Home » Blog » De ademhaling » Onze ruggengraat heet ook wervelkolom. Een toelichting.

Onze ruggengraat heet ook wervelkolom. Een toelichting.

door | 10 sep, 2022 | De ademhaling

Heb je je wel eens afgevraagd waarom onze ruggengraat ook wervelkolom heet? Misschien heeft het wel te maken met het wervelen van de energie rondom de wervelkolom. Ik noem nu een aantal begrippen: Ida, Pingala, Sushumna en Nadi’s die ik ga toelichten.

De nadi’s

De nadi’s kun je grofweg vergelijken met de zenuwbanen in ons zenuwstelsel, maar dan oneindig verder vertakt en voor het (gemiddelde) oog onzichtbaar. Zij zijn kanalen waardoor prana, de levensenergie, in ons lichaam stroomt. Er zouden oneindig veel van die ‘buizen’ zijn: 72000. Zie dit meer als een hoedanigheids-nummer dan als een hoeveelheid.
In dit blog ben ik vrij stellend over het bestaan van nadi’s. Uiteraard ben jij, als lezer, vrij om dit niet te geloven. Het gaat altijd om jouw eigen ervaring en beleving in je dagelijks leven.

Het getal 72000

De 7 wijst op – in voor ons zichtbare zin – af en compleet zijn. De 2 verwijst naar de dualiteit en polariteiten waar wij mee te maken hebben, die begrepen kunnen worden vanuit de optelling tot 9.
De 9 is een sterk getal en staat ook voor het volmaakte, het complete, verdergaand dan alleen het stoffelijke. Tevens verwijst het naar het Griekse woord Enneade (negen-heid) dat de grens tussen het aardse en het hemelse zou vertegenwoordigen. Het getal 72000 verwijst naar de uitwisseling van fijne kosmische levensenergie met de grove stof van het lichaam in het aardse bestaan.
De wijze waarop is steeds in beweging. Jij kunt – behalve met ademtraining – met jouw gedachten de levensenergie via deze nadi’s sturen naar elk mogelijk denkbaar plekje in je lichaam. Heb je pijn? Adem bewust naar die plek! Wanneer een moeder bijvoorbeeld een hand legt op de knie van haar zoontje die net is gevallen, dan maakt ze in wezen gebruik van de nadi’s.

 

Dit getal 72000 leeft voor mij en pint mij niet vast op een getal wat ik maar zou moeten geloven dat dit klopt. Nee: alleen kloppen dingen wanneer ik de hoedanigheid van 7 en 2 doorgrond en een reinigingsproces op gang breng in mijzelf door het hoe en wat van mijn gedachten en gedachtenpatronen te bewaken. Zonder angst voor het vele onbekende dat in mij huist, geef ik mij dan over aan die oneindige levensenergie waarbij iedere lichaamscel is betrokken.
Wetende dat dit alles geldt voor iedereen, zijn wij met elkaar verbonden (ook al wil je dat misschien wel eens niet ?). Toch ben je individu en vraagt het leven zelf jou steeds opnieuw om je bestaan te gaan snappen.

Een klein voorbeeld: wanneer je merkt dat je steeds weer opnieuw mensen aantrekt waarmee je relationele problemen krijgt, dan ligt er een schone taak op je te wachten in voorgenoemde zin.

De hoofdnadi’s: Ida, Pingala en Sushumna

De nadi’s Ida en Pingala ontspringen aan weerskanten van respectievelijk de linker- en rechter neusvleugel. Zij lopen langs de wervelkolom naar beneden, waarbij zij elkaar kruisen bij de verschillende energie-knooppunten: de chakra’s.
Onderaan de wervelkolom, waar de zogenaamde Kundalini-energie rust, ontspringt de Sushumna. Deze loopt door het midden van de wervelkolom naar de kruin.
Het linker neusgat (Ida) heeft betrekking op negatief geladen energie, de maanenergie. Positief geladen zonne-energie wordt vervoerd vanuit het rechter neusgat (pingala).
De energie die uiteindelijk door Sushumna vanuit onderaan de wervelkolom naar boven wordt gedrukt, is het gevolg van een samengaan van deze negatieve en positieve energiestroom. Dit gebeurt heel geleidelijk waarbij sprake is van het opwekken van onze kundalini-energie. Ontdek verder over het begrip ‘kundalini’ en klik – na lezing van dit artikel – op de URL onderaan dit blog.

Ontdek zelf:

Wanneer is jouw linker neusgat, of je rechter neusgat actiever? Bij rustige meditatie is bij mij meestal het linker neusgat actiever. Bij iets actiefs doen, is mijn rechter neusgat actiever. Soms is er evenwicht en zijn beide even actief.

–     Neem via de volgende URL, of klik hier, even de rust voor een praktische ademoefening:
https://yoga-capelle.nl/ademhaling/rust-in-je-hoofd-met-enkele-minuten-nadi-shodhana/

–     Klik hier voor toelichting op het begrip ‘kundalini’ of kopieer deze adresregel in de adresregel van je browser: https://yoga-capelle.nl/raja-yoga/wat-wil-je-en-wat-kun-je-kundalini-kort-toegelicht/

–     En surf eens naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Nadi_(Veda%27s)

Kom eens voor een proefles yoga om nog veel meer yogische tools te ontdekken. Neem dan contact op via de contactpagina, of bel naar: 0642675840.

Over Nelleke

Hallo, ik ben Nelleke Slotboom, docent bij Yoga Capelle. Het doet mij plezier om met een uitgebreide scholing en uit eigen ervaring lichamelijke oefeningen – asana’s – en ook ervaringsgerichte yogische filosofie over te dragen aan iedereen die hiervoor open staat.
Ik leer jou, als cursist, hoe je meer ontspanning in je leven kunt ervaren, leniger, flexibeler en sterker wordt: lichamelijk en geestelijk!

Ook ondersteun ik jou in je proces jezelf in relatie tot jouw omgeving beter te snappen. Inzicht krijgen in jezelf is zelf ‘in zicht’ komen en inzien dat je niet hoeft te zoeken naar grip op je leven. Alles is voortdurend in verandering. Het is een mooie Kunst om je steeds opnieuw aan te passen aan situaties, ook die minder aangenaam zijn of lijken, zonder situaties of personen te vermijden EN … zonder jezelf geweld aan te doen!

Dit alles vraagt om ontwikkeling van een gecentreerd bewustzijn, zodat je vanzelfsprekender (vanuit je zelf sprekend) meer dingen onderneemt waar je blij van wordt.

Gerelateerde artikelen

Tips om comfortabel rechtop te zitten.

Tips om comfortabel rechtop te zitten.

Bij yogabeoefening – en in het dagelijks leven – is het van essentieel belang een juiste basishouding in te nemen zodat je lichaam en geest goed zijn voorbereid voor verschillende oefeningen en blessures worden voorkomen. Hierna volgt een gedetailleerde beschrijving van ‘het zitten’. Je kunt dit bij allerlei yoga-asana’s en ademoefeningen toepassen, maar uiteraard ook een goede gewoonte maken van een goede zithouding in je dagelijks leven. Leer het ook je kinderen; zij zullen er (later) blij mee zijn.

Lees meer
Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Goeie vraag. Ook ik kom met inhoudelijke artikelen over wat je allemaal kunt doen met de adem. Dit artikel is meer beschouwend en gaat naar het ‘waarom’ van oefenen met ademen.
Ademen is natuurlijk veel meer dan een beetje lucht naar binnen halen en weer uitscheiden. Hierdoor kunnen we op aarde leven. Hoe wil jìj leven?

Lees meer
Pranayama: Kun je nou ècht oefenen met ademhalen, of …

Rustiger ademen met buikademhaling.

Hoe zit dit bij jou als je spannende dingen doet of moet doen, of wanneer er een deadline is: opgelegd door anderen en soms ook door jezelf?
Ik merk wanneer een activiteit mij uitdaagt, of deze nu leuk of niet zo leuk is, dat mijn ademhaling geneigd is oppervlakkiger te worden, hoger in de borst komt en meer gespannen is. Dit heeft te maken met een beetje onzekerheid. Wat de reden verder ook is, zodra ik die wat meer gespannen ademhaling opmerk, spreek ik mezelf toe …

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in op mijn mailinglijst en ontvang één keer per week yogische informatie.

Controleer je e-mail om de podcast te downloaden!

Tweet
Share
Share
Pin