Hoe voel jij je bij de ‘toestand in de wereld’? Dagelijks komen we op wat voor manier dan ook in aanraking met alle spanningen die er zijn in de wereld, onder meer via de social media. Op zich prima: zonder spanning geen leven.
Het kan echter zijn dat je je wilt afschermen voor negativiteit. In het begin zal dit lijken te werken, alleen: lijden schijnt toch bij het leven te horen. Het is overal om ons heen, naast ook de heel mooie dingen.
Blog
Podcast boot-watermeditatie.
Even ontsnappen aan de drukte van alledag? Met deze meditatie kun je goed ontspannen en een gevoel van doorstroming ervaren, ook in het buikgebied. Maar dit niet alleen: wanneer je je durft over te geven aan mijn stem en aan alles wat je in de visualisatie wordt aangereikt, dan ervaar je aan den lijve dat “loslaten, vertrouwen en verbinding” interessante kernwaarden zijn.
Samenleving houdt in: sámen leven en is tegenstellingen overbruggen.
De Koning zei het mooi op 25 december 2023: Samenleven is door samen te leven en te werken. Binnen de samenleving waar jij je dagelijks leven lijdt, de intentie hebben en je daar naar gedragen om tegenstellingen te overbruggen. Ieder mens is anders en uniek!
Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.
Op een dag komen er allerlei indrukken en gedachten in je op. Ze zijn vijf-voudig. Je zult je vast niet altijd bewust zijn van deze verdeling, ik ook niet. Het is goed om een en ander eens uit elkaar te plukken voor meer inzicht in wat er eigenlijk in ons hoofd, hart (en buik) gebeurt.
Je vindt in dit blog ook reflectieoefeningen en een meditatie.
De vijf soorten gedachtengolven zijn volgens Taimni:
Het oneindige Nu van Heden: geboorte, bestaan, dood gaan.
Wij allen komen een keer te overlijden. Nog dichter bij huis: IK ga een keer dood!
Nu ik dit zo schrijf bekruipt me een benepen gevoel dat praten over de dood eigenlijk ‘not-done’ is. Ik wil leven en liefst niet aan de dood denken. Hoe is dit bij jou? Een gedicht over geboorte, bestaan, dood gaan.
Een bijzondere ontmoeting; zo maar uit het schijnbare ‘niets’.
Vandaag geef ik je een vers mee, dat bij mij is komen opborrelen na mijn weekend in Mannheim. Theo, mijn geliefde, en ik waren uitgenodigd voor een verjaardagsfeest van een vriendin.
Hoe werken jouw gedachten? Vijfvoudig, pijnlijk en niet-pijnlijk!
Wanneer je gedachten met je op de loop gaan en je het gevoel hebt dat je achter jezelf aanloopt, je taken en ook je emoties je overweldigen, je je soms paniekerig en angstig voelt, dan kan het tijd worden om inzicht te krijgen in hoe die gedachten en emoties, als wervelingen van de geest, nu eigenlijk werken.
Maarre … ook als je daar allemaal geen last van hebt, is het reuzeïnteressant om meer te weten over de processen rond onze gedachtenvorming.
Wat je vies vindt toch lekker gaan vinden? Pratyahara en 5 praktische stappen.
Oeps, wat vind ik dát eten vies! Ken je dat? Of lust je eigenlijk alles wel en vind je niet zo gauw iets vies? Dan ben je een spekkoper. Ieders smaak is anders en dat is prima. Toch wel handig om je smaakbeleving eens onder de loep te nemen als je vooral neigt naar snackvoeding en sterke smaken met veel fabrieksmatige smaakversterkers.
Aan tafel ! … Een mooie aandachtsoefening voor innerlijke rust.
Hoe gaat het met je en hoe voel je je?
Stel je deze vragen wel eens overduidelijk aan jezelf? Vandaag krijg je enkele oefeningen in mindfulness. Bijvoorbeeld: ‘Met welk been stap ik ‘s morgens als eerste in een broekspijp?’ En ook: ‘Hoe breng ik rust aan tafel, vooral bij het avondeten?’
Pasen: DE liefdesverklaring – Pinksteren: liefde toepassen.
In dit blog ga ik kort, praktisch en op eigen wijze in op de esoterische (verborgen) betekenis van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.
Wàt vieren we eigenlijk? Hoe doe jìj het? Vier je de religieuze betekenis van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren? Betekent dit iets voor jou ?
Onderaan dit artikel vind je een link naar een internetpagina getiteld: ‘Weet wat je viert’. Op eenvoudige wijze wordt hier ingegaan op de herkomst van een aantal Christelijke vieringen: van Witte donderdag t/m Pinksteren.
Mijn persoonlijke benadering van deze feestdagen.
Iets aparts ontdekken ter volledige ontspanning?
Wil je een praktische oefening voor algehele ontspanning, die je liggend op je rug of zittend – goed gesteund – kunt ervaren? Ontdek hier dan hoe.
JIJ en de geschiedenis: Geschied-EN-IS.
Oorlog en vrijheid gedenken: dit doen wij in Nederland op 4 en 5 mei, kort na elkaar maar eigenlijk … gebeurt dit tegelijkertijd. Het woord geschiedenis goed bekijkend kun je er van maken: geschied-EN-IS. Hoe zie jij je eigen rol in de geschiedenis?
Ontspanning èn Zelfsturing via Yoga Nidra.
Concreet je leven naar wens beïnvloeden met behulp van Sankalpa tijdens Yoga Nidra.
Hoe ga je om met de hobbels die je moet nemen in je leven? Creëer je oplossingen waar je blij van wordt?
Vraag jezelf hierbij af:
– Hoe wil ik – vooral – ZIJN in mijn leven.
– Wat wil je geven aan jezelf en anderen.
– Wat doe jij innerlijk met terugkerende frustraties en teleurstellingen? Projecteren, afreageren op degene die te maken hebben met die emoties?- Wanneer ervaar je innerlijke rust zonder het gevoel ergens voor op de loop te zijn of achter jezelf aan te hollen?
– Wat versta je onder: ‘Mijn leven mooier en zinvoller maken’?
Het verschil
Iets om je te realiseren: Het verschil.
Mijn lichaam is mijn alles
Mijn geest is mijn niets
Mijn ziel is het verschil
Mijn ziel is mijn alles
…
Rustiger ademen met buikademhaling.
Hoe zit dit bij jou als je spannende dingen doet of moet doen, of wanneer er een deadline is: opgelegd door anderen en soms ook door jezelf?
Ik merk wanneer een activiteit mij uitdaagt, of deze nu leuk of niet zo leuk is, dat mijn ademhaling geneigd is oppervlakkiger te worden, hoger in de borst komt en meer gespannen is. Dit heeft te maken met een beetje onzekerheid. Wat de reden verder ook is, zodra ik die wat meer gespannen ademhaling opmerk, spreek ik mezelf toe …
Sutra’s I.1 t/m I.4 Patanjali en een meditatie.
Ooit kwam ik deze zin tegen via “de Dagelijkse Gedachte”:
< Laat de dingen komen zoals ze zijn geweven in je levenslot. Wat kan er beter in je behoefte voorzien? >
Deze zin verwijst naar jouw eigen dagelijkse leven. Hierin zullen zaken meer of minder naar tevredenheid verlopen, misschien niet altijd even duidelijk.
De Ruit
Twee mensen tegenover elkaar
Samen in ‘gepraat’
Beiden staan voor het raam
De boot: een yoga-asana voor je wils- en daadkracht.
De boothouding, of paripurna navasana, is fysiek versterkend voor de rug, de been-, buik- en diepere bekkenbodemspieren.
De asana werkt energetisch met name op het derde chakra, dat met je wils- en daadkracht heeft te maken. Lees alle details aandachtig en pas het toe. Bouw de asana heel zorgvuldig op èn af.
Ochtendyoga in bed
In dit blog geef ik je een aantal yogaoefeningen voor in bed als je wakker wordt met onderaan het blog een oefenVIDEO.
Kies gerust eruit wat je aanspreekt en maak je eigen ritueel, met eventueel andere oefeningen die jou goed doen, en zo kort of zo lang als je wilt. Daar gaan we dan …