De naam Hormoon Yoga lijkt de zoveelste naam voor ‘gewoon’ Yoga, want yoga beinvloedt sowieso ons hormoonstelsel. Toch dekt deze naam de lading, omdat alle yoga binnen deze yogavorm erop is gericht de werking van de endocriene klieren en de doorbloeding te bevorderen. Fusion Hormoon Yoga bestaat uit een serie specifieke, dynamische yogaoefeningen (Asana) met een stevige ritmische ademhaling (Bhastrika) waardoor in het bijzonder de schildklier, de inwendige geslachtsorganen en de bijnieren worden gestimuleerd en geactiveerd. Een energiegeleiding met vasthouden van de adem verbindt de hormoonklieren met elkaar. Door deze drie ‘gefuseerde’ pijlers – Asana, Bhastrika en Energiegeleiding (hier komt de term Fusion vandaan) komt er evenwicht in de hormoonhuishouding.

Voor wie bedoeld?

In eerste instantie was de Fusion Hormoon Yoga bedoeld voor vrouwen in de overgang, maar het bleek dat alle vrouwen vanaf de puberteit baat hebben bij het regelmatig beoefenen van de serie. Een aantal klachten waar Hormoon Yoga kan helpen: PMS, vruchtbaarheidsprobleem, vertraagde schildklierwerking, slaapproblemen, haaruitval, depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, verlaagd libido en andere hormoongerelateerde klachten.

Om overgangsklachten hanteerbaar te maken bij vrouwen zonder grote menstruatieklachten, wordt aangeraden om vanaf 35 jaar te starten met de serie vanwege de preventieve werking. Zelfs na de menopauze kun je de serie veilig beoefenen om lang vitaal en gezond te blijven. Het is heerlijk om een serie te hebben die geschikt is voor bijna alle vrouwen van alle leeftijden! Ja, ook mannen hebben baat bij de serie.

Enige discipline om thuis te gaan oefenen met wat je hebt geleerd tijdens de workshop, is noodzakelijk om tot goede resultaten te komen. Al na een paar dagen zul je de effecten kunnen waarnemen; je voelt je vitaler en helderder. Je hormonen worden ‘happy’ !

Aanpassingen in de asana’s zijn mogelijk

Fusion Hormoon Yoga is meestal goed te doen voor iedereen. Individuele aanpassingen zijn heel goed mogelijk om de gewenste effecten toch te verkrijgen. De workshop kan desgewenst gevolgd worden naast de wekelijkse yogalessen.

De herkomst van Fusion Hormoon Yoga

De klassieke Fusion Hormoon Yoga is door Dinah Rodrigues uit Brazilie naar Europa gebracht en in Nederland met name verder ontwikkeld door Sylvia Mullaart-Bonn (www. fusionyoga.nl). Deze vorm van yoga wordt wereldwijd gedoceerd en beoefend, met veelal opmerkelijke resultaten.

Voor wie is Fusion Hormoon Yoga niet geschikt?

Vrouwen met hormoongevoelige borstkanker en ernstige endometriose. Bij aanvang van de workshop wordt bepaald aan de hand van een vragenlijst of Hormoon Yoga voor jou de juiste keuze is.

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast "De weg naar een krachtige en tevens ontspannen lichaamshouding"

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!