Alle fysieke yogavormen zijn ‘familie’ van elkaar.  Bij alle lichamelijke yogavormen, waaronder Kundalini Yoga, die ook Hatha Yoga in zich heeft, gaat het om het begeleiden en kanaliseren van de kundalini-energie, die onder aan de wervelkolom in het stuitje huist. De yogaoefeningen en de verschillende ademtechnieken zorgen er voor dat deze energie door de knooppunten in de wervelkolom (chakra’s) wordt geleid.

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga wordt vaak de moeder van de yoga genoemd omdat kundalini-energie aan de basis ligt van alle vormen van yoga. Veel Kundalini Yoga-oefeningen zijn dynamisch. De POWER van YOGA speelt bij deze yogavorm een grote rol. We richten de aandacht sterk op de innerlijke waarneming (voeling) van de lichaamsenergieën. De adem heeft een centrale rol en wordt bij de meeste oefeningen bewust geleid. De meditaties, vaak met behulp van geluid (mantra’s) en specifieke handhoudingen, tussen en na de oefeningen maken ons bewust van de oneindige scheppingskracht in onszelf en het universum. Misschien zijn wij wel zelf het centrum van ‘het’ universum. Dit geldt dan voor ieder individu en is een vanzelfsprekend uitgangspunt in je communicatie.

Elke serie van oefeningen heeft een specifiek doel. Door herhaling versterk je de werking van de oefeningen. Er zijn oefeningen om tot rust te komen, om beter te slapen, om beter te concentreren, voor meer energie en meer weerstand. Ook oefeningen om beter te communiceren. En nog veel meer …

Veel van de oefeningen zijn duizenden jaren oud. Ze komen uit het gebied van het Himalaya-gebergte, waar de oefeningen van leraar op leerling werden overgedragen. Deze yogi’s deden niets anders dan de hele dag yoga oefenen.
In het Westen zijn de oefeningen in de vorige eeuw in de jaren zeventig bekend geworden door de lessen van Harbhajan Singh Puri (Yogi Bhajan). Hij vertaalde de yoga naar een vorm die goed werkt voor mensen met een gezin en drukke baan. Hij heeft de meest effectieve en efficiënte oefeningen gedeeld, zodat iedereen baat kan hebben bij de beoefening van Kundalini Yoga.

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast "De weg naar een krachtige en tevens ontspannen lichaamshouding"

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!