Home » Blog » Yoga als Ervaringswetenschap » “Werken is voor de dommen”

“Werken is voor de dommen”

door | 6 mei, 2022 | Raja Yoga, Yoga als Ervaringswetenschap

Op 1 mei elk jaar wordt de Dag van de Arbeid gevierd.

Een mens moet zijn brood verdienen om niet van honger en dorst om te komen. En daarvoor moet je werken, tenminste: de meesten.
Hoe mensen hun werk ervaren verschilt:
Bijvoorbeeld, je krijgt erg veel op je nek en ervaart daardoor regelmatig te veel stress.
Of je hebt te weinig werk, je verveelt je vaak bij de baas en dit geeft ook stress.
Of nog anders: je hebt een normale werkdruk, alleen jij maakt je erg druk in je hoofd. Je wilt alles perfect doen en als dat niet lukt, dan geeft dàt vervelende stress.
Ook kan werk/privé uit evenwicht zijn.

Niet leuk al deze dingen en wanneer het zo blijft, dan ligt burn-out op de loer.

Een alarmmelding op je smartphone ?

Laten we een burnout voor zijn en het zou leuk zijn als je een pré-burnout-alert op je smartphone kon zetten. Signalen zijn bijvoorbeeld:
Weinig lol in wat je doet, een vol hoofd, uitgeblust (lichaams)gevoel ook naar je medemens, lichamelijke klachten, minder concentratievermogen, snel moe, wisselende stemmingen, slechter slapen, minder eetlust en misschien meer sterke drank-lust: tja, je moet toch ergens lol in kunnen hebben? 🥴

Waar heb je werkelijk behoefte aan?

Wat zou je willen? Misschien anders naar het fenomeen ‘werk’ gaan kijken? In werk zit het woord ‘erk’ en hiervan is ‘energie’ afgeleid. Jouw energie beter gaan benutten en verdelen is wat je vast wel wilt wanneer je vastloopt.

Energie betekent in werking zijn. De ‘ing’ aan het eind houdt in dat het op dit moment gebeurt. ‘I am going’ betekent: ik ga nu, ik ben nu in beweging. ‘I go’ kan ook morgen zijn.

Wanneer je elk moment ten volle beleeft met al je zintuigen als voelsprieten: wakker worden, wat je eet, drinkt, in je auto stappen, of op de fiets, dan verbruik je niet nodeloos energie, omdat je dan in je vanzelfsprekende staat van zijn bent.

Voorbeeld van in-werking-zijn.

Je kunt weinig tijd hebben om de trein te halen en vanuit 100% in het Nu zijn minder stress opbouwen dan wanneer je te veel in je hoofd zit, paniekgedachten toelaat, je adem hoog zit.
Met dit laatste ben je niet sneller bij je trein.

Wel ben je sneller bij de trein met 100% in het Nu zijn. Hierin kun je scherp blijven en geconcentreerd in wat nodig is om te doen: opschieten en wonderlijk genoeg zonder de negatieve impact van te veel stress. Mocht je toch de trein missen, dan lig je daar ook niet wakker van want je hebt alles gedaan wat in jouw vermogen lag.

In dit moment aanwezig zijn met al je zintuigen, hoofd en hart, houdt tevens in dat je open staat voor innerlijke werking/indrukken van: wat vind ik fijn om te doen, welke mensen spreken mij aan, wat en welk werk past bij mij ofwel wat wil ik écht? Je gaat merken dat je bepaald soort mensen en werk naar je toetrekt; ze komen in jouw blikveld. Van baan veranderen kan bijvoorbeeld een logische stap zijn.

 

Jaaaa, maar (betekent Nee). Zeg Ja!

Mocht je voorlopig vast zitten aan het werk dat je nu hebt, er niet super gelukkig bij zijn: ook dan heb je een uitwijk uit stressopbouw.

Mijn ervaring op mijn werk toen ik nog in loondienst was.

Op momenten dat ik weerstand voelde tegen mijn dagtaak, paste ik extra toe dit ‘in het moment zijn en volle aandacht geven aan wat er van mij werd verwacht’. Ik zei Ja tegen de werkzaamheden die op mij wachtten. Het bleek dan dat de tijd omvloog en ik tevreden was over wat ik had gedaan die dag, met zo min mogelijk stressopbouw. Zo belangrijk is gebleken dat hóe ik iets doe van meer waarde blijkt te zijn dan wàt ik doe.

Al het werk is van waarde wanneer je energie als in-werking-zijn erin legt.

Mijn werk werd weer leuker voor me en gaf me tevredenheid. Evenwicht voelde ik ook door mijn yogawerk naast mijn kantoorbaan.

Met open vizier leven.

Bewust van je onderliggende verlangens en tegelijkertijd ervoor kiezen in DIT moment je aandacht te richten op je werk, helpt je om los te komen van te veel stress, verveling en aversie ten opzichte van je werk. Elk werk, waar je eigenlijk niet voor had gekozen, kan zodoende als zinvol worden ervaren. Doordat je echter energie als in-werking-zijn blijft toepassen, blijf je open staan voor ander werk als dit op je pad komt en kun je de gelegenheid pakken als deze zich aandient om van werk te switchen.

Het hele jaar door Dag van de Arbeid.

De quote en paradoxale titel: Werken is voor de dommen, heb ik gebruikt om aan te geven dat we juìst 24 uur per dag in-werking-zijn.

Het gescheiden houden van werk en privé lijkt vooral gewenst om in het gewone leven een redelijk evenwicht te houden tussen de taken om in je onderhoud te voorzien en privézaken zoals familie- en vriendencontact, verenigingsleven of gewoon tijd voor jezelf: een boek lezen, mijmeren, of ideeën opdoen voor je baan of onderneming, juist als je een beetje lanterfantert. Goed nu om te constateren, dat deze tijd voor jezelf ook in-werking-zijn, dus werken, betekent. Deze vorm van werken waarbij je jezelf meeneemt, kun je overal in je privé en werk toepassen. Het lijkt dan dom om baan en privé – in deze laatste context – te willen scheiden.

Ook een beetje dom kan zijn als je je baan ziet als te veel moeten, als je jezelf te veel aanpast waar dit wellicht niet nodig is. Je diepere gevoelens en verlangens geheel er buiten laat en deze bewaart voor je privéleven. Naar mijn ervaring bestaat deze scheiding in essentie niet en geeft dit innerlijk disbalans. Het zal me niet verbazen als je dan niet gelukkig bent met je werk. Vandaar: Dag van de Arbeid is het hele jaar door. En inderdaad …… Werken is dan voor de ‘dommen’.

Noot:
Ik heb een andere uitleg gegeven aan ‘Werken is voor de dommen’ dan wanneer je op internet zoekt naar de herkomst van deze quote: de oude Grieken. Ik neem afstand van de door de oude elites verheven ideeën over de onzin van werken terwijl zij tegelijkertijd de grote massa voor zich lieten werken, zeg maar afbeulen.

 

Dom of intelligent werken

Intelligent met werken omgaan is voor mij onder meer:
Door hebben wanneer ik geneigd ben te vluchten in mijn werk.
Door hebben wanneer ik innerlijk weerstand opbouw tegen mijn werkzaamheden, zoals ik in mijn eigen voorbeeld heb omschreven.
Door hebben waarom ik het werk doe wat ik doe.
Door hebben wanneer ik over mijn werkzaamheden beter eens kan gaan praten met collega’s of leidinggevende, opdat er mogelijk iets kan veranderen in mijn werkzaamheden als dat voor mij beter lijkt.
Oftewel steeds uitgaan van energie als in-werking-zijn in DIT – en is steeds weer nieuw – moment. Met al mijn zintuigen waarnemen wat er in en om mij heen gebeurt. Vanuit zo gecentreerd zijn in het wezen wie ik ben, mijn werk doen heeft ook een niet-doen in zich.

En nu?

Word ik nu al te cryptisch? Mijmer eens over mijn teksten en neem mijn gedachten over “Werken is voor de dommen’ niet al te letterlijk. Kijk wat je er in je eigen leven van herkent. Het gaat om jouw eigen inzicht in hoe je met in-werking-zijn omgaat.

Kom eens proeven in een van mijn lessen en ontdek hoe je je energie op een nieuwe manier gaat ervaren. De quote Werken – zogenaamd – aan de dommen laten 😉 , kan ook jou gaan helpen minder stress te ervaren in je werk en leven, zodat je dus meer geniet van je leven. Ga naar: https://yoga-capelle.nl.

 

Lieve lezer,

Heb jij zelf ideëen over hoe je jouw dagelijkse werkdruk anders kunt gaan beleven om ook beter te gaan zien wanneer de emmer dreigt over te lopen? Geef s.v.p. hieronder een reactie.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

Hoe voel jij je bij de ‘toestand in de wereld’? Dagelijks komen we op wat voor manier dan ook in aanraking met alle spanningen die er zijn in de wereld, onder meer via de social media. Op zich prima: zonder spanning geen leven.
Het kan echter zijn dat je je wilt afschermen voor negativiteit. In het begin zal dit lijken te werken, alleen: lijden schijnt toch bij het leven te horen. Het is overal om ons heen, naast ook de heel mooie dingen.

lees verder
Hoe werken jouw gedachten? Vijfvoudig, pijnlijk en niet-pijnlijk!

Hoe werken jouw gedachten? Vijfvoudig, pijnlijk en niet-pijnlijk!

Wanneer je gedachten met je op de loop gaan en je het gevoel hebt dat je achter jezelf aanloopt, je taken en ook je emoties je overweldigen, je je soms paniekerig en angstig voelt, dan kan het tijd worden om inzicht te krijgen in hoe die gedachten en emoties, als wervelingen van de geest, nu eigenlijk werken.
Maarre … ook als je daar allemaal geen last van hebt, is het reuzeïnteressant om meer te weten over de processen rond onze gedachtenvorming.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis podcast over eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomstemails krijg je één keer per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin