Ooit kwam ik deze zin tegen via “de Dagelijkse Gedachte”:
< Laat de dingen komen zoals ze zijn geweven in je levenslot. Wat kan er beter in je behoefte voorzien? >
Deze zin verwijst naar jouw eigen dagelijkse leven. Hierin zullen zaken meer of minder naar tevredenheid verlopen, misschien niet altijd even duidelijk.
Wanneer je iets zou willen veranderen in je leven, vraag je dan altijd af of dit direct nodig is. Veranderingen toepassen in je leven kunnen als beste aanvangen in je innerlijk: je eigen bewustzijn. Misschien is het soms al voldoende om anders naar de dingen te kijken met meer ontspanning en onderscheidingsvermogen wat wezenlijk is en wat minder wezenlijk is.
Hiermee kom ik bij de Yogasutra’s van Patanjali. Vele vertalingen van deze sutra’s zijn in omloop. Sutra’s zijn spreuken die als draden aan elkaar zijn gekoppeld.
Wanneer je in yoga bent geïnteresseerd, weet dan waar je feitelijk in duikt: in jezelf! Yoga is een levenspad van Eenwording, dat vraagt om investering van aandacht, betrokkenheid en energie. Ook: veranderbereidheid! Niet veranderen om het veranderen, maar door zelfinzicht sommige zaken meer aandacht gaan geven en andere zaken juist minder. Yoga is als een studie en een wijze van leven. Ook is Yoga meester worden over je eigen bewustzijn en daarmee over jezelf.
Titels van de eerste 4 sutra’s van hoofdstuk I, in mijn eigen woorden:
I.1 Vandaag stel ik mij open voor uiteenzetting van Eenwording, of Yoga
I.2 Yoga is de behering van al-les in mij
I.3 Dan is DE ZIENER in het diepste van het diepste thuis in eigen aard.
I.4 En anders is er vereenzelviging / identificatie met alle vormen, gedachtenwervelingen en het ‘ik’.
Een mooie oefening om meer rust en ordening in het hoofd toe te laten en … ‘de ziener’ te ontdekken:
Zit op je meditatiekussentje of rechtop op een stoel, los van de rugleuning.
Observeer – zonder oordelen – de innerlijke bewegingen, zoals de adem, je gedachtenreeksen en -flarden, je emoties, alle overige zintuiglijke prikkels.
– Adem rustig in en uit met de handen op de buik.
– Laat de buik rustig op en neer gaan op de adembeweging.
– Laat geleidelijk stilte ontstaan door innerlijke gerichtheid.
– Neem een observerende houding aan voor wat er van binnen gebeurt.
– Laat alle bewegingen in je bewustzijn komen en gaan
– Als wolken die voorbij drijven en de blauwe lucht zichtbaar wordt.
– Aanvaard – oordeelloos – alles wat zich aandient.
– Schouw, en laat zo de ziener in jou werken! (sutra I.3)!
Noot:
Word je door oefening tijdens de meditatie bewust van de driehoekssamenwerking, of ook genoemd verschilsverhandeling tussen tegendelen als:
– enerzijds de bewuste schouwer of ziener die in jou huist
– anderzijds dàtgene wat er allemaal is waar te nemen in jouw binnenste
– en als derde het bewegende verschil, namelijk het waarnemen zelf.
Hoe vaker je eenvoudig dit waarnemingsSPEL in jezelf oefent – zonder te hechten aan enig resultaat ! – hoe meer intrinsieke rust, ruimte en helderheid je gaat ervaren. Ook ga je de wederzijdse afhankelijkheid ervaren van tegendelen als: man-vrouw / zon-maan / dag-nacht / inademing-uitademing / eb-vloed etc…
De eenheidsstreving houdt geen denk-streven in maar mediterende oefening om te ontdekken dat je heilig, of héél bent: je hebt als man de vrouw in je, en andersom / de dag is op zichzelf een verwijzing naar de nacht / geboren worden houdt de eindigheid van je leven op aarde in: je overlijden. Wees hiervoor niet bang, maar ontdek de diepe liefdeskracht die is te ervaren in het loslaten van alle denkbare tegenstellingen of polen. Feitelijk: ontdek en geef je over aan de liefdeskracht in jouw eigen hier-en-nu-oneindige-ruimte!
Vraag:
Hoe blijf jij – tijdens deze meditatie – vrij van meegesleept worden in opkomende gedachten, oftewel vrij van identificatie met wat je waarneemt? Oefening, zonder te hechten aan enig resultaat, geeft je meesterschap en meer innerlijke ruimte.
Laat een of twee woorden gevoelsmatig opkomen nadat je deze meditatie zo’n tien minuten hebt gedaan (zet je wekker). Ga over tot de orde van je dag en geniet.
0 Reacties