Home » Blog » Yogafilosofie » Streven naar geluk, wil je dit echt?

Streven naar geluk, wil je dit echt?

door | 20 nov, 2020 | Yogafilosofie

Uit mijn praktijk:

Je kunt je thuis voelen in jezelf. Wanneer ik dit innerlijke thuis zijn diep voel, ook tijdens een yogales, merk ik dat mijn cursisten zich op hun gemak voelen, zich veilig weten in de les en naar hun innerlijke processen durven te luisteren. De wisselwerking tussen de ene mens (docent) en de andere mens (de cursist) blijkt steeds weer opnieuw de essentie weer te geven van waar het in hèt en jouw leven om gaat. De beïnvloeding van die wisselwerking begint in ieders eigen bewustzijn! Dit lijkt ‘een open deur’ maar blijkt in de praktijk lastig te zijn, omdat we maar gauw genoeg wijzen naar de ander: jij doet vervelend, JIJ moet liever zijn, JIJ moet anders doen, JIJ moet …. Dan maak jij me pas gelukkig! Tot je ontdekt dat het anders in elkaar zit …

Relaties:

Ik ben gaan ontdekken dat het geen zin heeft om te proberen iemand anders te veranderen, dan alleen in die wisselwerking waar ik in vrijheid en verantwoordelijkheid de dingen zeg en handel naar mijn beste weten en kunnen. En juist dàt maakt mij gelukkig. Ik kan mijn gevoelens en emoties van een bepaald moment uiten naar de ander en zeggen wat iets mij doet. Ik kan oprechte vragenoer- hierover stellen aan die ander om hem/haar – op zijn of haar eigen wijze – mee te nemen in mijn beleving van een situatie op zeker moment. En luisteren vanuit mijn hart naar de antwoorden. Misschien roepen die weer vragen bij me op. Zo ontstaat een echt gesprek in wezenlijk contact met elkaar. Ik kan uitspreken hoe ik mij voel (niet wat ik denk te voelen!). Heel veel ‘niet doen’ en simpelweg waarnemen werkt ook binnen relaties.

Geef kracht aan je gedachten en laat dingen van hieruit ‘lukken’:

Met andere woorden: Affirmeer regelmatig, en word hierdoor sterk:
Vraag jezelf af waar je blij van wordt. Bedenk hierover een korte zin die je stellend in jezelf uitspreekt. Bijvoorbeeld: “Ik ben blij als de zon schijnt”.
Zeg in jezelf: Ik ben vrij; ik denk zèlf; er is alle ruimte voor mij; (glim-)lachen doe ik dagelijks; ik heb alles wat ik nodig heb; ik voed mij met verse, zo veel mogelijk onbewerkte, gevarieerde en voedzame producten voor een goed immuunsysteem; etc…

EIGEN OPBOUW

Maak vooral je eigen opbouwende gedachten waarbij je ook je verbondenheid met je medemens betrekt, zend ze uit en leef er naar!
Sowieso geeft dit minder stressopbouw en word je dus meer ontspannen waardoor bijvoorbeeld elk vervelend virus minder kans van slagen heeft. Stress is bij elke ziekte een belangrijke factor.

Tot slot:

Is gelukkig zijn dan misschien (ook): dat dingen zijn ‘gelukt’ vanuit jouw opbouwende gedachten en intenties?
Lees ook eens mijn blog  “Vreemde Vreugde, en meer …

Quote:

Geluk is niet na te streven en zeker niet ver te zoeken, maar te vinden in je eigen bewustzijn.

Inspiratievraag: Bij welke gelegenheid voelde jij je intens gelukkig?

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Sutra’s I.1 t/m I.4 Patanjali en een meditatie.

Sutra’s I.1 t/m I.4 Patanjali en een meditatie.

Ooit kwam ik deze zin tegen via “de Dagelijkse Gedachte”:
< Laat de dingen komen zoals ze zijn geweven in je levenslot. Wat kan er beter in je behoefte voorzien? >
Deze zin verwijst naar jouw eigen dagelijkse leven. Hierin zullen zaken meer of minder naar tevredenheid verlopen, misschien niet altijd even duidelijk.

Lees meer
Vreemde vreugde en meer …

Vreemde vreugde en meer …

Als opgroeiend mens krijg je te maken met allerlei projecties en oordelen van mensen om je heen. Het hoort bij het duale leven waarin je zegt: hier ben ik en daar is de buitenwereld. Een kind moet leren ‘zichzelf te vinden’ door middel van deze projecties en oordelen van anderen. Hij/zij zal dit ook in zijn eigen innerlijk leven gaan toepassen en ervaringen opdoen. Het kind zal daadwerkelijk leren om ‘overeind’ te blijven in het leven en tegelijkertijd de beperkingen van die projecties en oordelen ondervinden bij zijn functies en taken, en zijn gevoel van welbevinden. Alles beleeft hij bewuster dan toen hij nog een pasgeboren baby was. Maar die eerste echte lach van een baby is magisch: gespeend van alle neplachjes die we als volwassenen kunnen hebben. Dit wil ik ook: zo open en vrij lachen als een baby!

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang één keer per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin