Home » Blog » Raja Yoga » Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

door | 16 aug, 2022 | Meditaties, Raja Yoga

Hoe voel jij je bij de ‘toestand in de wereld’? Dagelijks komen we op wat voor manier dan ook in aanraking met alle spanningen die er zijn in de wereld, onder meer via de social media. Op zich prima: zonder spanning geen leven.

Het kan echter zijn dat je je wilt afschermen voor negativiteit. In het begin zal dit lijken te werken, alleen: lijden schijnt toch bij het leven te horen. Het is overal om ons heen, naast ook de heel mooie dingen.

Indien je àl te positief wil zijn en de negatieve dingen negeert, ontstaat er misschien een verwrongen kijk op het leven. Eigenlijk scheid je je dan af van een deel van het leven en dat is in de kern niet mogelijk. Het leven zelf zal je altijd weer bij je lurven grijpen om het echt te leven met alles erop en eraan: de mooie en de minder mooie dingen. Wanneer je emotioneel, mentaal en spiritueel je kop in het zand steekt, kan dit jou doen verharden met als gevolg dat je je toch niet gelukkig voelt.

Weet je wat ìk doe?

Elke dag om 12.00 uur gaat mijn wekkeralarm af op mijn telefoon.

Dit herinnert mij aan mijn dagelijkse ritueel om mij enkele minuten te verbinden met ALLE lijdende mensen in de wereld door welke oorzaken dan ook.

Ik chant bijvoorbeeld drie maal AUM met mijn volle aandacht en affectie bij de lijdende mens. Dit trilt vast door, denk ik dan, om de wereld te verzachten, liefdevoller te maken. In ieder geval merk ik dat ik zelf zachter word naar mijn directe omgeving met meer begrip voor mijn directe naaste. Ik blijf dit maar doen: die wekker zetten voor dit doel.

Ons denken is heel krachtig, want onze gedachten kunnen ons neerdrukken of juist verheffen en in wezen anderen beïnvloeden want ons doen en laten is gebaseerd op hoe en wat wij denken.

Wat doe jij?

Vind voor jezelf een dagelijks ritueel om je innerlijk te verbinden met mensen die het moeilijk hebben. Dit kan al je eigen familie en vrienden betreffen. Hiervoor hoeven ze niet bij jou aanwezig te zijn.

Mededogen: iets anders dan medelijden.

De term die ik op dit alles wil leggen is: mededogen in plaats van medelijden. Ook compassie, empathie, invoelingsvermogen. Allemaal termen die de meesten van ons niet een-twee-drie zullen beheersen. Diep in onszelf duikend kunnen we ervaren hoe we ons met het lijden van de wereld verbinden. Uiteindelijk leren we dit lijden het hoofd te bieden en bewust schoonheid en liefde rond te strooien aan wie het maar wil vangen. We lijden niet of minder mee.

Dat jouw gedachten jou verheffen is het geval wanneer je je weet te verbinden met de lijdende mens. Zeker wanneer je je tevens bewust bent en de intentie hebt om het lijden van mensen te verlichten. Ook al is het maar een heel klein beetje in je naaste omgeving.

Laten we ons licht laten schijnen op onszelf en anderen.

Dit is niet alleen een kerstgedachte. Je verbinden met het lijden en tevens zelf een licht zijn – als een kaarsje in de nacht – geeft jou meer vrede in je hart, rust in je hoofd, minder angst voor onbekende toekomst, meer aanvaarden van mogelijk lijden van jezelf bij ouder worden en wellicht ook ziekte ondergaan. Dit alles is onontkoombaar.

Wonderlijk is, hoe meer vrede jij zelf voelt en hoe beter je je kunt overgeven aan de bron van al het leven, diep in iedere menselijke ziel en dus ook in jou te ervaren, hoe langer je gezond blijft. Is het niet puur lichamelijk dan wel geestelijk en jouw geestkracht en zielekracht zullen jouw lichaam van dienst zijn.

Dit alles is voor mij: ware Zelfliefde.

Fijn als je reageert op dit blog met jouw eigen ervaring inzake omgaan met lijden, onrust en onzekerheid.

Veel liefs, Nelleke

Yogacoaching

Contact

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

In september 2022 werd ik gevraagd door een Scholengemeenschap in mijn omgeving om een YOGA-workshop te geven voor medewerkers en of ik iets zou kunnen met het thema Ontmoeten. Zeker! zei ik, het is een prachtig yogisch thema. Inmiddels heb ik de workshop gegeven naar volle tevredenheid van de 20 deelnemers.
Wat roept het woord ‘ontmoeten’ bij mij op?
Woorden die bij mij opkomen zijn: vertrouwen, zelfvertrouwen, openheid, reflectie, inzicht verwerven, toewijding / bhakti, hartchakra. En natuurlijk heeft ontmoeten niets met moeten te maken, want ont-moeten is niet-moeten.

lees verder
Pasen: DE liefdesverklaring – Pinksteren: liefde toepassen.

Pasen: DE liefdesverklaring – Pinksteren: liefde toepassen.

In dit blog ga ik kort, praktisch en op eigen wijze in op de esoterische (verborgen) betekenis van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.
Wàt vieren we eigenlijk? Hoe doe jìj het? Vier je de religieuze betekenis van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren? Betekent dit iets voor jou ?
Onderaan dit artikel vind je een link naar een internetpagina getiteld: ‘Weet wat je viert’. Op eenvoudige wijze wordt hier ingegaan op de herkomst van een aantal Christelijke vieringen: van Witte donderdag t/m Pinksteren.

Mijn persoonlijke benadering van deze feestdagen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin