Home » Blog » Raja Yoga » Wereldlichtjesdag: ook voor jou.

Wereldlichtjesdag: ook voor jou.

door | 10 dec, 2022 | Raja Yoga, Yoga als Ervaringswetenschap

Samen gedenken tijdens Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te gedenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.
Waarom ik in de titel aangeef dat Wereldlichtjesdag ook voor jou is, is omdat wij allemaal een ìnnerlijk kind in ons hebben. We kunnen het contact hiermee zijn kwijt geraakt.

Contact met en zorgen voor je innerlijk kind. Hoe dan?

Het gaat hierbij om durven voelen, aanvaarden en loslaten van allerlei gekwetstheden, frustraties, onmacht, schuld, spijt, boosheden, eenzaamheid en allerlei andere emoties die we liever niet zouden voelen, maar vermijden.
Daar tegenover vinden we het vaak logisch om blij te zijn met mooie herinneringen, al of niet uit de kindertijd, en waar we dankbaar voor kunnen zijn.

Ook dankbaar voor negatieve herinneringen.

Nu is het de Kunst, dat je ook dankbaar bent voor de voor jou negatieve ervaringen en bijbehorende steeds terugkerende emoties of spanningen: ook deze hebben jou gemaakt tot wat je nu bent en je kunt aanvaarden dat zij bij jóu horen!

Vanuit deze aanvaardende dankbaarheid schep je ruimte om ‘te zien!’ en tevens goed te zien wat je kunt loslaten vanwege het verdwenen zijn van de noodzaak om er aandacht aan te besteden.
Je leven gaat steeds verder; beweeg maar mee, samen met je innerlijk kind.

Resumerend:

Je kunt een kind van vlees en bloed hebben verloren op wat voor manier dan ook, misschien ook via abortus of miskraam. Je kunt tevens je innerlijk kind, zoals boven omschreven, kwijt zijn.

Samen-zijn met anderen vanuit samen-zijn met je innerlijk kind.

Jezelf met al je gekwetstheden en precies zoals jij nu bent, omarmen, voelen, liefhebben en loslaten wat overbodig is geworden, is ook een soort samen-zijn.

Ik gun iedereen van harte, en vandaag met name jou indien je te maken hebt gehad met verlies van een (misschien nog ongeboren) kind, om tevens onvoorwaardelijk te houden van jezelf. En vanuit jouw samen-zijn met je innerlijk kind andere ouders te ontmoeten die ook een zoon of dochter hebben verloren.
De steun aan elkaar tijdens een ontmoeting op Wereldlichtjesdag kan hierdoor een extra dimensie krijgen!

Veel liefs, Nelleke

 

Proefles? https://yoga-capelle.nl/contact
Lees ook: https://www.wereldlichtjesdag.nl/

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Ochtendyoga in bed

Ochtendyoga in bed

In dit blog geef ik je een aantal yogaoefeningen voor in bed als je wakker wordt met onderaan het blog een oefenVIDEO.
Kies gerust eruit wat je aanspreekt en maak je eigen ritueel, met eventueel andere oefeningen die jou goed doen, en zo kort of zo lang als je wilt. Daar gaan we dan …

lees verder
Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

In september 2022 werd ik gevraagd door een Scholengemeenschap in mijn omgeving om een YOGA-workshop te geven voor medewerkers en of ik iets zou kunnen met het thema Ontmoeten. Zeker! zei ik, het is een prachtig yogisch thema. Inmiddels heb ik de workshop gegeven naar volle tevredenheid van de 20 deelnemers.
Wat roept het woord ‘ontmoeten’ bij mij op?
Woorden die bij mij opkomen zijn: vertrouwen, zelfvertrouwen, openheid, reflectie, inzicht verwerven, toewijding / bhakti, hartchakra. En natuurlijk heeft ontmoeten niets met moeten te maken, want ont-moeten is niet-moeten.

lees verder
Laten we een nummertje maken.

Laten we een nummertje maken.

Dit blog heb ik geschreven op 4 september 2022. Wanneer ik de cijfers van deze datum optel, kom ik op: 04-09-2022 / 4 – 9 – 6 / 1 – 9 / 10 / 1.
De 1: best passend bij de eerste zondag van de maand en – voor mij – mijn eerste werkweek in het nieuwe seizoen voor de yogalessen weer binnen.
Op internet vind je verschillende numerologische uitleg over getallen met mogelijke toekomstvoorspellingen. Ik doe in principe niet aan toekomstvoorspellingen, want mijn toekomst help ik nú mee te máken. Ook zijn er altijd onverwachte omstandigheden en gebeurtenissen die mijn toekomstverwachtingen omver kunnen schoppen. Ik vind ’t toch interessant om eens naar de getallen te kijken omdat het ook niet niks is!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin