Home » Blog » Raja Yoga » Pasen: DE liefdesverklaring – Pinksteren: liefde toepassen.

Pasen: DE liefdesverklaring – Pinksteren: liefde toepassen.

door | 19 mei, 2023 | Raja Yoga

In dit blog ga ik kort, praktisch en op eigen wijze in op de esoterische (verborgen) betekenis van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.
Wàt vieren we eigenlijk? Hoe doe jìj het? Vier je de religieuze betekenis van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren? Betekent dit iets voor jou ?

Onderaan dit artikel vind je een link naar een internetpagina getiteld: ‘Weet wat je viert’. Op eenvoudige wijze wordt hier ingegaan op de herkomst van een aantal Christelijke vieringen: van Witte donderdag t/m Pinksteren.

 

Mijn persoonlijke benadering van deze feestdagen.

Pasen:

In voorbereiding op mijn wekelijkse email vond ik een artikel over de viering van Pasen en de betekenis die er in de christelijke traditie aan wordt gegeven. Al lezende vond ik het steeds interessanter worden en dacht ik:

Dit artikel is lezenswaardig voor ALLE mensen: voor gelovigen, heidenen, “fijn-heidenen”, agnostici, gnostici, atheïsten, humanisten en alle mensen die ‘nergens iets aan doen’. Het artikel heet ‘De Liefdesverklaring. Het paasverhaal anders verteld’.

 

DE liefdesverklaring! Het paasverhaal anders verteld.

De kern van religieuze verhalen ligt al in de klassieke oudheid en hebben archetypische betekenissen. Jezus bijvoorbeeld kan worden gezien als archetype, als voorbeeld voor de mens. Liever gezegd: als inspirator voor de mens om diep inzicht te krijgen in de eigen diepste zieleroerselen, zijn/haar onderlinge verbondenheid met en relatie tot de omgeving als belangrijke schakelfunctie.

Deze verhalen zijn wegwijzers voor jou als menselijk individu om liefdevol en vreugdevol te leven en je eigen talenten te ontwikkelen op een wijze die bij jou past!

Het verhaal van Pasen – en Hemelvaart en Pinksteren – is dan ook prachtig, want het helpt je jouw diepmenselijke zingeving te vinden in alle mogelijke facetten van je leven. Het helpt jou om vrede te ontvangen in je hart en daadwerkelijk te gaan ervaren wat het is om één te zijn met je omgeving, in overgave te leven en juist dan ook te ervaren dat je een geestelijk vrij individu bent met innerlijke creatieve liefdesruimte.

 

Hemelvaart

Het woord zegt het al: Jezus stijgt naar ‘de Hemel’ en laat de apostelen alleen en in eenzaamheid achter. Laatstgenoemden – lees: jij en ik – hebben hier iets heel essentieels te ontdekken, namelijk dat zij/wij Al-Eén zijn. Hun en onze eenzaamheid houdt in: één-samen. In het Bijbelverhaal blijven de apostelen namelijk verbonden met hun Jezus, die symbool staat voor verbondenheid met de leidinggevende oerbron in de mens zelf, ofwel God.

 

Pinksteren

De apostelen krijgen via de uitstorting van de Heilige Geest de opdracht om leven en liefde zoals Jezus dit heeft laten zien, in hun eigen leven vorm te geven: in verbondenheid met elkaar en met de onzichtbare levensbron die liefde is en waaruit alle wonderen van het leven ontstaan. Dit gaat dus diep in de persoonlijkheid en blijft niet steken bij ‘de boodschap doorvertellen op een evangeliserende manier’. Jij en ik kunnen ons plaatsen in de plaats van de apostelen. Dus: er is altijd werk aan de winkel voor ons in energetische zin.

Noot

Een drieëenheid als: De Vader – De Zoon – De Heilige Geest.
In de wereld van polariteiten (Vader – Zoon / Man – Vrouw / Dag – Nacht / Eb – vloed) is daar tevens de tijd- en onmeetbare ruimte van de Heilige Geest, die wij mensen altijd al hadden en hebben om, in overgave luisterend naar de innerlijke stem, te weten wat goed en wat niet goed voor ons is.
Die innerlijke stem helpt je om keuzes in je leven te maken die jou goed doen, in ieder geval keuzes die jij nodig hebt om te ontwikkelen als heel (heilig) mens.

Hóe lezen wij?

Lees religieuze geschriften, waaronder de Bijbel, maar eigenlijk allerlei teksten – ook romans, tijdschriften etc… – die aan je voorbij komen, op een kritische manier met je linker en je rechter hersenhelft, ofwel met je ratio en met al je zintuigen: je VOELEN. Mijn yogaleraar wijlen Hans Wesseling zei: lees teksten op een holistische verschilsdenkerige manier. Dit houdt in: wat doet de tekst die ik lees mij, wat maakt het in mij wakker, welke emotie maakt het in mij los, waar zou ik meer of minder aandacht aan kunnen besteden in mijn leven om ‘meer mens’ te worden met besef van:
– de ander in mij
– ik in de ander
– mijn eigen vrije geest
– en met gebruikmaking van mijn talenten in mijn handelen.
Wie oren heeft die hore.

Gun jezelf DE liefdesverklaring in jezelf en hiermee aan het leven:

De volgende URL – die vrij toegankelijk is op internet – mag worden gelezen, maar niet worden opgeslagen of vermenigvuldigd, vanwege het auteursrecht: https://www.brammoerland.com/paasverhaalanders.pdf

Ik wens je veel (h)erkenning bij het liefst woord voor woord tot je nemen van de teksten.

Nog meer interessants: “Weet wat je viert”: https://bit.ly/43aOtlE

Liefs en fijn als je een reactie achterlaat,
Nelleke

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Sutra’s I.1 t/m I.4 Patanjali en een meditatie.

Sutra’s I.1 t/m I.4 Patanjali en een meditatie.

Ooit kwam ik deze zin tegen via “de Dagelijkse Gedachte”:
< Laat de dingen komen zoals ze zijn geweven in je levenslot. Wat kan er beter in je behoefte voorzien? >
Deze zin verwijst naar jouw eigen dagelijkse leven. Hierin zullen zaken meer of minder naar tevredenheid verlopen, misschien niet altijd even duidelijk.

lees verder
Hoe werken jouw gedachten? Vijfvoudig, pijnlijk en niet-pijnlijk!

Hoe werken jouw gedachten? Vijfvoudig, pijnlijk en niet-pijnlijk!

Wanneer je gedachten met je op de loop gaan en je het gevoel hebt dat je achter jezelf aanloopt, je taken en ook je emoties je overweldigen, je je soms paniekerig en angstig voelt, dan kan het tijd worden om inzicht te krijgen in hoe die gedachten en emoties, als wervelingen van de geest, nu eigenlijk werken.
Maarre … ook als je daar allemaal geen last van hebt, is het reuzeïnteressant om meer te weten over de processen rond onze gedachtenvorming.

lees verder
Liefde voor je innerlijk kind

Liefde voor je innerlijk kind

Liefde ver-wachten begint met
Innerlijk waarnemen en
Aanvaarden van AL je emoties.

Omarm verdriet, boosheid en frustratie
Omarm onmacht en eenzaamheid
Omarm en aanvaard ALLES in jouzelf.

Om nooit weer te wachten …

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin