Home » Blog » Yoga als Ervaringswetenschap » Yoga als Ervaringswetenschap en Mindfulness

Yoga als Ervaringswetenschap en Mindfulness

door | 1 dec, 2020 | Yoga als Ervaringswetenschap

In het algemeen kun je bij Yogalessen denken aan het onder de knie krijgen van allerlei moeilijke lichamelijke oefeningen of beter leren ontspannen. Yoga houdt ook in je concentratie naar binnen te leren richten = Raja Yoga. Kun je in jezelf bijvoorbeeld achterhalen waar precies je eventuele gevoel van neerslachtig of zwaarmoedig zijn, vandaan komt. Wat, of welke ervaring, ligt onder dat specifieke nare gevoel. In feite is alles mogelijk bij Yoga: in de kern een ervaringswetenschap.

Waarom je met Yoga bezig houden?

Mensen gaan Yoga doen om uiteenlopende redenen, zoals geschetst op andere pagina’s van deze website.

In yoga zijn

Yoga doen houdt in: leren in yoga te zijn. Het is je verbonden weten met je omgeving en ontdekken dat alles op alles inwerkt, dat geen enkel ding op deze aardbol op zichzelf kan bestaan, want het zou niet worden waargenomen. Yoga laat je dan ook bewuster zijn van de wijze waarop je de kwaliteit van je leven kunt beïnvloeden. Ook wat wel of niet bij je past leer je wellicht beter onderscheiden.

Herkennen van patronen

Yoga geeft je de kans om je gedrags- en gedachtepatronen te (h)erkennen en ook te zien waar je je vereenzelvigt met een bepaald patroon. Daarbij horen ook eetgewoonten, stemming, humeur en (voor-)oordelen. Je kunt leren deze identificaties te doorzien en tegelijkertijd jezelf te aanvaarden en lief te hebben. Wanneer je dan de voor jou juiste keuzes maakt, kom je vrijer te staan ten opzichte van alle dingen en alle rollen die je inneemt. Je eigen verantwoordelijkheid voor je dagelijkse doen en laten komt in een helderder perspectief te staan. Alles wat je meemaakt, maak je ook daadwerkelijk méé op jouw eigen unieke wijze, waarbij je je verbonden weet met je omgeving.

Mindfulness

Tegenwoordig worden veel trainingen aangeboden met als thema ‘mindfulness’, een typisch onderdeel van yoga en dus ook van deze lessen. Letterlijk vertaald gaat het om opmerkzaamheid, hetgeen inhoudt met aandacht aanwezig zijn. Leren zien wanneer je op de ‘automatische piloot’ reageert en wanneer je steeds weer opnieuw daartoe geneigd bent. Het betekent ook leren kiezen waar je – in jouw hoofd – wel en niet je aandacht op richt en werkelijk wilt richten in alle rust, vrijheid en openheid. Ken en blijf jezelf in allerlei omstandigheden.

Al met al: Ervaar Yoga ! Je werkt tevens aan je geestelijke gezondheid.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoi lieve lezer,

Wellicht kijk je ook wel eens weg van iets essentieels ?

Hoe voel jij je over het algemeen? Wel rustig van binnen of wat gejaagd, onrustig, machteloos, boos of verdrietig? Wat zou het mooi zijn als we gelukkig en tevreden kunnen zijn. Dit is toch een mooi streven, zodat we een weldadige uitstraling hebben op onze omgeving. Op spiritueel vlak zie ik mogelijkheden …

lees verder
Yoga doen is Yoga aangaan! Je krijgt er iets moois voor.

Yoga doen is Yoga aangaan! Je krijgt er iets moois voor.

Ja spannend kan dit zijn. Je hebt veel gesport of juist weinig bewogen, maar Yoga gaat aan je trekken. Je weet niet of nog weinig wat Yoga inhoudt; je hebt wellicht mooie verhalen en enthousiaste ervaringen van vrienden gehoord. En nu wil je het zelf wel eens beleven.
‘Zelf beleven’ is de enige manier om yoga te gaan snappen en in je gewone leven te integreren. Je hoeft wat mij betreft niet een op en top zogenaamd yogisch leven te leiden, wil je baat hebben van yoga bij: je lekkerder gaan voelen, zelfbewuster en ontspannen in je leven staan. ‘In Yoga Zijn’ is een individuele kwestie. Ben je benieuwd naar: hoe dan?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin