Home » Blog » De ademhaling » Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

door | 25 aug, 2022 | De ademhaling, Raja Yoga

Goeie vraag. Ook ik kom met inhoudelijke artikelen over wat je allemaal kunt doen met de adem. Dit artikel is meer beschouwend en gaat naar het ‘waarom’ van oefenen met ademen.

Ademen is natuurlijk veel meer dan een beetje lucht naar binnen halen en weer uitscheiden. Hierdoor kunnen we op aarde leven. Hoe wil jìj leven?

Pranayama

Pranayama is, grofweg, een oefenmethode om je ademhaling te verbeteren, feitelijk om je kwaliteit van leven te verbeteren !

Enerzijds oefen je inderdaad, anderzijds is bij dit oefenen van belang om stil te worden, te luisteren naar de signalen in je lichaam en in je hoofd en hart.

Pranayama beoefenen houdt – even uit de losse pols – voor mij in:

– Dankbaar zijn voor het wonder van de adem.

– Bewust zijn van mijn ademproces, ingebed in beseffen hoe ik mij voel zonder oordeel hierover.

– Mijzelf er – en dit is positief – steeds weer op ‘betrappen’ wanneer ik hoog adem en hoe dit komt, ook weer zonder oordeel of veroordeling van mijzelf.

– Blijven aanvaarden dat de ademhaling telkens anders is.

– Steeds opnieuw beseffen dat mijn lichaam zèlf ademt, ik hoef het niet te hálen.

– ’s Morgens mijn lichaam vitaliseren met – inderdaad – een speciale ademoefening, waardoor mijn lichaamscellen eens op andere gedachten worden gebracht en er overdag meer flexibele ruimte blijft voor het ademproces.

– Door mijn innerlijk bewuste en aanvaardende houding mijn lijf toestaan volledig te ademen. Kortgezegd: de longen vullen zich en ledigen zich en de buik en het middenrif doen duidelijk mee.

– Beheersen van mijn ademhalingsbewegingen, maar ik noem het liever ‘beheren’ vanwege het lichaam toestaan en mijzelf gunnen om ruim te ademen.

Noot. Mijn IK of EGO ervaar ik dienend aan mijzelf, in plaats van dat ik te veel wil presteren om ruimer te ademen.

– Al met al: samen met de andere yoga-stappen van Patanjali (hierover later meer) tot meer inzicht zien te komen in wat ik ben en hoe mijn eigen leven vorm te geven bij alle onzekerheden in mijn levensomstandigheden.

 

Nu meer technisch en uitleg van het woord Pranayama:

Pranayama is een van de stadia in het yogasysteem, dat aan een zekere Patanjali wordt toegeschreven.

Prana-yam-a. Het deelwoord yam heeft zowel een uitstrekkende als een tegenhoudende betekenis. De laatste letter is de ‘a’ en betekent ‘niet’ en zou kunnen verwijzen naar het niet meer opnemen van levensenergie, maar het afstaan van afgewerkte stoffen.

Pranayam-a is dan ook ademtraining, opdat al je longblaasjes goed benut worden. En leidt tevens naar het zogenaamde ‘doden van de ademhaling’. In meditatie kan de in- en uitademing namelijk super stil worden, dat je bijna niet merkt dat je ademt.

Yama staat ook voor de god van de dood: vandaar ‘het doden van de adem’.

Ook verwijst Yama naar ‘discipline’: de eerste stap in het yogasysteem van Patanjali. Een mooi woord dat verwant is aan ‘discipel’, wat volgeling betekent.

Noot.
Het hele woord pranayama ontleed, maakt helder wat er kan gebeuren bij ademen en ademtraining. Ook maakt het woord duidelijk waar je naar toe kunt bewegen: energie ruim opnemen, afvalstoffen opruimen en tevens vanuit ons bewustzijn de adem LATEN verstillen in meditatie.

 

En nu jij.

Ben jij bereid – bij alle activiteit in je leven – innerlijk te volgen wat je wezenlijke behoeften zijn? Gebruik je je levenskracht als een discipel? Dan volg je in jouw praktische leven innerlijk waarvan je voelt waardoor en waarvoor je leeft! Ook ontdek je mogelijkheden om veel behoeften die je misschien nog door anderen wil laten bevredigen, juist zelf te vervullen.

Heb alle geduld met jezelf in dit ontdek-proces en behoud je intentie om je levenskracht geleidelijk aan te leren kennen en benutten. Dit geeft plezier en ruimte in je leven.

 

Lees ook eens mijn andere (adem-)blogs: https://yoga-capelle.nl/blog/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pranayama

 

Wil je meer van dit soort informatie en ook werken met Pranayama, kom dan eens proeven in een van mijn yogalessen: https:/yoga-capelle.nl/contact.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Volledige ademhaling voor helderheid en ontspannen energie.

Volledige ademhaling voor helderheid en ontspannen energie.

Heb je helderheid en ontspannen extra energie nodig? Laat jouw ademhaling je hierbij helpen.
In dit artikel beschrijf ik hoe je tot een volledige ademhaling komt. Sla in principe geen detail over: Alles is van belang en oefen geduldig. Je kunt de oefening in drieën knippen en apart oefenen totdat je de onderdelen hebt eigen gemaakt:
1 De ontspannen buikademhaling: zie praktische inleiding.
2 De ontspannen volledige ademhaling.
3 Als het goed voelt en je zo ver bent, adem dan ook naar de rug en de flanken.
Er is ook een video. Bestudeer echter eerst deze tekst voor onder meer de juiste mindset.

lees verder
Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoe wil jij de wereld beïnvloeden als deze in brand staat?

Hoi lieve lezer,

Wellicht kijk je ook wel eens weg van iets essentieels ?

Hoe voel jij je over het algemeen? Wel rustig van binnen of wat gejaagd, onrustig, machteloos, boos of verdrietig? Wat zou het mooi zijn als we gelukkig en tevreden kunnen zijn. Dit is toch een mooi streven, zodat we een weldadige uitstraling hebben op onze omgeving. Op spiritueel vlak zie ik mogelijkheden …

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin