Home » Blog » Raja Yoga » Wat wil je en wat kùn je? Kundalini kort toegelicht

Wat wil je en wat kùn je? Kundalini kort toegelicht

door | 1 okt, 2022 | Kundalini Yoga, Raja Yoga

Je hebt wellicht wel eens van het woord kundalini of kundaliniyoga gehoord en ook van het opwekken van de kundalini-energie?! Dat dit iets heel bijzonders kan zijn. Dat is het ook!

Ik vind het niet eenvoudig, maar doe toch mijn best om deze term enigszins begrijpelijk en toegankelijk te maken voor jou. Kennis hierover kan, als je hiervoor interesse hebt, je helpen het proces van je eigen ontwikkeling als mens beter te snappen.

Wat is kundalini?

Ik citeer (deels) Hans Wesseling (HW) in zijn boek: “YOGA (hatha):
Kundalini is de kosmische stuwkracht, ook wel seksuele energie genoemd, die zich uitdrukt in de mens, jou als mens met jouw unieke trillingsgetal in stand houdt en je de mogelijkheid geeft te ontwikkelen en bewuster te worden van jezelf, wat je bent en wat je kan.

Het is het uit ervaring opgebouwde geestelijk beeldend vermogen, dat zich met het stoffelijk beeldend vermogen (DNA) een krachtveld schept. Dit vraagt om toelichting:

Deels citeer ik weer HW, die zijn visie heeft verfijnd en geschaafd aan de grote inzichten van de grote leermeester Saswitha:

De mens is een punt van bewust zijn in het heelal, waar die kosmische stuwkracht als een soort druk tevoorschijn wordt geperst. Zo’n 9 maanden voor de stoffelijke geboorte bij de bevruchting van de eicel gaat dit programma kundalini/DNA aan het werk met een niet te stuiten druk van binnenuit, die tot celdeling leidt en daardoor tot groei. De opbouw van het stoffelijk lichaam wordt gerealiseerd.

Van onderuit de wervelkolom bouwt het lichaam van de mens zich op uit alle ervaring, die de levensgolf op zijn tocht door het heelal heeft verzameld middels het DNA. Die levensgolf werkt zich zichtbaar in de materie, de grove stof waaruit het lichaam is opgebouwd.

De groei vindt gestadig plaats en kost tijd. De fijne energie die zich gaat uitdrukken ondervindt weerstand, dus tegenwerking. Daarom kun je ook van energie spreken. Door die tegenwerking rolt de energie zich als het ware als een slang op onderaan de wervelkolom, om – wanneer de druk groot genoeg is – zich pas van binnen uit te ontrollen.

Het stoffelijk lichaam komt bij de geboorte als eerste in zicht; er is echter altijd een geestelijke tegenhanger. Je zou anders als ‘punt van bewust zijn’ niet tevoorschijn zijn gekomen.

De geestelijke tegenhanger van die stoffelijke ‘druk’

Boven in het hoofd is er een instroming van geestelijke kundalini. De oosterse yogaleer zegt nu: Het stoffelijk kundalini dat zich in de wervelkolom als een opgerolde slang verzamelt en druk veroorzaakt, wil zich verenigen met het geestelijk kundalini in het hoofd. Dit noemt men shakti. In kundaliniyoga wordt gesproken over het shaktipad betreden wanneer je werkt aan je menselijke ontwikkeling, je inzicht in jezelf en het verfijnen van je denkenergie.
Dit proces vordert naarmate onze bewustwording en inzicht in onszelf groter wordt. De slang gaat zich oprichten en het stoffelijk DNA gaat zich, heel geleidelijk in de meeste gevallen, verenigen met de geestelijke kundalini: “De kundalini-energie stijgt op van onderuit de rug omhoog.”

Chakra’s als weerstanden

Bij het omhoog stijgen van de kundalini zijn daar de chakra’s die weerstand geven, omdat daar een uitwisseling, vanwege die druk, op verschillende niveaus plaatsvindt van de stoffelijke en de geestelijke energie. Chakra’s zijn dan ook energie-knooppunten met de endocriene klieren als stoffelijke tegenhangers. Naarmate de mens leert en wijzer wordt zullen deze energieën in harmonie met elkaar komen. Langzaamaan zullen ook de hogere chakra’s: het hart, de keel, de intuïtie en verbinding met de kosmos via de kruin, worden geactiveerd.

Noot: De kundalini-energie ‘stijgt’ echter op celniveau overal in je lichaam op, waarbij we opstijgen dan net zo goed neerdalen kunnen noemen, of breder en smaller worden. Het gaat om verruimen en verfijnen van jouw denkenergie en dat is niet in vertikale of horizontale lijnen te vatten. Dit is een cyclisch proces. Bij dit hele proces groeit de ziel tot naar een gelukkige staat en we noemen dit ook wel: gelukzalig.

Zuiver leven, pranayama, PRANA en ademhaling.

Wil je de zogenaamde opgerolde slang in jou laten oprichten, leef dan zo zuiver en eenduidig mogelijk zonder ellebogenwerk of dubbele agenda’s. Dit is een voorwaarde om, samen met een ruime ademhaling, die innerlijke harmonie tussen jouw grove lichaam en je verfijnde denkenergie te verkrijgen. Pranayama is ademtraining en kun je leren toepassen. Wel vind ik het onvoldoende en kan het zelfs gevaarlijk zijn, wanneer je allerlei kundaliniyogaoefeningen en ademtrainingen doet om maar ‘de slang’ te laten opstijgen.

Die mooie eenwording en gelukzaligheid kun je echter alleen bereiken door gebruik te maken van de samenhang geestelijk bewustzijn en jouw stoflichaam!

Jij, als punt van bewustzijn, zal op elk niveau en stadium in je leven je intentie KUNNEN (KUN van kundalini) inzetten om te groeien als mens en je open te stellen voor PRANA, de kosmische levensenergie die met de bewustmakende stuwkracht van Kundalini is verbonden.

De harmonie die je gaat ervaren door meer inzicht in de levensprocessen, komt dan tevens tot uiting in je contact met de wereld om je heen en daardoor help je mee aan een opbouwende liefdevolle samenleving.

Jouw intentie (gerichte inzet)

Intentie om harmonie te ervaren houdt ook in dat je bewust ervaart dat bijvoorbeeld het almaar voeden van zorgelijke, boze of gefrustreerde gedachten afvalstoffen veroorzaken in alle cellen. Die uitwisseling van stof en geest is letterlijk, wat je ook ziet bij stress-toestanden. Daardoor voel je ook je spieren verstijven en je gewrichten minder beweeglijk worden, of kan er hoofdpijn of ademtekort ontstaan met als gevolg minder vitaliteit. Ook hormonale problemen kunnen zich voordoen.

Besef dat elke gedachte – neutraal, negatief of positief – een regelrechte kracht is op chakra- en celniveau. Ontdek daarom hoe jouw gedachten tot stand komen: de herkomst, onderliggende emoties, zijn er grote of kleinere trauma’s? Hobbel je mee op allerlei ‘gedenker’ in je hoofd?

Veroordeel niets van jezelf en oefen in je innerlijk ontdekkingsreisje dat je hele leven kan duren en waar je natuurlijk hulp bij kunt zoeken, ook via yogabeoefening en yogacoaching.

Je kunt door dit ‘reizen’ steeds lichter en vrolijker worden omdat je hierdoor ook geestelijk en emotioneel vrijer kunt worden.

Tòch kiezen!

Maak voor jezelf een keuze hoe je wilt omgaan met de gedachten die bij je opkomen, en als het even kan: maak een keuze hoe je je gedachten wilt richten! Vraag jezelf ook af of je je werkelijk verbonden wilt blijven voelen met je omgeving en welke gedachten daarvoor wenselijk zijn.
Wat werkt er wel?

Heel eenvoudig al: vind uit wat wèl werkt in je omgang met mensen in plaats van aandacht geven aan wat je ongelukkig maakt. Pas dit overal toe: op je werk en privé, ook en juist je eigen intimi.

Tot slot

Stof en geest zijn een geheel en werken voortdurend op elkaar in, de hele dag door in alles wat leeft, groeit en bloeit. Luister vanuit jouw eigen intentie wat je in je leven wilt ontdekken, naar die stuwkracht in jezelf en je leven wordt steeds (ver)lichter.

N.B. Trouwens: kijk eens naar de foto, waar je een struikje ziet dat als het ware ‘zo maar’ uit een meerpaal tevoorschijn komt. Wat een stuwkracht moet hierbij zijn betrokken om dit struikje, ook op deze plek, te doen groeien! Ik zie dit elk jaar opnieuw verschijnen en vind dit reuze troostrijk.

 

Oproep aan jou

Ben je inmiddels benieuwd naar meer yogische zaken? Probeer ook eens mijn audio’s (podcast genoemd) en video’s, ook een leuke manier om kennis met me te maken als praktisch yogadocent. Klik dan hier.

En natuurlijk vind ik – zo maar – een reactie op dit blog altijd leuk.

 

Relaterend blog van mijn hand over nadies, Ida en Pingala: klik hier.

 

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Ga op reis … met ONdagelijkse vragen aan jezelf en word blijer.

Ga op reis … met ONdagelijkse vragen aan jezelf en word blijer.

Begin NU en wees je hele leven onder de pannen.

Een vernieuwde kijk op jezelf.
Na een korte inleiding naar aanleiding van deze herfstfoto neem ik mijn lezer graag mee in een vernieuwde – en gedurfde – manier van kijken naar en in onszelf, om de wereld om ons heen minder greep op ons te laten krijgen, zodat we vrijer en blijer blijven bij alle zorgelijke ontwikkelingen. Voel je je aangesproken hierdoor? Heb jij daarbij ook behoefte aan meer innerlijke ruimte, rust en een helder hoofd? Ontdek wat jij zelf al kan verwezenlijken door de handreikingen die ik bied en kauw op de vragen. Jezelf serieus bevragen en innerlijk (durven) luisteren is interessanter dan antwoorden vinden.

Neem je tijd en gun jezelf er de rust voor!
Print het artikel liefst uit, zodat je het steeds bij de hand hebt. Lees hier verder.

lees verder
Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

Hoe voel jij je bij de ‘toestand in de wereld’? Dagelijks komen we op wat voor manier dan ook in aanraking met alle spanningen die er zijn in de wereld, onder meer via de social media. Op zich prima: zonder spanning geen leven.
Het kan echter zijn dat je je wilt afschermen voor negativiteit. In het begin zal dit lijken te werken, alleen: lijden schijnt toch bij het leven te horen. Het is overal om ons heen, naast ook de heel mooie dingen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis podcast over eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomstemails krijg je één keer per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin