Hoe zit dit bij jou als je spannende dingen doet of moet doen, of wanneer er een deadline is: opgelegd door anderen en soms ook door jezelf?
Ik merk wanneer een activiteit mij uitdaagt, of deze nu leuk of niet zo leuk is, dat mijn ademhaling geneigd is oppervlakkiger te worden, hoger in de borst komt en meer gespannen is. Dit heeft te maken met een beetje onzekerheid. Wat de reden verder ook is: Zodra ik die wat meer gespannen ademhaling opmerk, spreek ik mezelf toe met: Kom op, voor wie of wat zou jij stressen? Zorg voor jezelf, wees lief voor jezelf en ontspan: gewoon terwijl je toch bezig bent met je klus. Deze gedachtensprong helpt mij altijd direct om de ademhaling weer tot ontspanning te brengen tijdens mijn werk.
We kunnen het ook omdraaien en starten bij de ademhaling zelf. Wanneer de ademhaling rustiger wordt, werkt dit fysiek en mentaal door.
Daarom een concentratie-ademoefening van enkele minuten:
Zorgvuldig lezen en eveneens zorgvuldig toepassen geeft succes!
Je ademt door DOEN-NIET-DOEN, of anders gezegd: Je háált geen adem, zoals je zou veronderstellen bij het woord ‘ademhaling’, maar je laat de adem naar binnen en naar buiten stromen met het juiste spiergebruik en door de neus!
– Zit rechtop op een stoel tegen de rugleuning met de voeten recht en plat op de grond, of zit op je meditatiekussen.
– Leg een hand op de buik en de andere hand net boven de navel. Voel eerst goed of je je linker of rechter hand op de buik wil leggen.
– Ervaar de in- en uitademing onder beide handen en constateer – zonder ook maar een enkel oordeel – welke hand het meest in beweging wordt gebracht. Bij gespannen situaties en onbewust ademen, zal dit vaak de bovenste hand zijn. De ademhaling is dan oppervlakkiger en meer voelbaar hoger in de romp.
– Observeer even jouw ademproces zonder er iets aan te veranderen.
– ** Verleng na een minuutje van observeren een volgende uitademing door bij het uitademen – heel plaatselijk – de onderbuik en navel respectievelijk iets op en in te trekken. N.B. Je voelt dit doorwerken in de billen die je echter zo ontspannen mogelijk laat zijn.
Bijna vanzelf duurt de uitademing dan iets langer en wordt dieper.
– Ontdek in jezelf het moment van ‘einde uitademing’.
– Laat een korte stop en stilte toe van slechts een seconde.
– Laat de inademing dan zo veel mogelijk vanzelf komen vanuit het diepere punt in de buik dat is ontstaan door de uitademing te verlengen zoals hierboven aangegeven.
– Ontdek in jezelf het moment van ‘einde inademing’.
– Laat weer een korte stop en stilte toe van slechts een seconde.
– Herhaal minstens 7 ademhalingen op de wijze zoals aangegeven vanaf **. Laat dan geleidelijk het fysieke lichte optrekken van onderbuik en navel achterwege en laat de adembeweging toch steeds langzamer en dieper worden; voel zelf of de duidelijke ademstops van een seconde voor jou nog nuttig zijn in dit stadium. Observeer dat dit vanzelfsprekende in- en uitademen vertraagt en zich geleidelijk verdiept. Ervaar dan ook of de adembeweging geleidelijk meer voelbaar wordt onder de onderste hand, dus lager in de buik.
Voer deze ademoefening van doen-niet-doen enkele minuten uit.
Observeer hierna hoe je je voelt en benoem dit met één woord.
Het mooie resultaat
Je pakt met deze adembewustwording, juist op stressie momenten, je werk echt weer rustiger en geconcentreerder op.
Je leert, bij regelmatig even oefenen, steeds beter de adem lager in de buik te houden en daarmee het hoofd rustiger. In ieder geval merk je het sneller op wanneer de adem gespannen wordt; je weet dan nu wat te doen.
Je houdt letterlijk meer (adem-)ruimte: goed voor lichaam en geest.
Benieuwd naar mijn yogalessen? Kom eens proeven en ga naar Contact voor meer informatie, of bel 0642675840.
Dat doe je goed Nelleke! Prettige uitleg , prima oefening! Groetjes.