Home » Blog » Poëzie » Het oneindige Nu van Heden: geboorte, bestaan, dood gaan.
Het Oneindige Nu van Heden Leven - Yogacapelle poëzie

Het oneindige Nu van Heden: geboorte, bestaan, dood gaan.

door | 7 okt, 2023 | Poëzie, Yoga als Ervaringswetenschap

Lieve mensen,

Wij allen komen een keer te overlijden. Nog dichter bij huis: IK ga een keer dood!

Nu ik dit zo schrijf bekruipt me een benepen gevoel dat praten over de dood eigenlijk ‘not-done’ is. Ik wil leven en liefst niet aan de dood denken. Hoe is dit bij jou?

Mijn eerste yogaleraar sprak van: Al het bestaan vindt plaats in het Nu van Heden (ERG NU dus 🥴), waarin verleden, heden en toekomst samenvallen in een oneindige cyclische ‘gang’. Mijn geboorte, leven en sterven vindt ‘dus’ ook plaats binnen die oneindige ‘gang’. Doorredenerend in het tijdloze NU.

Onderstaand vers is ook uit me gesproten, nadat ik in aanraking kwam met mensen die vrienden waren verloren door de dood. Dit vers wil ik graag met je delen.

 

Geboorte of incarnatie en dood

Er is geen dood!
Of: ik ga nu dood en sta steeds weer op
Zonder ballast, licht, mèt ervaring en creatief
Daarom heb ik vrede met mijn dood
En met de dood van mijn geliefden

Al zou ik hen vreselijk missen
En zou ik me alleen gaan voelen
Verloren het houvast van het contact
Zouden zij geen geliefden zijn geweest
Ik zou hen niet missen.

Geliefden die over het lijden heen gaan
Naar de hemel?
Ik herinner hen met verdriet
En gedenk hen met
Liefkozing en vertrouwen.

Wie weet?
Ben ik een vrije onthechte ziel
En besef ik kansen
Voor liefdevolle nieuwe ontmoetingen
En ontdek ik de Hemel op Aarde.

Klop en jou wordt opengedaan.

Liefs, Nelleke

 

Je kunt mijn yogalessen komen proeven. Je bent van harte welkom.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Yoga doen is Yoga aangaan! Je krijgt er iets moois voor.

Yoga doen is Yoga aangaan! Je krijgt er iets moois voor.

Ja spannend kan dit zijn. Je hebt veel gesport of juist weinig bewogen, maar Yoga gaat aan je trekken. Je weet niet of nog weinig wat Yoga inhoudt; je hebt wellicht mooie verhalen en enthousiaste ervaringen van vrienden gehoord. En nu wil je het zelf wel eens beleven.
‘Zelf beleven’ is de enige manier om yoga te gaan snappen en in je gewone leven te integreren. Je hoeft wat mij betreft niet een op en top zogenaamd yogisch leven te leiden, wil je baat hebben van yoga bij: je lekkerder gaan voelen, zelfbewuster en ontspannen in je leven staan. ‘In Yoga Zijn’ is een individuele kwestie. Ben je benieuwd naar: hoe dan?

lees verder
Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

In september 2022 werd ik gevraagd door een Scholengemeenschap in mijn omgeving om een YOGA-workshop te geven voor medewerkers en of ik iets zou kunnen met het thema Ontmoeten. Zeker! zei ik, het is een prachtig yogisch thema. Inmiddels heb ik de workshop gegeven naar volle tevredenheid van de 20 deelnemers.
Wat roept het woord ‘ontmoeten’ bij mij op?
Woorden die bij mij opkomen zijn: vertrouwen, zelfvertrouwen, openheid, reflectie, inzicht verwerven, toewijding / bhakti, hartchakra. En natuurlijk heeft ontmoeten niets met moeten te maken, want ont-moeten is niet-moeten.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin