Home » Blog » Yoga als Ervaringswetenschap » Yoga doen is Yoga aangaan! Je krijgt er iets moois voor.
Wat is yoga? Yoga-capelle.nl

Yoga doen is Yoga aangaan! Je krijgt er iets moois voor.

door | 7 aug, 2021 | Yoga als Ervaringswetenschap, Yogafilosofie

Ja spannend kan dit zijn.

Je hebt veel gesport of juist weinig bewogen, maar Yoga gaat aan je trekken. Je weet niet of nog weinig wat Yoga inhoudt; je hebt wellicht mooie verhalen en enthousiaste ervaringen van vrienden gehoord. En nu wil je het zelf wel eens beleven.
‘Zelf beleven’ is de enige manier om yoga te gaan snappen en in je gewone leven te integreren. Je hoeft wat mij betreft niet een op en top zogenaamd yogisch leven te leiden, wil je baat hebben van yoga bij: je lekkerder gaan voelen, zelfbewuster en ontspannen in je leven staan. ‘In Yoga Zijn’ is een individuele kwestie. Ben je benieuwd naar: hoe dan? Lees dit blog dan aandachtig verder.

Het woord ‘Yoga’

Yoga komt van de sanskrietwortel ‘yuj’ of juk, eenheid van lichaam, geest, ziel en de goddelijke bron waar wij allen uit voortkomen.
‘Yoga doen’ zie ik als eenheidsstreving door eerst uit-een-zetten met als gevolg besef van eenwording.
‘In yoga zijn’ is een krachtig gegeven en houdt voor mij in: 24 uur per dag eenheidsbesef van alle facetten in je leven.

Het woord ‘Hatha’

Hatha betekent Zon (Ha) Maan (Tha): het draagt zowel de Yang-aspecten: kracht, verlichtend en verwarmend van de zon, als wel de kalmerende en subtielere YIN-kwaliteiten van de maan. Deze aspecten zijn in de lichamelijke oefeningen uitstekend te ontdekken en uiteen te zetten.
Je rekt en strekt en zet hiermee jezelf ‘uit-een’ waarna je in de ontspanning beseft wat dit voor jou heeft gedaan. Meestal is dit een plezierige ervaring en soms ook wat minder. Je kunt je iets vermoeider voelen na een eerste yogales met zelfs een beetje hoofdpijn. Dit is een normale reactie. Je komt in dieper contact komt met wat er IS, ook op emotioneel gebied.
Door yoga komt aan de oppervlakte wat je wellicht verdringt als je maar dóór en dóór gaat. Het handigst is om dan lekker thuis verder te rusten. Geef niet op, juist dàn niet, want er is iets aangeraakt bij je wat je het beste maar kunt aanvaarden en ook aangaan. Meestal komt na de vermoeidheid een gevoel van extra ruimte in je. Ik ben er als docent om je te ondersteunen.

Hatha Yoga is de aanduiding van lichamelijk gerichte yoga

Dat dit lichamelijke gebeuren niet op zichzelf staat moge helder zijn wanneer je emoties ook in het geding zijn. De uitwerking van Hatha Yoga is ook geestelijk en spiritueel. Onze emoties wijzen in de kern op ‘vastgezet voelen’ en dit komt vanuit ons denken en gedachtenpatronen.
Je aandacht, besef van de adem en aanvaarding van jezelf op het moment dat je meedoet aan een les, is essentieel om de eenheid van lichaam en geest te ervaren. Het dóór hebben van je eigen gedachtenpatronen, emoties en emotie(kader) is onderdeel van elke vorm van yogabeleving.
Ontdek waar die patronen vandaan komen. Vaak zijn er verborgen kleine of grotere trauma’s. Ga aan wat er in je is aangeraakt tijdens een les en de eindontspanning! Dan zet je jezelf open voor nieuwe belevingen.
(H)erken en aanvaard wat jou heeft gevormd zoals je nu bent en laat los wat je niet meer nodig hebt: dat werkt bevrijdend. Het kan zijn dat je hierbij hulp nodig hebt omdat hardnekkige gedachtenpatronen die jou belemmeren in je geluksbeleving, steeds maar weer de kop op steken. Vraag dan hulp aan mensen die je vertrouwt, liefdevol zijn en deskundig acht.

Lees door over Hatha Yoga onder een volgend kopje in dit blog.

Yoga uit-een-gezet en wát zijn wij ?

Eenwording: dit begrip zou je zonder verdere toelichting als vaag kunnen bestempelen. Ik doe een voorzichtige poging:
Wanneer wij ons vooral op de materiële wereld richten voor ons welbevinden en geluksgevoel, kun je het idee hebben dat je er bekaaid van afkomt in je leven. Dat die wereld – zoals deze voor je tevoorschijn komt – geheel samenhangt met jouw manier van denken en bewustzijn kun je als vreemd ervaren. Dit kun je ontkennen of wegzetten als ‘zweverig-doenerij’.
Zoals wij onszelf vaak afgescheiden ‘denken’ van de buitenwereld in een dualiteit van “IK en al het andere”, is de werkelijkheid anders.

Ik besta niet

Alles is van elkaar afhankelijk in zijn bestaan en zijn tevoorschijn komen in zichtbare beelden. Wanneer ik zo maar zou zijn ‘neergegooid’ in het universum zonder iets anders, zonder aarde onder mijn voeten, of zonder iets waar ik mijzelf als iets aparts kan herkennen van al het andere, dan zou ik mijzelf niet kunnen waarnemen, ik zou geen besef hebben van mijzelf, ik zou wellicht niet bestaan omdat ik mij niet kan vergelijken met iets dat ik niet zou zijn. Vandaar dat vaak wordt gezegd: de wereld is je Spiegelbeeld waardoor je levenservaring opdoet en je jezelf gaat zien in alles om je heen (Je eigen kinderen kunnen jou vaak het beste spiegelen).

Ook via yogabeoefening verwerf je inzicht in jezelf en ervaar je dat jij niet als afzonderlijk ik bestaat, zelfs niet kunt bestaan.
Een vraagje tussendoor: Waarom zou je jezelf dan wel eens afvallen of – andersom – op de borst kloppen? Wie of wat val je dan af of klop je op de borst? Spannende vraag toch? Want we zeggen ook wel eens: geef jezelf maar een schouderklopje als je iets goed voor elkaar hebt gekregen, want ‘een ander doet dat niet’.

En ik besta toch

Daarom vind ik Yoga reuze boeiend, omdat je steeds weer anders kunt leren kijken naar jezelf. Want, tja, “jezelf wel of geen schouderklopje hoeven geven” houdt weer zo’n heerlijke tegenstelling en die levendige relatie tussen de dingen waar ik het over ga hebben, in.
Er is iets heel unieks in jou en dat is jouw eigenheid, je bewustzijn, je geweten, je herinneringen, je (geestelijke) vrijheid en verantwoordelijkheid voor de dingen die je maakt en graag wil laten voortbestaan, of … vernietigen. Zie ook jouw eigen emoties als uniek, nu bij jou horend, en aanvaard ze als gegeven; door inzicht erin krijgen je emoties een andere lading en invloed op jouw geluksbeleving.

Ik ben het centrum van het universum.

Je kunt bewust kiezen voor dit of dat! Steeds meer in je volwassen leven kun je in zicht komen en zelfs ervaren dat jijzelf het centrum van het universum bent!
Tjee, dat is nogal wat en lijkt heel pedant om te beweren. Eerst zeggen dat we als ‘ik’ niet bestaan en dan ineens het centrum van het universum?
Mijn beleving is dat ik niet kan bestaan zonder mijn omgeving. Zonder omgeving zou ik niet worden gezien en zonder omgeving zou ik mij niet kunnen spiegelen, noch weten dat ik besta, zoals boven ook aangegeven.
Doorgedacht besta ik als beweging (= energie) tussen wat ik denk dat ik zelf ben en wat ik denk dat die hele buitenwereld is en daarin ben ik uniek. Vandaar bovenstaande uitdrukking “Ik ben het centrum van het universum” wat voor mij aangeeft dat niemand van ons werkelijk voor een ander kan denken of voor een ander gelukkig kan zijn. Je komt misschien een eind met psychologische kunstjes, maar in de kern voel jij alleen wat je dènkt te voelen in de ander, maar wat iets heel anders is dan de werkelijke zelfbeleving van die ander.
De uitdrukking ‘Ik ben het centrum van het universum’ heb ik niet van mijzelf, maar van mijn zeer gewaardeerde en geliefde yogaleraar wijlen Hans Wesseling.
Een universum heeft een centrum en een centrum heeft een universum nodig om levende vorm te kunnen geven aan dingen, net als een dorp geen dorpskern kan hebben zonder huizen, winkels, ofwel ‘dorp’. Steeds maar weer die wisselwerking waar ik mijzelf steeds meer in ga herkennen.

Ik ben niets en alles tegelijkertijd!

Lekker vaag he! Maar wat dit wel duidelijk maakt en minder vaag is, is dat ik allerlei (zelf-)beelden heb die
1 er wellicht al vanaf mijn geboorte zijn
2 mij in mijn vroege jeugd zijn opgedrongen
3 ik mijzelf nog steeds opdring
4 of die mij nog steeds worden opgedrongen.
Nu ik meer voor mijzelf in zicht kom, leer ik wat die beelden mij waard zijn, ik leer ze relativeren en zelfs loslaten, want er is oneindige ruimte om het verschil tussen ik en al het andere – en dit verschillen bèn ik ! – vorm te gaan geven op – jazeker – mijn enige eigen unieke en (dus) geestelijk vrije en creatieve manier. Zelf denken, heet dit … en zelf voelen niet te vergeten.
Ik ben heel blij wanneer jij als mijn lezer dit ook in jezelf herkent en hierdoor vrijheid en blijheid ervaart in je leven.

Niet alles koek en ei

Uiteraard is niet alles alleen maar ‘koek en ei’. Juist niet in eerste instantie, omdat we confrontaties en uitdagingen aangaan die minder prettig lijken bij aanvang, maar vanuit vertrouwen hebben in de goddelijke levensbron in ons, vrolijker kunnen uitpakken.

(Hatha) Yoga ervaren

Bezig zijn met yoga is uit-een-zetten wat van nature een is, maar wij niet meer als eenheid – zoals eenheid als boven omschreven – ervaren.
Bij de lichamelijke Hatha Yoga zit, sta of beweeg je in houdingen waarbij je lichaam gestrekt, gebogen, gedraaid en ondersteboven gezet wordt 😊 . Mijn partner noemt dit ‘knopen leggen’: leuk gevonden benaming.
In Hatha Yoga drukken we bijvoorbeeld de voeten in de grond en strekken de armen boven ons weg met de aandacht in de toppen van de vingers en in de voetzolen. Je geeft hierdoor de ademhaling meer ruimte en ervaart op deze eenvoudige manier de samenhang tussen de grond en de lucht boven je. Je zintuigen en aandacht zijn totaal gefocussed op de lichamelijke houding en op de innerlijke beleving van die houding.
Zo’n ervaring helpt je al om jezelf minder afgescheiden te zien van de omgeving, want het kan zo maar zijn dat ik na zo’n oefening vraag: observeer jezelf, kijk naar je medecursisten, ervaar/voel je hen hetzelfde als toen je begon met de les?
Het zijn subtiele verschillen, maar o-zo belangrijk om langzaamaan inzicht te krijgen in wat je bent: “Beweging tussen je innerlijk(e gerichtheid) en je uiterlijke omgeving”. Een eenheidservaring ontstaat door je aanvaarding van de voortdurende verandering die je in wezen bent in het oneindige levensspel. Hierdoor ontstaat geestelijke en lichamelijke souplesse in samenhang met jouw unieke wezen en levenswensen.

Je krijgt helderder voor ogen krijgen wat goed voor je is, wat bij je past en waar je happy van wordt. Met als gevolg: minder fysieke en geestelijke klachten. Je leert beter je eigen therapeut te zijn. Dit kan tevens inhouden dat je ontdekt welke therapeutische hulp je ècht nodig hebt omdat je voelt iets nu nog niet in je eentje te kunnen oplossen. Een goede liefdevolle therapeut helpt jou om uiteindelijk – waar mogelijk – jezelf te helpen.

Yoga is voor jezelf en daarmee voor anderen

Je wordt je steeds bewuster van je eigen individualiteit en van daaruit beteken je – gek genoeg – juist meer voor anderen. Je beseft dat ieder individu mogelijkheden in zich heeft om zelf zijn leven vorm te geven, op eigen wijze, ongeacht leeftijd!
Je laat vanuit ruimte- en geestelijke vrijheidsgevoel je authenticiteit blijken aan jouw omgeving, je wordt een zuiverder spiegel.
Vanuit dit zelfbewust-zijn is ondersteuning en hulp aan anderen heilzaam en gelukkig-makend.

 

Vraag: Waarin voel jij verbinding met je omgeving ? Geef je reactie onder dit blog.

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs en yogische tips, druk dan op de knop hieronder om je aan te melden voor mijn emails. Je krijgt er gratis een podcast over een juiste lichaamshouding bij.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Streven naar geluk, wil je dit echt?

Streven naar geluk, wil je dit echt?

Je kunt je thuis voelen in jezelf. Wanneer ik dit innerlijke thuis zijn diep voel, ook tijdens een yogales, merk ik dat mijn cursisten zich op hun gemak voelen, zich veilig weten in de les en naar hun innerlijke processen durven te luisteren. De wisselwerking tussen de ene mens (docent) en de andere mens (de cursist) blijkt steeds weer opnieuw de essentie weer te geven van waar het in hèt en jouw leven om gaat. De beïnvloeding van die wisselwerking begint in ieders eigen bewustzijn! Dit lijkt ‘een open deur’ maar blijkt in de praktijk lastig te zijn, omdat we maar gauw genoeg wijzen naar de ander: jij doet vervelend, JIJ moet liever zijn, JIJ moet anders doen, JIJ moet …. Dan maak jij me pas gelukkig! Tot je ontdekt dat het anders in elkaar zit …

lees verder

1 Reactie

  1. Andrewworma

    YES, this intelligible message

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis podcast over eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomstemails krijg je één keer per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin