Home » Blog » Kundalini Yoga » Kundalini Yoga nader toegelicht

Kundalini Yoga nader toegelicht

door | 1 dec, 2020 | Kundalini Yoga

Alle fysieke yogavormen zijn ‘familie’ van elkaar.  Bij alle lichamelijke yogavormen, waaronder Kundalini Yoga, die ook Hatha Yoga in zich heeft, gaat het om het begeleiden en kanaliseren van de kundalini-energie, die onder aan de wervelkolom in het stuitje huist. De yogaoefeningen en de verschillende ademtechnieken zorgen er voor dat deze energie door de knooppunten in de wervelkolom (chakra’s) wordt geleid.

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga wordt vaak de moeder van de yoga genoemd omdat kundalini-energie aan de basis ligt van alle vormen van yoga. Veel Kundalini Yoga-oefeningen zijn dynamisch. De POWER van YOGA speelt bij deze yogavorm een grote rol. We richten de aandacht sterk op de innerlijke waarneming (voeling) van de lichaamsenergieën. De adem heeft een centrale rol en wordt bij de meeste oefeningen bewust geleid. De meditaties, vaak met behulp van geluid (mantra’s) en specifieke handhoudingen, tussen en na de oefeningen maken ons bewust van de oneindige scheppingskracht in onszelf en het universum. Misschien zijn wij wel zelf het centrum van ‘het’ universum. Dit geldt dan voor ieder individu en is een vanzelfsprekend uitgangspunt in je communicatie.

Elke serie van oefeningen heeft een specifiek doel. Door herhaling versterk je de werking van de oefeningen. Er zijn oefeningen om tot rust te komen, om beter te slapen, om beter te concentreren, voor meer energie en meer weerstand. Ook oefeningen om beter te communiceren. En nog veel meer …

Veel van de oefeningen zijn duizenden jaren oud. Ze komen uit het gebied van het Himalaya-gebergte, waar de oefeningen van leraar op leerling werden overgedragen. Deze yogi’s deden niets anders dan de hele dag yoga oefenen.
In het Westen zijn de oefeningen in de vorige eeuw in de jaren zeventig bekend geworden door de lessen van Harbhajan Singh Puri (Yogi Bhajan). Hij vertaalde de yoga naar een vorm die goed werkt voor mensen met een gezin en drukke baan. Hij heeft de meest effectieve en efficiënte oefeningen gedeeld, zodat iedereen baat kan hebben bij de beoefening van Kundalini Yoga.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang gratis mijn podcast "De weg naar een krachtige en tevens ontspannen lichaamshouding"

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin