Lieve lezer,
Hoe gaat bij jou de ademhaling? Voel je wel eens spanning in de borst en adem je dan ook hoog in de borst?
Een ‘baby’ademhaling
Vanuit ‘de natuur’ hebben we een buikademhaling wat inhoudt dat bij de inademing de buik iets uitzet en bij de uitademing weer inkrimpt. Normaal gezonde babies ademen altijd op deze wijze.
Voor deze buikademhaling is het nodig dat de longen zich kunnen vullen tot in de onderste longblaasjes. Vanuit een vanzelfsprekende en ontspannen lichaamshouding beweegt het middenrif bij de inademing actief omlaag, waardoor er een onderdruk ontstaat in de borstholte. Door die onderdruk stroomt er passief lucht in de longen. Door dit omlaag gaan van het middenrif wordt de buikinhoud iets naar beneden gedrukt en dus beweegt de buik naar voren. Mocht je het idee hebben dat dit naar voren gaan van jouw buik nu niet zo leuk is voor je figuur, dan kan ik helemaal geruststellen, want jouw figuur is er bij gebaat dat je de longen alle ruimte geeft om zich met lucht vol te laten lopen. Te veel stress kan deze wijze van ademen beïnvloeden.
Mijn eigen ervaring met stress bij het ademen
Heel leuk en inspirerend vind ik het om onderwerpen te bedenken op yogagebied waarover ik iets zinnigs de wereld in kan brengen. In die zin weet ik waar ik naar toe werk. Tegelijkertijd heb ik wat gezucht en gesteund voor mijn eerste exemplaar van Nelleke’s Nieuws, en betrapte ik mijzelf er regelmatig op dat mijn ademhaling nou niet zo lekker mijn buik op en neer liet gaan, maar er toch iets krampachtigs was met meer stress dan nodig. Wel fijn dat ik mijzelf steeds kon corrigeren omdat ik dit proces wel opmerkte. Maar andersom werkt het ook:
Bewust worden van hoe je aan het werk bent: toch met wat ‘moeten’ als tijdsdruk eronder of ontspannen geconcentreerd wetend waar je naar toe werkt. Bij het laatste is er meer kans dat je ademhaling rustig blijft en de buik doet meebewegen in plaats van vooral je borst.
Waarom het ‘een must’ is om te ademen door de neus
Wanneer je elders op internet op zoek gaat waarom je beter door je neus kunt ademen in plaats van door de mond, dan kom je veel goede informatie tegen. Hier richt ik me op het volgende:
Het neusslijmvlies zorgt voor het verwarmen en bevochtigen van de lucht. Zodoende wordt samen met de neushaartjes de lucht gefilterd van stofdeeltjes, fijnstof, virussen en bacteriën.
Ademen door de mond veroorzaakt een droge mond en ingeademde (fijn)stof en bacillen komen direct in de longen waar het maanden kan duren voor dit vanuit de longen wordt afgevoerd, met mogelijke ziektes tot gevolg.
De neusademhaling zorgt er voor dat al die ellendige stofjes via de spijsvertering worden gedood of verteerd: dit zuiveringsproces gaat veel en veel sneller.
Ida en Pingala, linker en rechter neusgat
De neusgaten staan in verbinding met twee belangrijke levensenergiekanalen: Ida en Pingala. Zodoende trek je de prana, ofwel de levensenergie die in de lucht zit, het lichaam in.
Het levensenergiekanaal Ida is geassocieerd met de maanenergie, het vrouwelijke, ontvankelijke en introverte karakter van de mens. Pingala is geassocieerd met zonne-energie, opwarmende energie, het mannelijke en extraverte eigenschappen.
Het linker neusgat Ida stimuleert de rechter hersenhelft, die op zijn beurt de linkerkant van het lichaam aanstuurt.
Het rechter neusgat Pingala stimuleert de linker hersenhelft, die de rechterkant van het lichaam aanstuurt.
Met afwisselend ademen door het linker- en rechter neusgat (nadi sodhana) brengen we balans.
Zelf ervaren
Ervaar zelf welke manier van ademen beter voelt en meer verfijning van de energie geeft door eens het ademen door neus en mond af te wisselen.
Het kan je bij de neusademhaling gaan opvallen dat je soms meer door het ene neusgat ademt en dan weer meer door het andere. Dit heeft met van alles te maken: Tijdstip van de dag, ben je actief bezig met iets, of ben je aan het mediteren? Misschien ben je meer gericht op voelen of denken, ofwel activeer je meer de rechter- of linker hersenhelft, waar Ida en Pingala – zoals boven aangegeven – een connectie mee hebben.
Jouw energiesysteem is geassocieerd met hoe, waarom, wanneer en waarop jij je richt. Best interessant om eens op te letten hoe dit bij jou is, want beide, zowel het mannelijke als het vrouwelijke, vragen gedurende een mensenleven om in balans te worden gebracht.
Wees je er immer van bewust dat de neusademhaling van levensbelang is.
Ademen is leven: een beter leven met beter ademen
Bij beter ademen gaat het erom dat je leert om niet te veel te ‘willen’ en niet te veel te ‘doen’. Het gaat om inzicht in de vanzelfsprekende adembeweging zoals bij babies. Als je dit inzicht hebt en voelt dan kun je verder gaan spelen met de adem en yogische pranayama gaan beoefenen, waardoor je je levensenergie kunt verhogen en de functies van het ademhalingssysteem leert kennen en beheren.
Nog een ademoefeningetje
Je kunt heel eenvoudig vaststellen als je ontspannen op je rug ligt, hoe je lichaam vanzelf ademt. Wees je eens bewust hiervan als je in bed ligt om te gaan slapen: je geeft je over aan ‘Morpheus’. Alleen… jij blijft je even bewust hoe je lichaam die overgang gaat maken naar de slaaptoestand.
Met je handen op je buik, net onder de navel, zal bij de buik meestal mee bewegen. Bij inademen komt de buik iets omhoog, bij uitademen daalt de buik weer terug. Hoe ontspannener je bent, hoe lager in de buik de adem voelbaar is.
Het bovenstaande plaatje laat via de pijltjes zien hoe ons middenrif – een stevige spierplaat die borst- en buikholte scheidt – beweegt in samenhang met het vullen of ledigen van de longen.
Maak je los van eventuele ‘malende’ gedachten door rustig het vanzelfsprekende ademproces te blijven waarnemen zonder enige dwang.
Wat brengt het je voor goeds?
Door de neus ademen en jouw lichaam zelf laten ademen zodat de buik beter meebeweegt bij het ademen, zorgt voor betere opname van prana (=levensenergie) waardoor minder stressbeleving, betere nachtrust, fitter opstaan en daarmee een goed begin van je dag.
Quote
Oppervlakkig ademen is oppervlakkig leven.
Voel je je geïnspireerd?
Kun je voorbeelden geven in welke situaties jouw ademhaling verandert en in welke zin? Leuk als je jouw inzichten met me deelt in een reactie.
0 Reacties