Kundalini Yoga

 

Alle fysieke yogavormen zijn ‘familie’ van elkaar.  Bij alle lichamelijke yogavormen, waaronder Kundalini Yoga, die ook Hatha Yoga in zich heeft, gaat het om het begeleiden en kanaliseren van de kundalini-energie, die onder aan de wervelkolom in het stuitje huist. De yogaoefeningen en de verschillende ademtechnieken zorgen er voor dat deze energie door de knooppunten in de wervelkolom (chakra’s) wordt geleid.

 

Kies voor Kundalini Yoga als je vrolijk, helder en vitaal wilt worden (eventueel naast andere reguliere lessen).

Kundalini Yoga is een pittige vorm van lichamelijke Yoga met diverse facetten, onder meer stevige ademtechnieken. De POWER van YOGA speelt bij deze yogavorm een grote rol. Een reden dat er niet gewoon wordt gesproken over Hatha Yoga, is onder meer vanwege de combinatie met mantra’s en handhoudingen. Een mantra is een klank of een serie van klanken, waardoor je gedachtenstroom – zo lijkt het – even tot stilstand komt. Het gevolg is een gevoel van ontspanning en een helder hoofd. Juiste voeding speelt bij elke yogavorm een zeer belangrijke rol.

 

Mantra, handmudra en pranayama

Kundalini Yoga maakt gebruik van energievergrendelingen ( bhanda’s ), specifieke ademtechnieken (pranayama), dynamische, tevens hand- bewegingen op het ritme van de adem.

De dynamische lichaamsoefeningen, veelal in een zich herhalende reeks, worden uitgevoerd in een stevig tempo. De houdingen worden veelal gecombineerd met mantra’s en creatieve meditaties met diverse handhoudingen (handmudra). Vaak maak ik gebruik van muziek en soms van een stevige beat ter ondersteuning van de oefeningen.

 

De dynamische kriya in Kundalini Yoga die helderheid en vitaliteit geeft

Veelal worden de veelal dynamische oefeningen, ook genoemd asana’s, aangeboden in een vaste volgorde. Dan is er meestal sprake van een kriya. De kriya’s in Kundalini Yoga zijn alle – tot nu toe nog steeds – opgesteld onder verantwoordelijkheid van Yogi Bhajan. Alle kriya’s richten zich op verschillende gebieden in ons lichaam.  Zie over Yogi Bhajan het kopje ‘Herkomst en 3HO’.

Al deze facetten helpen mee onze kundalinienergie te wekken en het optimale uit je leven te halen.

 

Celestial communication

Een mooi onderdeel van Kundalini Yoga vind ik de zogenaamde celestial communication. Dit is een meditatievorm waarbij je mantra, arm-  en handbewegingen combineert. Dit kan onwennig zijn voor de westerse mens, maar meestal ervaren de cursisten het samen zingen en bewegen als heel prettig en aan het eind verstillend en verhelderend. Om de les af te ronden chanten we steeds eenzelfde mantra.

 

Herkomst en 3HO ( Healthy, Happy, Holy )

De oude Kundalini Yoga techniek is vanuit de Sikh traditie mondeling doorgegeven, en in 1960 overgebracht naar het westen door Yogi Bhajan, meester in de Kundalini Yoga en Witte Tantra. De organisatie 3HO is opgericht. Dit staat voor Healthy, Happy, Holy.

 

De (lange) lessen worden 1x per 5 weken op donderdagavond gegeven: waar en wanneer ?

 

De kosten: Tarieven en lessen inhalen of be-eindigen

 

Aanmelden of informatie opvragen kan telefonisch 0642675840 of via het Aanmeldformulier of contactformulier

 

 

 

Interessant? Ik waardeer het als je dit deelt. Dank!
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email