In het algemeen kun je bij Yogalessen denken aan het onder de knie krijgen van allerlei moeilijke lichamelijke oefeningen of beter leren ontspannen. Yoga houdt ook in je concentratie naar binnen te leren richten = Raja Yoga. Kun je in jezelf bijvoorbeeld achterhalen waar precies je eventuele gevoel van neerslachtig of zwaarmoedig zijn, vandaan komt. Wat, of welke ervaring, ligt onder dat specifieke nare gevoel. In feite is alles mogelijk bij Yoga: in de kern een ervaringswetenschap.

Waarom je met Yoga bezig houden?

Mensen gaan Yoga doen om uiteenlopende redenen, zoals geschetst op andere pagina’s van deze website.

In yoga zijn

Yoga doen houdt in: leren in yoga te zijn. Het is je verbonden weten met je omgeving en ontdekken dat alles op alles inwerkt, dat geen enkel ding op deze aardbol op zichzelf kan bestaan, want het zou niet worden waargenomen. Yoga laat je dan ook bewuster zijn van de wijze waarop je de kwaliteit van je leven kunt beïnvloeden. Ook wat wel of niet bij je past leer je wellicht beter onderscheiden.

Herkennen van patronen

Yoga geeft je de kans om je gedrags- en gedachtepatronen te (h)erkennen en ook te zien waar je je vereenzelvigt met een bepaald patroon. Daarbij horen ook eetgewoonten, stemming, humeur en (voor-)oordelen. Je kunt leren deze identificaties te doorzien en tegelijkertijd jezelf te aanvaarden en lief te hebben. Wanneer je dan de voor jou juiste keuzes maakt, kom je vrijer te staan ten opzichte van alle dingen en alle rollen die je inneemt. Je eigen verantwoordelijkheid voor je dagelijkse doen en laten komt in een helderder perspectief te staan. Alles wat je meemaakt, maak je ook daadwerkelijk méé op jouw eigen unieke wijze, waarbij je je verbonden weet met je omgeving.

Mindfulness

Tegenwoordig worden veel trainingen aangeboden met als thema ‘mindfulness’, een typisch onderdeel van yoga en dus ook van deze lessen. Letterlijk vertaald gaat het om opmerkzaamheid, hetgeen inhoudt met aandacht aanwezig zijn. Leren zien wanneer je op de ‘automatische piloot’ reageert en wanneer je steeds weer opnieuw daartoe geneigd bent. Het betekent ook leren kiezen waar je – in jouw hoofd – wel en niet je aandacht op richt en werkelijk wilt richten in alle rust, vrijheid en openheid. Ken en blijf jezelf in allerlei omstandigheden.

Al met al: Ervaar Yoga ! Je werkt tevens aan je geestelijke gezondheid.

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast "De weg naar een krachtige en tevens ontspannen lichaamshouding"

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!