Home » Blog » Raja Yoga » Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

door | 17 sep, 2022 | Raja Yoga, Yoga als Ervaringswetenschap

In september 2022 werd ik gevraagd door een Scholengemeenschap in mijn omgeving om een YOGA-workshop te geven voor medewerkers en of ik iets zou kunnen met het thema Ontmoeten. Zeker! zei ik, het is een prachtig yogisch thema. Inmiddels heb ik de workshop gegeven naar volle tevredenheid van de 20 deelnemers.

Wat roept het woord ‘ontmoeten’ bij mij op?

Woorden die bij mij opkomen zijn: vertrouwen, zelfvertrouwen, openheid, reflectie, inzicht verwerven, toewijding / bhakti, hartchakra. En natuurlijk heeft ontmoeten niets met moeten te maken, want ont-moeten is niet-moeten.
Veel mensen moeten zo veel. Is het niet voor de baas, dan is het wel vanuit zichzelf. Ook ik zelf heb daar last van. Het lijkt wel alsof ik een programma in mijzelf heb aangezet van moeten, doordat er domweg ook veel dingen moeten gebeuren als je opgroeiende kinderen hebt en je ook jezelf in de maatschappij wilt ontwikkelen, of ‘neerzetten’ zoals ik heb gedaan en, nu ik ook kleinkinderen heb, nog doe.
Dit moeten-programma uit zetten als het allemaal niet meer zo hoeft omdat je omstandigheden wijzigen, of omdat je er gewoon zelf eens voor kiest dat je op zeker moment even niets moet, blijkt een lastige te zijn voor mij. Ik zet net iets te vaak het ‘moeten’ aan: alsof dit zou horen bij onze westerse maatschappij.

Gelukkig verandert er toch iets in mij. De volgende items komen bij me boven drijven:

1 Innerlijke reflectie op persoonlijke uitdagingen en confrontaties.
2 Besef van immer contact met de levensbron waardoor ik hier ben!
3 Zo veel mogelijk onbevooroordeeld uitspreken wanneer iets me dwars zit in mijn contact iemand.
4 Luisteren, waarbij ik innerlijk contact houd met wat de woorden van de ander mij doen: wat zegt mijn eigen hart? Bij zakelijke afspraken of kennisuitwisseling op vakgebied lijkt dit misschien alleen rationeel, maar dat is het niet. Hoofd, buik en hart doen altijd mee!
5 Ik ontdek dat het niet wijs is om anderen te snel te beoordelen op wat ik zie en hoor van hen. Na beter durven luisteren in mijzelf en naar die ander, kan er een heel ander beeld ontstaan waardoor ont-moeting mogelijk wordt.
6 Zodoende ontmoet ik mijzelf eigenlijk in de ander en ook in de andere, zogenaamd dode, dingen waarvoor ik bijvoorbeeld zorg heb. Alles triggert mij in bewust zijn van NU waarin ik wel degelijk kan kiezen tussen moeten en ont-moeten.
7 Minder angst, meer vertrouwen, meer toewijding en openheid zorgt voor echte ontmoetingen.
8 Welke belangen spelen een rol bij mijn contact met mensen en zijn al die belangen even gewichtig, vraag ik mij ook af.
9 Ik besef dat een eenvoudige en onvoorwaardelijke glimlach naar mijn buur al een ontmoeting is. Is dit dan liefde?
10 Ik doe mijn werk met plezier en voel diep waarom: meer genieten.

In het contact tijdens de workshop met medewerkers van Comenius en in de yogalessen voor mijn eigen cursisten kwamen de volgende items naar voren:
– Verrast worden / verrassing.
– Nieuwsgierig.
– Je wereld wordt groter door (nieuwe) ontmoetingen,
– met kans op nieuwe ontwikkelingen in je leven.
– Verbinding, contact maken.
– Kwaliteit-tijd.

Helder wordt steeds meer voor mij dat mensen echt ontmoeten alles heeft te maken met onvoorwaardelijke aandacht. Dit begint bij mijzelf in besef van de levensbron in mij van waaruit ik kan scheppen en mijn leven vorm geven. Op jouw eigen wijze ben jij hiermee ook verbonden.

Praktisch: gáán voor diep menselijk contact waarbij het IK/EGO in beide richtingen dienstbaar is aan het proces van ontmoeten.
Moet jij ook veel van jezelf en wil je dit wel anders met meer rust in je koppie?

Blijf dan je hele leven geduldig reflecteren op wat er gebeurt in en om je heen. Het is eigen ervaring opdoen met wat jou meer ruimte en rust geeft in hoofd en hart. Reken er maar op dat dit voor iedereen mogelijk is, dus ook voor jou.

Quote. Vind van alles van iedereen, maar ga daar niet van uit in je contact met hen.

Graag ondersteun ik jou via yogalessen en -coaching in je proces van ont-moeten. Neem dan contact op via www.yoga-capelle.nl/contact/ of bel naar: 0642675840.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Ontspanning èn Zelfsturing via Yoga Nidra.

Ontspanning èn Zelfsturing via Yoga Nidra.

Concreet je leven naar wens beïnvloeden met behulp van Sankalpa tijdens Yoga Nidra.

Hoe ga je om met de hobbels die je moet nemen in je leven? Creëer je oplossingen waar je blij van wordt?

Vraag jezelf hierbij af:
– Hoe wil ik – vooral – ZIJN in mijn leven.
– Wat wil je geven aan jezelf en anderen.
– Wat doe jij innerlijk met terugkerende frustraties en teleurstellingen? Projecteren, afreageren op degene die te maken hebben met die emoties?- Wanneer ervaar je innerlijke rust zonder het gevoel ergens voor op de loop te zijn of achter jezelf aan te hollen?
– Wat versta je onder: ‘Mijn leven mooier en zinvoller maken’?

lees verder
Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoi lieve lezer,

Wellicht kijk je ook wel eens weg van iets essentieels ?

Hoe voel jij je over het algemeen? Wel rustig van binnen of wat gejaagd, onrustig, machteloos, boos of verdrietig? Wat zou het mooi zijn als we gelukkig en tevreden kunnen zijn. Dit is toch een mooi streven, zodat we een weldadige uitstraling hebben op onze omgeving. Op spiritueel vlak zie ik mogelijkheden …

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin