Home » Blog » De ademhaling » Ademen doen we allemaal, maar hoe?

Ademen doen we allemaal, maar hoe?

door | 16 jul, 2022 | De ademhaling

Lieve lezer,

Hoe gaat bij jou de ademhaling? Voel je wel eens spanning in de borst en adem je dan ook hoog in de borst?

Een ‘baby’ademhaling

Vanuit ‘de natuur’ hebben we een buikademhaling wat inhoudt dat bij de inademing de buik iets uitzet en bij de uitademing weer inkrimpt. Normaal gezonde babies ademen altijd op deze wijze.
Voor deze buikademhaling is het nodig dat de longen zich kunnen vullen tot in de onderste longblaasjes. Vanuit een vanzelfsprekende en ontspannen lichaamshouding beweegt het middenrif bij de inademing actief omlaag, waardoor er een onderdruk ontstaat in de borstholte. Door die onderdruk stroomt er passief lucht in de longen. Door dit omlaag gaan van het middenrif wordt de buikinhoud iets naar beneden gedrukt en dus beweegt de buik naar voren. Mocht je het idee hebben dat dit naar voren gaan van jouw buik nu niet zo leuk is voor je figuur, dan kan ik helemaal geruststellen, want jouw figuur is er bij gebaat dat je de longen alle ruimte geeft om zich met lucht vol te laten lopen. Te veel stress kan deze wijze van ademen beïnvloeden.

Mijn eigen ervaring met stress bij het ademen

Heel leuk en inspirerend vind ik het om onderwerpen te bedenken op yogagebied waarover ik iets zinnigs de wereld in kan brengen. In die zin weet ik waar ik naar toe werk. Tegelijkertijd heb ik wat gezucht en gesteund voor mijn eerste exemplaar van Nelleke’s Nieuws, en betrapte ik mijzelf er regelmatig op dat mijn ademhaling nou niet zo lekker mijn buik op en neer liet gaan, maar er toch iets krampachtigs was met meer stress dan nodig. Wel fijn dat ik mijzelf steeds kon corrigeren omdat ik dit proces wel opmerkte. Maar andersom werkt het ook:
Bewust worden van hoe je aan het werk bent: toch met wat ‘moeten’ als tijdsdruk eronder of ontspannen geconcentreerd wetend waar je naar toe werkt. Bij het laatste is er meer kans dat je ademhaling rustig blijft en de buik doet meebewegen in plaats van vooral je borst.

Waarom het ‘een must’ is om te ademen door de neus

Wanneer je elders op internet op zoek gaat waarom je beter door je neus kunt ademen in plaats van door de mond, dan kom je veel goede informatie tegen. Hier richt ik me op het volgende:
Het neusslijmvlies zorgt voor het verwarmen en bevochtigen van de lucht. Zodoende wordt samen met de neushaartjes de lucht gefilterd van stofdeeltjes, fijnstof, virussen en bacteriën.
Ademen door de mond veroorzaakt een droge mond en ingeademde (fijn)stof en bacillen komen direct in de longen waar het maanden kan duren voor dit vanuit de longen wordt afgevoerd, met mogelijke ziektes tot gevolg.
De neusademhaling zorgt er voor dat al die ellendige stofjes via de spijsvertering worden gedood of verteerd: dit zuiveringsproces gaat veel en veel sneller.

Ida en Pingala, linker en rechter neusgat

De neusgaten staan in verbinding met twee belangrijke levensenergiekanalen: Ida en Pingala. Zodoende trek je de prana, ofwel de levensenergie die in de lucht zit, het lichaam in.
Het levensenergiekanaal Ida is geassocieerd met de maanenergie, het vrouwelijke, ontvankelijke en introverte karakter van de mens. Pingala is geassocieerd met zonne-energie, opwarmende energie, het mannelijke en extraverte eigenschappen.
Het linker neusgat Ida stimuleert de rechter hersenhelft, die op zijn beurt de linkerkant van het lichaam aanstuurt.
Het rechter neusgat Pingala stimuleert de linker hersenhelft, die de rechterkant van het lichaam aanstuurt.
Met afwisselend ademen door het linker- en rechter neusgat (nadi sodhana) brengen we balans.

Zelf ervaren

Ervaar zelf welke manier van ademen beter voelt en meer verfijning van de energie geeft door eens het ademen door neus en mond af te wisselen.
Het kan je bij de neusademhaling gaan opvallen dat je soms meer door het ene neusgat ademt en dan weer meer door het andere. Dit heeft met van alles te maken: Tijdstip van de dag, ben je actief bezig met iets, of ben je aan het mediteren? Misschien ben je meer gericht op voelen of denken, ofwel activeer je meer de rechter- of linker hersenhelft, waar Ida en Pingala – zoals boven aangegeven – een connectie mee hebben.
Jouw energiesysteem is geassocieerd met hoe, waarom, wanneer en waarop jij je richt. Best interessant om eens op te letten hoe dit bij jou is, want beide, zowel het mannelijke als het vrouwelijke, vragen gedurende een mensenleven om in balans te worden gebracht.
Wees je er immer van bewust dat de neusademhaling van levensbelang is.

Ademen is leven: een beter leven met beter ademen

Bij beter ademen gaat het erom dat je leert om niet te veel te ‘willen’ en niet te veel te ‘doen’. Het gaat om inzicht in de vanzelfsprekende adembeweging zoals bij babies. Als je dit inzicht hebt en voelt dan kun je verder gaan spelen met de adem en yogische pranayama gaan beoefenen, waardoor je je levensenergie kunt verhogen en de functies van het ademhalingssysteem leert kennen en beheren.

Nog een ademoefeningetje

Je kunt heel eenvoudig vaststellen als je ontspannen op je rug ligt, hoe je lichaam vanzelf ademt. Wees je eens bewust hiervan als je in bed ligt om te gaan slapen: je geeft je over aan ‘Morpheus’. Alleen… jij blijft je even bewust hoe je lichaam die overgang gaat maken naar de slaaptoestand.
Met je handen op je buik, net onder de navel, zal bij de buik meestal mee bewegen. Bij inademen komt de buik iets omhoog, bij uitademen daalt de buik weer terug. Hoe ontspannener je bent, hoe lager in de buik de adem voelbaar is.
Het bovenstaande plaatje laat via de pijltjes zien hoe ons middenrif – een stevige spierplaat die borst- en buikholte scheidt – beweegt in samenhang met het vullen of ledigen van de longen.
Maak je los van eventuele ‘malende’ gedachten door rustig het vanzelfsprekende ademproces te blijven waarnemen zonder enige dwang.

Wat brengt het je voor goeds?

Door de neus ademen en jouw lichaam zelf laten ademen zodat de buik beter meebeweegt bij het ademen, zorgt voor betere opname van prana (=levensenergie) waardoor minder stressbeleving, betere nachtrust, fitter opstaan en daarmee een goed begin van je dag.

Quote

Oppervlakkig ademen is oppervlakkig leven.

Voel je je geïnspireerd?

Kun je voorbeelden geven in welke situaties jouw ademhaling verandert en in welke zin?  Leuk als je jouw inzichten met me deelt in een reactie.

Kom eens proeven in een van mijn lessen en word je bewuster van de ademhaling en wat deze voor jou betekent. Volledig ademen kun je in de meeste situaties leren toepassen. Het helpt rust in je leven te brengen, ook bij hectiek.
Ga naar: https://yoga-capelle.nl/contact/

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Hè hè, even een adempauze nemen.

Hè hè, even een adempauze nemen.

Iedereen kent het zinnetje: Neem een adempauze! Dit houdt veelal in dat je even afstapt van datgene waar je mee bezig bent, je even ontspant, niets of iets heel anders doet.
Het houden van een adempauze heeft vele fysieke en geestelijke voordelen. Even een adempauze nemen heeft al direct een effect op hoe je je bezigheden daarna weer kunt oppakken: meestal weer meer geconcentreerd en meer ontspannen. In de yoga spreken we van Kumbhaka wanneer we een adempauze nemen na de in- of de uitademing. En dit leidt weer naar ontspannen en vanzelfsprekend ademen.

lees verder
Spélen met de vanzelfsprekende ademhaling.

Spélen met de vanzelfsprekende ademhaling.

Zit je misschien veel ‘in je hoofd’ en minder in je buik met dito ademhaling hoog? Dit kan leiden tot te veel stress met bijbehorend moe en onrustig gevoel. Mogelijk heb je ook andere klachten gerelateerd aan een onvolledige ademhaling en/of veelvuldig malen in je hoofd.
Deze klachten kunnen steeds vervelender worden. Wanneer je dit eerlijk voor jezelf onderkent kun je er iets aan gaan doen en valt er veel te winnen.

lees verder
Nadi Shodhana: een heilzame neusademhaling.

Nadi Shodhana: een heilzame neusademhaling.

We voelen ons wel eens ‘uit balans’. Jij vast ook wel eens. Dat is helemaal niet erg, maar juist een signaal om op te pakken en iets mee te doen. Er zijn nu eenmaal keuzes te maken in je leven. Je kunt jezelf helpen om rust te vinden, zodat je beter goede afwegingen kunt maken. Bijvoorbeeld kun je met je ademhaling werken in korte meditatieve oefeningetjes.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast over meer inzicht in eenkrachtige en ontspannen lichaamshouding. Na enkele welkomst-emails krijg je 1x per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin