Home » Blog » Yogafilosofie » Eenvoud loont!

Eenvoud loont!

door | 14 jul, 2021 | Yogafilosofie

Hoe blijf je eenvoudig in een ingewikkelde maatschappij en waarom zou eenvoud lonen?

Dag van de Eenvoud

Hoe houd jij je staande in een wereld met allerlei ingewikkeldheden, onzekerheden en bedreigingen? Word je er onrustig van, voel je nog aan wat het leven van je vraagt? Of krijg je fysieke klachten? Loop je achter jezelf aan of word je juist passief?
Als je iets hiervan herkent, onderneem je dan iets zodat de schoonheid van het leven weer meer vat op je krijgt?

Een ding staat als een paal boven water: zonder inzicht in jezelf wát je bent in samenhang met de buitenwereld, draai je een keer vast en word je meegezogen in een maalstroom die heet: ‘Ik laat mij leven’ met als gevolg steeds meer klachten die niet overgaan.

Wauw, er kan iets anders gebeuren zodat je in een andere levensstroom komt die heet: ‘Ik Leef!’ ☺

Eenvoud loont !

Wat heeft eenvoud hier mee te maken, vraag je je misschien af.

Jij hebt vast wel eens een A4-tje in tweeën gevouwen waardoor er twee zijden ontstaan en één vouw.

Jaa! hèhè …

Het snappen van dit A4-tje met die ene vouw en die twee zijden als een metafoor voor het aardse leven, kan jou helpen om eenvoud in je leven beter vorm te geven.

VOUW MET MIJ MEE

Neem een blanko A4-tje, vouw het dubbel en schrijf met grote letters ‘IK’ op een zijde en ‘NIET-IK’ (= al het andere) op de andere zijde. Zet het papier rechtop voor je neus op tafel met de vouw naar boven zó dat je tegen een gelijkzijdige driehoek aankijkt. Ga rustig zitten en laat dit plaatje een minuut op je inwerken.

Welk inzicht kan jij hierdoor oprapen?

We zien drie hoeken gevormd door de zijde ‘IK’, de zijde NIET-IK’ en de onderste vormloze zijde.
Iedereen ontdekt in zijn leven dat onze omgeving op ons inwerkt en dat wij zelf invloed hebben op die omgeving. Deze existentiële wisselwerking zie je – op eenvoudige wijze – uitgebeeld in de driehoek op je bureau en blijf het nog maar even observeren ☺.

Let op de open ruimte tussen de twee zijden en de vormloze lijn (want daar zit geen papier) van je driehoekje op tafel.
En word je nu bewust van het gegeven van de + en de – polen in het leven, want dat is in alles: dag/nacht – eb/vloed – leuk/niet leuk – ik/niet ik: vul maar in. Deze tegendelen kunnen niet zonder elkaar, zij spiegelen elkaar en er is een voortdurende beweging tussen, een stroom met steeds weer nieuwe + en –.

Visualiseer vervolgens de twee zijden IK en NIET-IK van de driehoek door de tafel en de vloer heen en zie – en probeer dit te doorvoelen – dat de ruimte tussen de zijden steeds groter wordt, eigenlijk oneindige ruimte die er voor elk individu IS!
Bijna eng !

Krachtcentrum

Voor meer verduidelijking, bestudeer zorgvuldig de afbeelding met cirkel en de driehoek daarin.
De driehoek onderin betreft ons doormidden gevouwen A4-papier rechtop neergezet; je kijkt als het ware in de opening tussen de twee zijden: zie toelichting hierboven.

In deze afbeelding zie je dat de plaats van de vouw wordt voorgesteld als het centrum van – jahaa – hét universum. Jij en ik bevinden ons in een uniek universum. Het enige dat gelijk is, is het onbetwistbare gegeven DAT wij verschillen. Ieder-een heeft een krachtcentrum van zijn/het universum! Je kent vast wel de uitdrukking: “In je kracht staan!”

Er is een spreuk: Wat van je uitgaat, zal tot je terugkeren. Daarom:
Vanuit dit centrum zie je heldere zonnestralen. Die stralen worden weerkaatst en zodoende kunnen ze worden waargenomen: zie de pijlen vanaf de spiegelende binnenkant van de bol.

Nu wat praktischer

Wat ik met mijn eigen beperkte woorden wil zeggen is dat wij zo veel meer zijn dan wij denken. Wij hebben nodig: ons bewustzijn van DE VOUW in ons A4-tje dat tegelijk onze kracht inhoudt wanneer wij bereid zijn indrukken van buiten ons die wij opdoen in onszelf te laten reflecteren. Erger ik me aan jóu? Wat gebeurt er dan in mìj en wat zegt het over mìj? Om maar een voorbeeld van inzichtverkrijging te geven.
Bereid zijn te reflecteren houdt in ervaring willen opdoen, zodat je leert. In een nieuwe soortgelijke situatie kun je met die ervaring handelen en wellicht wijzer.

Dit proces van reflecteren kan en gebeurt ook wanneer er helemaal geen indruk van buiten komt, maar wij ons bijvoorbeeld wat depressief voelen, of eenzaam, of piekerig. Van die gemene aapjes op je schouder die je van alles influisteren, waarbij jij het gevoel kan hebben niks aan te kunnen doen. Ze kwetteren gewoon tegen je aan.
Je kunt leren naar die gedachten (denkertjes) te kijken, ze te observeren alsof jij daar los van staat. Jij observeert en neemt de ruimte of je iets wil doen met die ‘aapjes’ of dat je ze van je schouder veegt.

Zie de vergelijking met ons gevouwen A4-tje met twee zijden: waar je IK tegen zegt en waar je NIET-IK tegen zegt: In jouw eigen innerlijk is er zo’n zelfde soort verhaal: jouw bewustzijn (bewuste zijn) van die zogenaamde ‘vouw’ die een scheiding aanbrengt tussen de gedachten die in je komen en jouw keuzemogelijkheid om die gedachten klakkeloos te volgen, los te laten, of te onderzoeken.

Jij stuurt op deze reflecterende en beschouwende manier je innerlijke en uiterlijke leven INNERLIJK aan. Je leeft! In plaats van dat je je láát leven!

De foto ‘hondhouding’ toegelicht

De asana op de foto is de ‘Neerkijkende Hond’ en vormt een driehoek. Het laat fantastisch zien dat bij dit naar-binnen-vouwen ons middengebied, de bekkengordel, een krachtcentrum is dat hier in een VOUW romp en benen scheidt en tevens samenbrengt in een gevoel van (door)stroming, levendigheid en ontspanning. Wanneer wij – na enige oefening – deze bekkenkracht voelen, ervaren wij dat romp en benen gedragen worden. Via de voeten en handen ervaren wij tevens de ondersteuning vanuit de aarde.

Het beeldmerk van mijn logo is geplant tussen mijn handen en voeten, ter hoogte van mijn bekkengordel. Mijn blik is gericht op het meditatieve figuurtje dat stevig op de grond zit en zich gedragen weet door de aarde, in de kruin verbonden met de hemel.
Wil ik die eenheid van ‘hemel en aarde’ blijven ervaren 24/7, dan keer ik regelmatig in mijzelf naar binnen om het besef van wàt ik ben in het grote geheel steeds dieper te ervaren. Er komt vrijheid in mij om te bewegen in een groter veld dan ik eerder voor mogelijk had gehouden en dat is … Wauw!

Balans

Weer terug naar ons gevouwen A4-tje alias driehoek. Ons bewustzijn, in besef van de werking van de vouw, laat waar ik ‘IK’ tegen zeg en waar ik ‘NIET-IK’ tegen zeg, in ontspannen balans komen. Ook is daar een doordrongen-zijn van de immense mogelijkheden die ontstaan en de (drie-)eenheid van mens en ding: het A4-papier is nog steeds intact.

Doen en terughouden en waarom dan eenvoud loont!

Leer wat je wel en wat je niet kunt veranderen. En wat je wel kunt veranderen en op je weg komt, hier daadwerkelijk mee aan de gang te gaan.
Besef de samenhang van binnen en buiten in het gehele levensveld en de meer bewuste invloed die jij hebt op dit gehele veld.

Handel dan vanuit de rustige wetenschap dat jouw eigen-wijze van staan in de wereld van groot belang is voor diezelfde wereld. Tegelijkertijd: Laat los – vanuit een vernieuwde kijk op jezelf en je mogelijkheden – wat je niet kùnt veranderen en zie …

Eenvoud is geboren met eigen vermogen, vanuit besef van draagkracht om rust in te bouwen en beter te ontdekken wat je wil en bij je past op werkgebied of privé. Eenvoud geeft ruimte en mogelijkheid om diep te gronden en hierdoor vanzelf de verbinding te ervaren met de kosmos.
Jouw ‘IK’ ga je in een heel ander en meer ontspannen daglicht zien: je weet te reflecteren wat de zogenaamde buitenwereld je spiegelt over jezelf. En je weet te reflecteren wat jouw eigen ‘aapjes op je schouder/denkertjes je spiegelen over je werkelijke behoeften. Je mag bijvoorbeeld eens lui zijn, het voelt als normaal om rusttijd ook overdag voor jezelf te nemen.

De eenvoud ga je mogelijk ook terugvinden in je veranderende behoeften aan comfort en bezittingen. Je leven gaat meer over Zijn dan over Hebben.
Je voelt je vaak blijer, vrolijker: ook zonder dat er van buitenaf vertier naar je toe wordt gebracht. Je zult merken dat je eenvoudiger open en kwetsbaar durft te zijn met hierdoor meer ontwikkelmogelijkheden op allerlei vlak. 

Noot

Het beeld over eenvoud dat ik hier heb geschetst heeft je misschien geholpen al een wat ruimer zicht te geven op jezelf in relatie met de wereld. Driehoeken en bolvormen als metaforen: er zijn vele combinaties mee te maken om inzicht in jezelf in de ander, en de ander in jou, ofwel het hele leven, te ontwikkelen.

Alle levensfilosofieën werken met het begrip ‘drieëenheid’, ook de yogafilosofie. En dit in onze eigen ziel tot uiting brengen in: minder onzeker zijn, meer vertrouwen hebben, meer in overgave leven, meer schoonheid en blijheid ervaren, maar ook eigen-wijzer zijn. Ik hoop met mijn eenvoud-verhaal een vonkje van inzicht in je te hebben laten opgloeien.

 

Vertel eens:
Hoe maak jij jouw wereld behapbaar voor jezelf? Waaraan merk jij dat eenvoud loont?

Ik lees graag jouw persoonlijke verhaal en zal er op reageren.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Yoga doen is Yoga aangaan! Je krijgt er iets moois voor.

Yoga doen is Yoga aangaan! Je krijgt er iets moois voor.

Ja spannend kan dit zijn. Je hebt veel gesport of juist weinig bewogen, maar Yoga gaat aan je trekken. Je weet niet of nog weinig wat Yoga inhoudt; je hebt wellicht mooie verhalen en enthousiaste ervaringen van vrienden gehoord. En nu wil je het zelf wel eens beleven.
‘Zelf beleven’ is de enige manier om yoga te gaan snappen en in je gewone leven te integreren. Je hoeft wat mij betreft niet een op en top zogenaamd yogisch leven te leiden, wil je baat hebben van yoga bij: je lekkerder gaan voelen, zelfbewuster en ontspannen in je leven staan. ‘In Yoga Zijn’ is een individuele kwestie. Ben je benieuwd naar: hoe dan?

lees verder
Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.

Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.

Op een dag komen er allerlei indrukken en gedachten in je op. Ze zijn vijf-voudig. Je zult je vast niet altijd bewust zijn van deze verdeling, ik ook niet. Het is goed om een en ander eens uit elkaar te plukken voor meer inzicht in wat er eigenlijk in ons hoofd, hart (en buik) gebeurt.
Je vindt in dit blog ook reflectieoefeningen en een meditatie.

De vijf soorten gedachtengolven zijn volgens Taimni:

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis podcast over eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomstemails krijg je één keer per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin1