagelijks leven lijdt, de intentie hoog houden en je hiernaar gedragen om tegenstellingen te overbruggen.
Ook: aanvaarden en ermee akkoord gaan om het met de ander oneens te zijn! Ieder mens is per definitie anders en dus uniek.

Dit geeft ruimte – en plezier zonder angst – om naar elkaar te blìjven luisteren, geïnteresseerde vragen te stellen, dóór te vragen en hiermee begrip voor elkaar te vergroten. Vrede blijft mogelijk en is niet passief, nee: dit is actief werken aan samen léven! In het klein in je gezin, je werk, met je vrienden, je buren. En in het groot geopolitiek.

Jij en ik kunnen altijd slachtoffer worden in en door bepaalde situaties. Blijf in jezelf voelen en reflecteren, dat in iedere persoonlijke situatie er altijd mogelijkheden zijn om opbouwend, zelfwerkzaam, wijs en optimistisch om te gaan met bijvoorbeeld slachtoffer-zijn.
Jezelf wèntelen in (vermeend) slachtofferschap is niet liefdevol, noch naar jezelf, noch naar je naaste.

 

Zo levende is niemand meer een toeschouwer. Zo levende is iedereen – jij en ik – een méémaker in Liefde: Het 11e gebod?!

Daarom mijn Kerst en Nieuwjaarsgedachte voor 2024:

 

Onvoorwaardelijk!

Donkere tijden
Wereldse ruis

Werkelijke liefde
Blijft onvoorwaardelijk

In jouw houding en intenties
Jij bent daarin geestelijk vrij!

Geen zoetsappige liefde
Wel zuiverende, rechtvaardige liefde

Je bènt liefde
In jouw Vormgeving

 

Liefs en een wijs 2024 gewenst, Nelleke

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

In september 2022 werd ik gevraagd door een Scholengemeenschap in mijn omgeving om een YOGA-workshop te geven voor medewerkers en of ik iets zou kunnen met het thema Ontmoeten. Zeker! zei ik, het is een prachtig yogisch thema. Inmiddels heb ik de workshop gegeven naar volle tevredenheid van de 20 deelnemers.
Wat roept het woord ‘ontmoeten’ bij mij op?
Woorden die bij mij opkomen zijn: vertrouwen, zelfvertrouwen, openheid, reflectie, inzicht verwerven, toewijding / bhakti, hartchakra. En natuurlijk heeft ontmoeten niets met moeten te maken, want ont-moeten is niet-moeten.

lees verder
Wat wil je en wat kùn je? Kundalini kort toegelicht

Wat wil je en wat kùn je? Kundalini kort toegelicht

Je hebt wellicht wel eens van het woord kundalini of kundaliniyoga gehoord en het opwekken van de kundalini-energie?! Ik vind het niet eenvoudig, maar doe toch mijn best om de term kundalini enigszins begrijpelijk en toegankelijk te maken voor jou. Hopelijk kan dit, als je hiervoor interesse hebt, je helpen het proces van je eigen ontwikkeling als mens beter te snappen.
Wat is kundalini?

lees verder
Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.

Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.

Op een dag komen er allerlei indrukken en gedachten in je op. Ze zijn vijf-voudig. Je zult je vast niet altijd bewust zijn van deze verdeling, ik ook niet. Het is goed om een en ander eens uit elkaar te plukken voor meer inzicht in wat er eigenlijk in ons hoofd, hart (en buik) gebeurt.
Je vindt in dit blog ook reflectieoefeningen en een meditatie.

De vijf soorten gedachtengolven zijn volgens Taimni:

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis podcast over eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomstemails krijg je één keer per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin