Home » Blog » Raja Yoga » JIJ en de geschiedenis: Geschied-EN-IS.

JIJ en de geschiedenis: Geschied-EN-IS.

door | 13 mei, 2023 | Raja Yoga

Elk jaar gedenken wij de Tweede Wereldoorlog op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei. In andere landen zijn ook dit soort gedenkingsdagen op andere data.

Oorlog en vrijheid gedenken, kort na elkaar maar eigenlijk … gebeurt dit tegelijkertijd. Het woord geschiedenis goed bekijkend kun je er van maken: geschied-EN-IS.

Dieuwertje Blok zei het in haar presentatie van het Bevrijdingsconcert op 5 mei vriendelijk maar treffend: voor vrijheid en vrede heb je de ander nodig, maar van jouzelf wordt er ook iets gevraagd.

Iets over mij.

Mijn smartphone heb ik op alarm gezet voor elke dag om 12.00 uur. Dan sta ik even stil bij de ellende en ellendigen in de wereld: daders en slachtoffers. Dan reciteer ik drie maal de mantra AUM. Mijn aandacht en diepe medeleven is dan bij iedere denkbare persoon die het moeilijk heeft vanwege oorlogsgeweld, armoede en ziekte. Dezelfde aandacht en diepe medeleven geef ik dan ook mijzelf.

Deze empathie laat ik vergezeld gaan met een lichtgevende gedachte: de intentie om goed te doen en liefde te zijn en rond te strooien.
Op de een of andere manier helpt dit zelfgekozen ritueel mij om vriendelijk en ontspannen te blijven, niet angstig rond te lopen bij al het angstaanjagende (oorlogs-)nieuws. Wellicht de combinatie van door mijzelf opgeroepen gedachtenkracht en mijn daadwerkelijke gedragingen kan ook anderen helpen om minder angstig en liefdevol door het leven te gaan.

Geschiedenis individueel bekeken.

Geschiedenis, ofwel mijn verleden, heeft mij gevormd zoals ik nu ben, daar ben ik dankbaar voor. Hoe ik nu leef heeft invloed op de toekomst. Dat weten we eigenlijk allemaal.
Verleden, heden en toekomst vallen in het huidige moment samen: in het nu. Grappig, NU bestaat eigenlijk niet, want als ik NU zeg, is NU al weer voorbij. Dit houdt in dat er weinig vastigheid zit in ‘de tijd’ en dat alles wat daaraan onderhevig is, vergankelijk is.

Wat NIET vergankelijk is, is de tijd- en ruimteloze ONEINDIGHEID met zijn eeuwige veranderingen en onmeetbare afmetingen. Kijk maar naar onze sterrenhemelen. Dit oneindige principe van het leven – waarbij dood en wedergeboorte horen – kan ervaarbaar worden gemaakt in – zo noemde mijn eerste yogaleraar het – het NU-van-heden, diep in onszelf.

Wat betekent geschied-EN-IS voor jou?

Wellicht voel je voor jezelf aan wat geschied-EN-IS inhoudt: voor het grotere geheel zichtbaar bij herdenkingen als 4 en 5 mei en tevens in het klein in ons eigen persoonlijke leven.

Ergens worden wij aangespoord om wat geschied is, in onszelf te beseffen. En hiermee ook te weten dat je verantwoordelijk bent voor wat jij zelf doet met geschiedenissen.

Jij en ik maken elke dag, elke seconde van de dag, geschied-EN-IS méé. Dit gebeurt uitsluitend in allerlei wisselwerkingen: jij, met je eigen innerlijk, met de ander, met je acties en reacties.

Even terug naar die eeuwige veranderingen die inherent zijn aan ONEINDIGHEID, zijn ook JIJ en IK verandering en ervaar ik dit steeds weer opnieuw in dìt huidige moment. Met de ervaring vanuit het verleden vandáág in het NU handelen, en daarmee automatisch de toekomst vorm geven: dàt is leven en leren van ervaringen. Of ik daarbij uit een angstig of liefdevol vaatje tap: dat maakt tevens het grote verschil voor de toekomst van mijzelf en mijn omgeving.

Iedereen, dus jij ook, heeft àltijd invloed op zijn omgeving!
Aan jou de schone taak om uit te vinden welke vorm van welke invloed je wilt hebben op je omgeving.

Een hulpmiddel voor elke dag.

Ken je de tool 5W2H? Een veel gebruikte analytische tool bij bijvoorbeeld het organiseren van evenementen.

Een voorbeeld hoe jij en ik de 5W2H eenvoudig kunnen loslaten op onszelf. We komen namelijk altijd in contact met andere mensen:

Wie? Met wie wil je contact opnemen?
Wat? Wat ga je die persoon geven of ga je bespreken? Wat wil je bereiken? Heb je een luisterend oor? Kun je kritiek verdragen? Waarom wel of niet? Wat doe je met teleurstelling? (bedenk zelf nog maar meer vragen)
Waar? ………….
Waarom? Wat is de behoefte, reden of aanleiding van je contact zoeken?
Wanneer? Stel je het steeds uit of plan je snel een datum?

Hoe? Hoe wil je je inzetten in de communicatie of dienstbaarheid?
Hoeveel? Is er geld bij betrokken?

Noot

Je kunt het 5W2H-principe gebruiken bij alle mogelijke onderwerpen. Het is een analytisch hulpmiddel om niets over het hoofd te zien. Uiteraard is het niet meer dan dat: een eenvoudig hulpmiddel om bewuster met je leven om te gaan. Zowiezo gaat het om jouw intentie om jezelf (lees: je Ziel) met al je conditioneringen c.q. programmeringen beter te leren kennen. Daarbij hoort kritiek, wat je als feedback kunt ontvangen of als afwijzing. Zie jij kritiek als feedback, dan kun je onbewuste programmeringen boven tafel krijgen en er iets mee doen.

Lekker kauwen

Kauw op jouw geschiedenis wanneer je inzicht wilt vergroten in jouw eigen aandeel in de geschied-EN-IS van morgen: in het klein en in het groot. Het maakt niet uit hoe hoog of laag je rang is in de maatschappij en wat je precies doet voor de kost. JIJ bent de belangrijkste schakel in het leven en wonderlijk genoeg in de grote oneindigheid: IEDEREEN is de belangrijkste schakel op uniek eigen individueel gebied.

Eigenlijk is het eenvoudig maar superbelangrijk om voortdurend te beseffen in alle omstandigheden van je leven: Verbeter de wereld en richt je daarbij op je eigen mogelijkheden en talenten! Dus: begin bij jezelf in de breedste zin.
Vraag jezelf steeds liefdevol af hoe het bij jou van binnen is gesteld als je de neiging hebt iets van je af te schuiven naar een ander, anderen ‘lastig’ te vinden of ‘niet interessant’.

En ook: hoe is het bij jou van binnen gesteld als je geen uitdagingen of zingevingen meer vindt, die je in geestelijke en lichamelijke beweging houden?
En … heb zo vaak mogelijk door wanneer je anderen dreigt te veroordelen. Laat oordelen bestaan uit ‘het oor delen’ ofwel luisteren en eventueel samenvatten en doorvragen (LSD). Zo kun je ook heel goed burenruzies (oorlog in het klein) voorkomen en zelfs dichter bij elkaar komen als mens en niet alleen als buur 😇.

Zo jezelf in de wereld onderzoekend, zul je merken dat het leven leuker wordt en innerlijk meer ruimte geeft. Het maakt je een meer zelfstandige denker en voeler en je maakt een liefdevollere geschiedenis méé.

Meditatie en yoga-beoefening zijn goede hulpmiddelen om meer te leren over jezelf en iets te leren ervaren van die wonderlijke oneindigheid waar we allemaal deel van uitmaken. Kom eens voor een proefles.

 

Liefs, Nelleke

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Ontspanning èn Zelfsturing via Yoga Nidra.

Ontspanning èn Zelfsturing via Yoga Nidra.

Concreet je leven naar wens beïnvloeden met behulp van Sankalpa tijdens Yoga Nidra.

Hoe ga je om met de hobbels die je moet nemen in je leven? Creëer je oplossingen waar je blij van wordt?

Vraag jezelf hierbij af:
– Hoe wil ik – vooral – ZIJN in mijn leven.
– Wat wil je geven aan jezelf en anderen.
– Wat doe jij innerlijk met terugkerende frustraties en teleurstellingen? Projecteren, afreageren op degene die te maken hebben met die emoties?- Wanneer ervaar je innerlijke rust zonder het gevoel ergens voor op de loop te zijn of achter jezelf aan te hollen?
– Wat versta je onder: ‘Mijn leven mooier en zinvoller maken’?

lees verder
Ochtendyoga in bed

Ochtendyoga in bed

In dit blog geef ik je een aantal yogaoefeningen voor in bed als je wakker wordt met onderaan het blog een oefenVIDEO.
Kies gerust eruit wat je aanspreekt en maak je eigen ritueel, met eventueel andere oefeningen die jou goed doen, en zo kort of zo lang als je wilt. Daar gaan we dan …

lees verder
Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoi lieve lezer,

Wellicht kijk je ook wel eens weg van iets essentieels ?

Hoe voel jij je over het algemeen? Wel rustig van binnen of wat gejaagd, onrustig, machteloos, boos of verdrietig? Wat zou het mooi zijn als we gelukkig en tevreden kunnen zijn. Dit is toch een mooi streven, zodat we een weldadige uitstraling hebben op onze omgeving. Op spiritueel vlak zie ik mogelijkheden …

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin