Home » Blog » Raja Yoga » Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

Wie ontmoet jij werkelijk in je leven?

door | 17 sep, 2022 | Raja Yoga, Yoga als Ervaringswetenschap

In september 2022 werd ik gevraagd door een Scholengemeenschap in mijn omgeving om een YOGA-workshop te geven voor medewerkers en of ik iets zou kunnen met het thema Ontmoeten. Zeker! zei ik, het is een prachtig yogisch thema. Inmiddels heb ik de workshop gegeven naar volle tevredenheid van de 20 deelnemers.

Wat roept het woord ‘ontmoeten’ bij mij op?

Woorden die bij mij opkomen zijn: vertrouwen, zelfvertrouwen, openheid, reflectie, inzicht verwerven, toewijding / bhakti, hartchakra. En natuurlijk heeft ontmoeten niets met moeten te maken, want ont-moeten is niet-moeten.
Veel mensen moeten zo veel. Is het niet voor de baas, dan is het wel vanuit zichzelf. Ook ik zelf heb daar last van. Het lijkt wel alsof ik een programma in mijzelf heb aangezet van moeten, doordat er domweg ook veel dingen moeten gebeuren als je opgroeiende kinderen hebt en je ook jezelf in de maatschappij wilt ontwikkelen, of ‘neerzetten’ zoals ik heb gedaan en, nu ik ook kleinkinderen heb, nog doe.
Dit moeten-programma uit zetten als het allemaal niet meer zo hoeft omdat je omstandigheden wijzigen, of omdat je er gewoon zelf eens voor kiest dat je op zeker moment even niets moet, blijkt een lastige te zijn voor mij. Ik zet net iets te vaak het ‘moeten’ aan: alsof dit zou horen bij onze westerse maatschappij.

Gelukkig verandert er toch iets in mij. De volgende items komen bij me boven drijven:

1 Innerlijke reflectie op persoonlijke uitdagingen en confrontaties.
2 Besef van immer contact met de levensbron waardoor ik hier ben!
3 Zo veel mogelijk onbevooroordeeld uitspreken wanneer iets me dwars zit in mijn contact iemand.
4 Luisteren, waarbij ik innerlijk contact houd met wat de woorden van de ander mij doen: wat zegt mijn eigen hart? Bij zakelijke afspraken of kennisuitwisseling op vakgebied lijkt dit misschien alleen rationeel, maar dat is het niet. Hoofd, buik en hart doen altijd mee!
5 Ik ontdek dat het niet wijs is om anderen te snel te beoordelen op wat ik zie en hoor van hen. Na beter durven luisteren in mijzelf en naar die ander, kan er een heel ander beeld ontstaan waardoor ont-moeting mogelijk wordt.
6 Zodoende ontmoet ik mijzelf eigenlijk in de ander en ook in de andere, zogenaamd dode, dingen waarvoor ik bijvoorbeeld zorg heb. Alles triggert mij in bewust zijn van NU waarin ik wel degelijk kan kiezen tussen moeten en ont-moeten.
7 Minder angst, meer vertrouwen, meer toewijding en openheid zorgt voor echte ontmoetingen.
8 Welke belangen spelen een rol bij mijn contact met mensen en zijn al die belangen even gewichtig, vraag ik mij ook af.
9 Ik besef dat een eenvoudige en onvoorwaardelijke glimlach naar mijn buur al een ontmoeting is. Is dit dan liefde?
10 Ik doe mijn werk met plezier en voel diep waarom: meer genieten.

In het contact tijdens de workshop met medewerkers van Comenius en in de yogalessen voor mijn eigen cursisten kwamen de volgende items naar voren:
– Verrast worden / verrassing.
– Nieuwsgierig.
– Je wereld wordt groter door (nieuwe) ontmoetingen,
– met kans op nieuwe ontwikkelingen in je leven.
– Verbinding, contact maken.
– Kwaliteit-tijd.

Helder wordt steeds meer voor mij dat mensen echt ontmoeten alles heeft te maken met onvoorwaardelijke aandacht. Dit begint bij mijzelf in besef van de levensbron in mij van waaruit ik kan scheppen en mijn leven vorm geven. Op jouw eigen wijze ben jij hiermee ook verbonden.

Praktisch: gáán voor diep menselijk contact waarbij het IK/EGO in beide richtingen dienstbaar is aan het proces van ontmoeten.
Moet jij ook veel van jezelf en wil je dit wel anders met meer rust in je koppie?

Blijf dan je hele leven geduldig reflecteren op wat er gebeurt in en om je heen. Het is eigen ervaring opdoen met wat jou meer ruimte en rust geeft in hoofd en hart. Reken er maar op dat dit voor iedereen mogelijk is, dus ook voor jou.

Quote. Vind van alles van iedereen, maar ga daar niet van uit in je contact met hen.

Graag ondersteun ik jou via yogalessen en -coaching in je proces van ont-moeten. Neem dan contact op via www.yoga-capelle.nl/contact/ of bel naar: 0642675840.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Laten we een nummertje maken.

Laten we een nummertje maken.

Dit blog heb ik geschreven op 4 september 2022. Wanneer ik de cijfers van deze datum optel, kom ik op: 04-09-2022 / 4 – 9 – 6 / 1 – 9 / 10 / 1.
De 1: best passend bij de eerste zondag van de maand en – voor mij – mijn eerste werkweek in het nieuwe seizoen voor de yogalessen weer binnen.
Op internet vind je verschillende numerologische uitleg over getallen met mogelijke toekomstvoorspellingen. Ik doe in principe niet aan toekomstvoorspellingen, want mijn toekomst help ik nú mee te máken. Ook zijn er altijd onverwachte omstandigheden en gebeurtenissen die mijn toekomstverwachtingen omver kunnen schoppen. Ik vind ’t toch interessant om eens naar de getallen te kijken omdat het ook niet niks is!

lees verder
Wereldlichtjesdag: ook voor jou.

Wereldlichtjesdag: ook voor jou.

Samen gedenken tijdens Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te gedenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.
Waarom ik in de titel aangeef dat Wereldlichtjesdag ook voor jou is, is omdat wij allemaal een ìnnerlijk kind in ons hebben. We kunnen allemaal het contact hiermee zijn kwijt geraakt.

lees verder
Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Goeie vraag. Ook ik kom met inhoudelijke artikelen over wat je allemaal kunt doen met de adem. Dit artikel is meer beschouwend en gaat naar het ‘waarom’ van oefenen met ademen.
Ademen is natuurlijk veel meer dan een beetje lucht naar binnen halen en weer uitscheiden. Hierdoor kunnen we op aarde leven. Hoe wil jìj leven?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin