Home » Blog » Meditaties » Aan tafel ! … Een mooie aandachtsoefening voor innerlijke rust.

Aan tafel ! … Een mooie aandachtsoefening voor innerlijke rust.

door | 27 jul, 2023 | Meditaties

Aan tafel ! … Een mooie aandachtsoefening voor innerlijke rust.

Hoe gaat het met je en hoe voel je je?

Stel je deze vragen wel eens overduidelijk aan jezelf? Vandaag krijg je enkele oefeningen in mindfulness:

Heb dagelijks bewuste aandacht voor:
– Wanneer je je aankleedt: met welk been je als eerste in een broekspijp wilt stappen. Kies dan domweg voor het andere been 😊.

– Twee à drie maal per dag je een minuutje afvragen in stilte: Hoe voel ik mij? Laat het antwoord opborrelen zonder verder innerlijk commentaar of oordeel en laat het weer los. Ga over tot de orde van de dag.

Mindful eten met elkaar als gezin.

– Heb je een (jong) gezin, zit je aan tafel voor het avondeten en is het vaak onrustig aan tafel met kinderen die vaak weigeren te eten? Houd dan de deksels nog op de pannen, wees even stil met elkaar en vraag met volle aandacht je kinderen een voor een: Hoe was je dag en hoe voel jij je nu? Laat ieder even spuien of stoom afblazen door een drukke dag; ook hier zonder jouw vooroordeel of commentaar. Wees creatief wanneer er hele verhalen komen, een ander kind geen ruimte dreigt te krijgen, en het eten koud dreigt te worden.
Spreek desnoods af dat jullie na het eten meer gelegenheid hebben om door te praten (en door te vragen). Weeg steeds je woorden in een poging niemand zich afgewezen te laten voelen.
Uiteraard kun je deze aandacht tevens geven vóórdat het eten op tafel staat, maar in de praktijk blijkt dat wel eens lastig vanwege drukte ook bij jou als ouder.

– Voor het eten mindful je vork en mes oppakken en ook met aandacht langzaam gaan eten.

Noot

Met zo’n persoonlijk gericht maaltijdritueel breng je rust in de tent èn verbinding! Dit als een soort geestelijk voorafje. Dikke kans dat je kinderen – maar wellicht jijzelf ook – dan gemakkelijker en met meer smaak hun maaltijd verorberen, want spanning opgedaan tijdens de dag kan zin in eten aardig in de weg zitten.

 

Reageren op dit blog? Laat me eens weten wat jouw ervaringen zijn met deze aandachtsoefeningen.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.

Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.

Op een dag komen er allerlei indrukken en gedachten in je op. Ze zijn vijf-voudig. Je zult je vast niet altijd bewust zijn van deze verdeling, ik ook niet. Het is goed om een en ander eens uit elkaar te plukken voor meer inzicht in wat er eigenlijk in ons hoofd, hart (en buik) gebeurt.
Je vindt in dit blog ook reflectieoefeningen en een meditatie.

De vijf soorten gedachtengolven zijn volgens Taimni:

lees verder
Sutra Patanjali I-6 en I-7: Onze vijf gedachtenpatronen en wat is juiste kennis.

Hoe werken jouw gedachten? Vijfvoudig, pijnlijk en niet-pijnlijk!

Wanneer je gedachten met je op de loop gaan en je het gevoel hebt dat je achter jezelf aanloopt, je taken en ook je emoties je overweldigen, je je soms paniekerig en angstig voelt, dan kan het tijd worden om inzicht te krijgen in hoe die gedachten en emoties, als wervelingen van de geest, nu eigenlijk werken.
Maarre … ook als je daar allemaal geen last van hebt, is het reuzeïnteressant om meer te weten over de processen rond onze gedachtenvorming.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin