Home » Blog » Raja Yoga » Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

Hoe blijf jij ontspannen overeind in een wereld van lijden?

door | 16 aug, 2022 | Raja Yoga

Het is anno augustus 2022. Hoe voel jij je bij de ‘toestand in de wereld’? Ervaar je spanning en soms misschien ook vrees voor lijden, gezien geopolitieke spanningen, dreigende recessie en gevaarlijke ziektes?

Het kan zijn dat je je wilt afschermen van de ellende om je heen. In het begin zal dit lijken te werken, alleen: lijden schijnt toch bij het leven te horen. Het is overal om ons heen, naast ook de heel mooie dingen.

Indien je àl te positief wil zijn en de negatieve dingen negeert, ontstaat er misschien een verwrongen kijk op het leven. Eigenlijk scheid je je dan af van een deel van het leven en dat is in de kern niet mogelijk. Het leven zelf zal je altijd weer bij je lurven grijpen om het leven echt te leven met alles erop en eraan: de mooie en de minder mooie dingen. Wanneer je emotioneel, mentaal en spiritueel je kop in het zand steekt, kan dit jou doen verharden met als gevolg dat je je toch niet gelukkig voelt.

Weet je wat ìk doe?

Sinds de Russische inval in Oekraïne zet ik elke dag om 12.00 uur mijn wekkeralarm op mijn telefoon. Dit herinnert mij aan mijn dagelijkse ritueel om mij enkele minuten te verbinden met alle lijdende mensen in de wereld.

Ik chant bijvoorbeeld drie maal AUM met mijn volle aandacht en affectie bij de lijdende mens. Dit trilt vast door, denk ik dan, om de wereld te verzachten, liefdevoller te maken. In ieder geval merk ik dat ik zelf zachter word naar mijn directe omgeving met meer begrip voor mijn directe naaste. Ik blijf dit maar doen: die wekker zetten voor dit doel.

Ons denken is heel krachtig, want onze gedachten kunnen ons neerdrukken of juist verheffen en in wezen anderen beïnvloeden want ons doen en laten is gebaseerd op hoe en wat wij denken.

Wat doe jij?

Zoek ook eens voor jezelf een dagelijks ritueel om je innerlijk te verbinden met mensen die het moeilijk hebben. Denk dan ook aan je eigen familie en vrienden. Hiervoor hoeven ze echt niet bij jou aanwezig te zijn.

Mededogen: iets anders dan medelijden.

De term die ik op dit alles wil leggen is: mededogen * in plaats van medelijden. Ook compassie, empathie, invoelingsvermogen. Allemaal termen die de meesten van ons niet een-twee-drie zullen beheersen. Diep in onszelf duikend kunnen we ervaren hoe we ons met het lijden van de wereld verbinden. Uiteindelijk leren we dit lijden het hoofd te bieden en bewust schoonheid en liefde rond te strooien aan wie het maar wil vangen.

Dat jouw gedachten jou verheffen is het geval wanneer je je weet te verbinden met de lijdende mens. Zeker wanneer je je tevens bewust bent en de intentie hebt om het lijden van mensen te verlichten. Ook al is het maar een heel klein beetje in je naaste omgeving.

Laten we ons licht laten schijnen op onszelf en anderen.

Dit is niet alleen een kerstgedachte. Je verbinden met het lijden en tevens zelf een licht zijn – als een kaarsje in de nacht – geeft jou meer vrede in je hart, rust in je hoofd, minder angst voor onbekende toekomst, meer aanvaarden van mogelijk lijden van jezelf bij ouder worden en wellicht ook ziekte ondergaan. Dit alles is onontkoombaar.

Wonderlijk is, hoe meer vrede jij zelf voelt en hoe beter je je kunt overgeven aan de bron van al het leven, diep in iedere menselijke ziel en dus ook in jou te ervaren, hoe langer je gezond blijft. Is het niet puur lichamelijk dan wel geestelijk en jouw geestkracht en zielekracht zullen jouw lichaam van dienst zijn.

Dit alles is voor mij: ware Zelfliefde.

Fijn als je reageert op dit blog met jouw eigen ervaring inzake omgaan met lijden, onrust en onzekerheid.

Veel liefs, Nelleke

Yogacoaching

Contact

* https://www.encyclo.nl/begrip/mededogen

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Goeie vraag. Ook ik kom met inhoudelijke artikelen over wat je allemaal kunt doen met de adem. Dit artikel is meer beschouwend en gaat naar het ‘waarom’ van oefenen met ademen.
Ademen is natuurlijk veel meer dan een beetje lucht naar binnen halen en weer uitscheiden. Hierdoor kunnen we op aarde leven. Hoe wil jìj leven?

lees verder
Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoi lieve lezer,

Wellicht kijk je ook wel eens weg van iets essentieels ?

Hoe voel jij je over het algemeen? Wel rustig van binnen of wat gejaagd, onrustig, machteloos, boos of verdrietig? Wat zou het mooi zijn als we gelukkig en tevreden kunnen zijn. Dit is toch een mooi streven, zodat we een weldadige uitstraling hebben op onze omgeving. Op spiritueel vlak zie ik mogelijkheden …

lees verder
Laten we een nummertje maken.

Laten we een nummertje maken.

Dit blog heb ik geschreven op 4 september 2022. Wanneer ik de cijfers van deze datum optel, kom ik op: 04-09-2022 / 4 – 9 – 6 / 1 – 9 / 10 / 1.
De 1: best passend bij de eerste zondag van de maand en – voor mij – mijn eerste werkweek in het nieuwe seizoen voor de yogalessen weer binnen.
Op internet vind je verschillende numerologische uitleg over getallen met mogelijke toekomstvoorspellingen. Ik doe in principe niet aan toekomstvoorspellingen, want mijn toekomst help ik nú mee te máken. Ook zijn er altijd onverwachte omstandigheden en gebeurtenissen die mijn toekomstverwachtingen omver kunnen schoppen. Ik vind ’t toch interessant om eens naar de getallen te kijken omdat het ook niet niks is!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin