Hatha Yoga

 

Hatha Yoga is de basisterm voor lichamelijke yoga. Voor HA kun je lezen zon en voor THA maan. Voor zon en maan kun je allerlei andere begrippen plaatsen, bijvoorbeeld de tegendelen buiten en binnen, yang en yin, positief en negatief, bovenspanning en onderspanning. Door middel van statische en dynamische houdingen wordt in de yogalessen – die steeds verschillend zijn – op speelse wijze gezocht naar een levend evenwicht tussen deze tegendelen. Ook worden aan het begin van de les kort de beginselen behandeld van de yogafilosofie die onverbrekelijk is verbonden met deze lichamelijke Yoga. De wijsheid die ten grondslag ligt aan Hatha Yoga geeft ons weer andere handvatten om inzicht te verkrijgen in de werking van Yoga. We gaan ook beseffen dat yin yoga niet kan bestaan zonder yang yoga. Dit houdt in dat de meer meditatieve, ontvankelijke kant van yogabeoefening waarbij je langer in een houding staat, goed wordt afgewisseld met actieve en krachtige bewegingen.

 

Het resultaat is ontspanning en meer ook innerlijk gevoel van evenwicht.

 

Handmudra

Yin yoga afgewisseld met yang yoga, waardoor moeiteloos loslaten van spanningen met tevens meer geestelijke souplesse

Door de oefeningen (asana’s) kun je je meer in detail bewust worden van je lichaam en daardoor ook beter leren voelen waar je pijn en spanningen vasthoudt. Je geeft het lichaam zelf de gelegenheid om te ontspannen. Pijnbeleving kan ook veranderen.

Door deze bewuste aandacht leer je je grenzen kennen in de asana’s, maar tevens het betrekkelijke hiervan. We houden ons bezig met het proces in plaats van met de uitkomst die je wel voor ogen hebt: deze komt vanzelf. Je innerlijke houding of attitude kan veranderen.

 

Waarnemen of ‘ awareness ‘ in Hatha Yoga

Essentie bij dit alles is: verfijnen van je waarneming! Doe wat je doet en voel wat je voelt met aandacht. We noemen dit ook ‘ awareness ‘. Een eerste resultaat bij het naar binnen richten van de aandacht, zou kunnen zijn dat je bemerkt dat je fysieke spanning vasthoudt vanwege een voortdurende gedachtenstroom over je werk, jezelf en andere bezigheden of zorgen die je hebt. Het intens waarnemen van die drukte in je hoofd zonder daarop een etiket te plakken van prettig of niet-prettig, goed of niet-goed, is een yoga-aspect. Evenals fysieke spanning kan deze gedachtenstroom door neutrale waarneming oplossen, waarmee een stap wordt gezet naar ontstressen en naar meditatie.

 

De Hatha Yoga yogalessen zijn steeds verschillend

Yoga écht beleven – altijd uitgaande van de eigen mogelijkheden – werkt door in het dagelijks leven en kan helpen het evenwicht te vinden bij alles wat je meemaakt. Feitelijk maakt iedereen zijn of haar eigen leven méé, waarbij twee slogans gelden: ‘Leven vanuit je Hart is de norm’ en: ‘Ken en blijf jezelf in alle omstandigheden’.

In de yogales verweven of in aparte blokken leren wij de volledige yoga-ademhaling en zijn er korte meditaties.

 

Waar en wanneer zijn de Hatha Yoga lessen

 

De kosten: Tarieven en lessen inhalen of be-eindigen

 

Meld je direct aan of

neem contact op met Nelleke.

Of bel: 0642675840.

 

Interessant? Ik waardeer het als je dit deelt. Dank!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email